Kūčių vakaro burtai, spėjimai ir papročiai

Kūčių vakaro burtai, spėjimai ir papročiai

Kūčių vakaras jau nuo seniausių laikų apipintas stebuklais, o juk stebuklų niekada nebus per daug! Kviečiame prisiminti seniausius Kūčių burtus, papročius, spėjimus. Susėdę kartu su šeima prie stalo pasimėgaukite ne tik gardžiais patiekalais, bet ir buvimu kartu belaukiant stebuklo.

Štai nesudėtingi, tačiau įdomūs Kūčių vakaro burtai. Išmėginkite!

 

  • Eidami miegoti ant 10 lapelių užrašykite po vieną norą. Tris lapelius palikite tuščius. Visus lapelius sumaišykite ir padėkite po pagalve. Kalėdų rytą tik pabudusi nežiūrėdama ištraukite tris. Tie trys (ar mažiau, jei pasitaikė tuščias) norai turi išsipildyti iki kitų Kalėdų.
  • Kūčių vakarą, prieš eidama miegoti, prie lovos pasidėkite šukas, rankšluostį, muilą ir iš pagaliukų (pvz., degtukų) sudėliokite šulinį. Naktį turėtumėte susapnuoti, kas jūsų laukia kitais metais.
  • Spėjimas pagal kalendorių. Tai smagus ir lengvas būrimo būdas. Reikės ateinančių metų kalendoriaus ir geros kompanijos. Jums tereikia sugalvoti šešis klausimus, kurie perteiktų jūsų norus ir troškimus. Pavyzdžiui, „kada sutiksiu savo mylimąjį“, „kada geriausia įsigyti naują pirkinį“ ir t. t. Tegu kas nors verčia kalendoriaus lapelius, o jums reikia norimu metu pasakyti „stop“. Kiekviena data – atsakymas į užduotus jūsų klausimus.
  • Kūčių vakarą po staltiese paklokite pluoštą šieno. Pavalgęs kiekvienas šeimos narys traukia po vieną šiaudą. Kuo jis ilgesnis ir storesnis, tuo geresnis ir ilgesnis bus gyvenimas.
  • Vienas seniausių iki šių dienų išlikusių ateities spėjimo būdų – vaško liejimas. Šis būrimas gana panašus į burtus su kavos tirščiais. Prieš keletą amžių kavos Lietuvoje nebuvo nė kvapo, o burtams lietuvaitės naudojo karštą vašką. Atlaužkite vaško gabalėlį, įdėkite į šaukštą. Laikydama šaukštą virš žvakės liepsnos, išlydykite vašką ir šliūkštelėkite į dubenį šalto vandens. Vandenyje sustingusi figūrėlė atskleis, kas jūsų laukia. Karštas vaškas vandenyje gali įgauti pačių įvairiausių formų. Visų jų apibūdinti neįmanoma, todėl pateikiame tik dažniausiai pasitaikančių figūrų reikšmes.
  • Vidurnaktį į dubenį pripilkite vandens. Įberkite į ją šiek tiek pelenų, cukraus ir druskos. Viską gerai sumaišykite. Kai vanduo „nurims“, tuomet įmeskite į jį savo ir mylimojo plaukus. Palikite dubenį iki ryto. Jeigu plaukai ryte bus nutolę vienas nuo kito, gali būti, kad kitais metais jūs nutolsite nuo mylimojo. Jeigu plaukeliai liesis vienas su kitu, bus persipynę, tikėtina, kad laukia vestuvės ir šilti santykiai su išrinktuoju.
  • Paimkite du degtukus, įstatykite juos degtukų dėžutės šonuose ir užstumkite viršutine dėžutės dalimi, o tuomet uždekite. Šiuo būdu spėjami meilės reikalai. Jeigu sudegę degtukai „žiūrės“ vienas į kitą, galima teigti, kad jūsų laukia sėkminga ateitis su išrinktuoju. O štai nusisukę į skirtingas puses išduoda nesklandumus, o gal net išsiskyrimą.
  • Kitas būdas – tai paimti vestuvinį žiedą (mamos, močiutės), perverti jį savo plauku, suimti jo galus, kad žiedas kabėtų lyg pakabutis. Tada pripilti pusę stiklinės vandens. Dabar įleiskite žiedą į stiklinę, tačiau jis neturi siekti vandens, ir palaukite, kol žiedas pradės judėti. Kiek kartų suskimbčios besvyruodamas į stiklinės kraštus, sulaukusios tiek metų ištekėsite.
  • Sudėkite vyriškus ir moteriškus batus į maišą, nežiūrėdama ištraukite vieną batą. Jei batas vyriškas, šiais metais neliksite vieniša, jei moteriškas – teks dar palūkėti.
  • Pasemkite iš dubens saują riešutų, saldainių ar kūčiukų: jei juos suskaičiavusi gausite porinį skaičių, kitąmet būtinai surasite antrąją pusę, jei ne – liksite be poros.

 

Kalėdų ženklai:

 

  • Jeigu kalėdinė naktis šviesi ir giedra, aiškiai matote žvaigždes, gali būti, kad kitais metais bus ne tik daug uogų, bet ir lauks gausus derlius, puikūs metai, viltinga ateitis.
  • Per Kalėdas, sakoma, verčiau nesiūkite, nes galite pakenkti regėjimui, o gyvuliai sunkiau susilauks palikuonių.
  • Per Kalėdas sniegas – puikus ženklas, žadantis derlingus ir gausius metus.
  • Per šventes stenkitės bendrauti tik su tais, kurie jus saugo ir linki gero. Taip užtikrinsite ne tik pozityvias mintis, bet ir sėkmingus ateinančius metus.
  • Per Kūčias ir Kalėdas nepamirškite pamaitinti ne tik savo šeimos ir artimųjų, bet ir naminių gyvūnėlių – tai žada finansinę sėkmę.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder