Kitokios Joninės: idėjos magiškiausiai metų šventei

Kitokios Joninės: idėjos magiškiausiai metų šventei

Joninės arba Rasos – tai bene giliausias tradicijas turinti lietuvių šventė. Ilgiausia metų diena ir trumpiausia naktis nuo seno siejamos su mitologiniais slėpiniais, ritualais ir burtais. Nieko keisto, kad ir šiandien Jonines norime praleisti gamtoje, patirdami jos slėpiningą grožį. „Laisvalaiko dovanos“ ekspertai ragina šiemet pasinaudoti galimybe miestą bent trumpam iškeisti į miškus bei pievas ir pateikia alternatyvų, padėsiančių iš naujo atrasti šios šventės žavesį.

Išbandykite kiek kitokias paparčio žiedo paieškas

Pasak etnologų, Joninių naktį besidairydami paparčio žiedo, mes iš tikrųjų ieškome gyvenimo išminties, nušvitimo simbolio, galinčio padėti kurti gražų gyvenimą. Nors jei ir manote, jog tokios paieškos ne Jums – pamėginkite, nes tai gali atnešti netikėtai smagių akimirkų bei naudingų minčių ar idėjų. Juk tai – magiška naktis!

Paieškas pradėkite išėję į pievas ar miškus. Patariame apsiginkluoti kantrybe, nes ne visiems pavyksta rasti išsvajotąjį paparčio žiedą. Kad paieškos būtų ir kitaip prasmingos, Joninių naktį prisirinkite gydomųjų žolelių (jonažolių, ramunėlių, perkūnžolių). Išdžiovinkite jas namie ir panaudokite ruošdami arbatas. Nuo seno tikima, kad Joninių nakties metu žolelės įgauna ypatingų savybių.

Joninėms naujų spalvų galima suteikti į viską pažvelgus iš aukštai. Išsiruoškite į artimiausią apžvalgos bokštą, o galbūt nepatingėsite bei norėsite rasti ir keliauti paties aukščiausiojo link.

Užlipę iki pat viršaus, užtraukite mėgstamą dainą kiek balsas leidžia – klausykitės, kaip Jūsų balsas užpildo po Jumis liekančius slėnius ir pasimėgaukite laisvės pojūčiu. Nusižiūrėję tinkamas vietas paparčio žiedo paieškoms, su daina ar be jos, leiskitės žemyn ir dairykitės paparčio žiedo.

Jei apžvalgos bokštai Jums nesukelia tiek adrenalino, kiek norėtumėte, rinkitės skrydį oro balionu, kuris leis apmąstyti svajones ir siekius bei suteiks progą pasimėgauti nuostabiais gamtos vaizdais.

Drąsiai šokite per Joninių laužą

Senovės lietuviai tikėjo, jog šokinėdami per Joninių laužus jie pasisems sveikatos ir lengviau nudirbs laukiančius žemės ūkio darbus. Nors šiais laikais didžioji žmonijos dalis plūgą yra sėkmingai iškeitusi į kompiuterio klaviatūrą, jėgų mums vis dar reikia. Čiupkite artimojo ar mylimojo ranką, įsibėgėkite ir jauskite užplūstantį adrenaliną, kol skriejate per Joninių laužą.

Jeigu šokinėjimas per laužą Jums atrodo per daug ekstremalu, prie laužo pasirinkite ramesnes ir jaukesnes pramogas. Pasijuskite vėl lyg vaikystėje ir pasmaguriaukite ant laužo keptais zefyrais. Nepamirškite į gamtą pasiimti gitaros ar kito instrumento, kad galėtumėte kurti linksmą atmosferą ir prisiminti mėgstamas dainas, kol liepsnos Joninių laužas.

Iš naujo pamilkite vainikų plukdymo tradiciją

Vainikų pynimas ir jų leidimas į upę – tai dar viena tradicija, be kurios Joninės neįsivaizduojamos. Senovės lietuviai tikėjo, kad jei į upę paleistas vainikas gražiai plaukia niekur neužkliūdamas, jo pynėjas gyvens linksmą ir lengvą gyvenimą. Vainikais burta ir santykių ateitis. Manyta, kad jeigu vaikino ir merginos į vandenį įmesti vainikai susiliečia ir plaukia kartu, jų pynėjai irgi taps pora.

 

Ieškant daugiau su vandeniu susijusių pramogų, išbandykite pasiplaukiojimą valtele ar irklentėmis. Užsidėkite nupintą vainiką ant galvos ir leiskitės į kelionę vandeniu! Jei neturite galimybės pasiirstyti valtele ar irklentėmis, puikiai tiks maudynės. Pasinerkite į ežero ar upės vandenis net jei vanduo kiek šaltokas. Prisiminkite, kad vanduo – tai gyvybės ir apsivalymo simbolis ir sušlapti per Jonines yra netgi į naudą.

Atgaukite jėgas po įspūdžių pilnos Joninių nakties

Geriausios šventės būna tokios pilnos įspūdžių, kad po jų net reikia pailsėti. Apsilankykite SPA arba pasilepinkite grožio procedūromis namuose. Panaudoję kelis kiekvienuose namuose randamus produktus, galite pasigaminti kūno šveitiklį, veido kaukę ir skirti laiko tikram pasilepinimui. Išmėginkite avižinių dribsnių ir agurkų kūno šveitiklį, kuris ne tik suteiks energijos, bet ir džiugins atsinaujinančia oda.

Jeigu atsipalaiduoti norite kartu su draugais ir artimaisiais, susitikite mėgstamoje kavinėje arba leiskitės į parkus iškylai ir pasidalinkite savo Joninių atradimais. Ši šventė visada buvo ideali proga ne tik pasilinksminti, bet ir atnaujinti ryšius su artimaisiais.

Pasimėgaukite trumpiausia metuose naktimi ir padarykite šias Jonines neužmirštamas!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder