LRT televizija transliuos tarptautinio pripažinimo sulaukusį serialą „Černobylis“

LRT televizija transliuos tarptautinio pripažinimo sulaukusį serialą „Černobylis“

LRT TELEVIZIJA savo žiūrovams pristato daugybę apdovanojimų pelniusį istorinį mini serialą „Černobylis", kurio didžioji dalis veiksmo nufilmuota Lietuvoje.

Šis bendras HBO ir „Sky" televizijų penkių dalių mini serialas, prodiusuotas „Sister", „Mighty Mint", „Word Games", bei kurio scenarijaus autorius Craig Mazin, režisierius Johan Renck, sukurtas remiantis 1986 metų balandžio 26 dieną įvykusios Černobylio atominės elektrinės katastrofos istorija.

Seriale pasakojama apie vyrus ir moteris, kurie bandė suvaldyti įvykusią katastrofą po didžiulio sprogimo šiaurės Ukrainoje, bei apie tuos, kurie atidavė gyvybę, siekiant išvengti dar didesnės precedento neturinčios nelaimės.

Stebėdami serialą LRT žiūrovai atpažins savo krašto vietas, mat serialo didžioji dalis veiksmo buvo nufilmuota Lietuvoje: vietoj Černobylio AE buvo filmuojama Ignalinos AE, Pripetės miestą pakeitė Vilniaus Fabijoniškių rajonas, o Maskvą – Kaunas.

„Galimybė transliuoti serialą per LRT tikrai išskirtinė. Mes didžiuojamės galėdami pristatyti šį serialą Lietuvos auditorijai savo tinkle ir esame dėkingi HBO ir „Warner Bros. TV" už bendradarbiavimą su LRT", – pasakoja Junita Budvytienė, LRT Užsienio produkcijos ir adaptavimo grupės vadovė.

 

Serialas „Černobylis“ © Stop kadras

LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas atkreipia dėmesį į šios istorijos reikšmę Lietuvos žmonėms: „Serialo „Černobylis" sėkmė tapo svarbiu Lietuvos kino industrijos istorijos puslapiu, įtvirtinusiu jau seniai žinomą faktą, kad Lietuvos kino profesionalai yra vertinami tarptautinėje rinkoje. Todėl norime, kad šią Lietuvos profesionalų sėkmės istoriją pamatytų kuo didesnė visuomeninio transliuotojo auditorija. Svarbu priminti šią tragišką istorijos dalį, kad praeities klaidos nebūtų kartojamos."

Neįtikėtinos sėkmės kino ir televizijos pasaulyje sulaukęs dramatiškas serialas buvo apdovanotas 2 „Auksiniais gaubliais", 10 „Emmy" prizų, įvairiais BAFTA prizais, „Grammy" apdovanojimu už geriausią filmo garso takelį bei kitais apdovanojimais.

„Creative Arts Emmy" apdovanojimų geriausių istorinio laikotarpio kostiumų kategorijoje buvo pirmą kartą nominuota Lietuvos atstovė – seriale „Černobylis" dirbusi kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė. Ji tapo pirmąja „Emmy" nominuota Lietuvos atstove.

 

Serialas „Černobylis“ © Stop kadras

„Creative Arts Emmy" apdovanojimų ceremonijoje kolegų sėkmę iš arti stebėjusi prie šio serialo Lietuvoje dirbusi , „Baltijos filmų paslaugų" atstovė Lineta Mišeikytė sako, kad atėjo laikas pradėti patiems save vertinti: „Atsiimdami apdovanojimus kolegos nuoširdžiai dėkojo savo komandoms, jose dirbusiems lietuviams ir šaliai, kurioje nufilmuota didžioji dalis šio sėkmingo mini serialo.

Prestižinė nominacija ir aukščiausioje šio žanro apdovanojimų scenoje skambėjęs Lietuvos vardas – didžiulis įvertinimas mūsų šalies kino industrijai. Šis įvertinimas turėtų suteikti mums jėgų ir pasitikėjimo, kad esame geri ir talentingi."

2021-aisiais LRT TELEVIZIJOJE pasirodysiančiame „Černobylyje" dalis veikiančių serialo veikėjų yra realūs asmenys. Tai – geriausias Sovietų Sąjungos branduolinės fizikos mokslininkas Valery Legasov, Sovietų Sąjungos ministro pirmininko pavaduotojas Boris Shcherbina, Černobylio AE vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Anatoly Dyatlov, gaisrininkas Vasily Ignatenko ir jo žmona Lyudmila.

O šalia – daugybė kitų veikėjų, kuriuos įkūnijo ir lietuvių aktoriai Povilas Jatkevičius, Paulius Markevičius, Karolis Kasperavičius, Darius Petkevičius, Tomas Žaibus, Sakalas Uždavinys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder