Keisti grybai: ar valgomi?

Keisti grybai: ar valgomi?

Pasaulyje suskaičiuota mažiausiai 1,5 milijono grybų rūšių. Tik 140 tūkstančių iš jų yra ištirtos ir aprašytos. Lietuvoje auga keli tūkstančiai kepurėtųjų grybų rūšių, iš jų maistui tinka apie 140 rūšių.

Voveraitę nuo baravyko atskirs ir negrybautojas, o štai pamatęs pumpotaukšlį ar ausiagrybį, gali ir sutrikti: ką su tokiu daryti?

Šiandien pateikiame keletą receptų su grybais, kurie nėra labai populiarūs tarp valgytojų - matyt, dėl jų ne itin patrauklios išvaizdos, - tačiau mikologų aprašomi kaip valgomi.

Gudukai

Raukšlėtieji gudukai (lot. Cortinarius caperatus), dar vadinami kalpokais, vištelėmis, turkais ir niemčiais, Lietuvoje auga nuo rugpjūčio iki spalio spygliuočių miškuose, daugiausiai pušynuose. Jie turi sijonėlius, todėl dažnai palaikomi šungrybiais.

Vartojami pakepinti, džiovinti, sūdyti, marinuoti. Virti nereikia, nebent 3-4 min.

Paruošti patiekalą nėra sudėtinga: nuplaukite, supjaustykite ir pakepinkite apie 10 min. keptuvėje su sviestu ir svogūnais. Įdėkite grietinės, žalumynų, prieskonių.

Ausiagrybiai

Tikrieji ausiagrybiai (lot. Auricularia auricula-judae) pas mus auga visus metus, dažniausiai jų rasite lapuočių miškuose, ant medžių, ypač ant šeivamedžio.

Pagal skonį primena kremzlę. Tinka dėti į rytietiškus patiekalus, kinišką troškinį, saldžiarūgštę sriubą.

Sriubai reikės: 2,5 litro vištienos sultinio, 200 g grybų, 1 saliero šaknies, 1 samčio ryžių acto, pusės stiklinės cukraus, 1 agurko, druskos, maltų baltųjų ir juodųjų pipirų. Galima dėti virtų makaronų, pagardinti keletu krevečių.

1. Saliero šaknį išvirkite sultinyje, kuriam geriausiai tinka vištienos krūtinėlė. Kai išvirs, ją išimkite.

2. Grybus nuplaukite, supjaustykite, dėkite į sultinį ir virkite apie 20 min.

3. Sudėkite supjaustytą vištieną. Pasūdykite, įpilkite acto, įberkite cukraus, pipirų. Ragaukite, ko trūksta.

5. Sudėkite šiaudeliais supjaustytą agurką.

6. Makaronus išvirkite atskirai ir sudėkite į sriubą.

P. S. Panašiai verdama saldžiarūgštė kiniška sriuba su tos pačios grybų genties atstovais - džiovintais juodaisiais (lot. Auricularia polytricha) grybais. Arba baltaisiais (lot. Tremella fuciformis). Jų galima nusipirkti parduotuvėje (pakeliais), tačiau jie brangūs. Vienam kartui pakanka pusės pakelio. Šiuos grybus reikia išbrinkinti užplikius verdančiu vandeniu (palaikyti apie 15 min.), pašalinti geltonas dalis, supjaustyti ir tik tada dėti į sriubą.

Pumpotaukšliai

Karpotieji pumpotaukšliai (lot. Lycoperdon perlatum) vasarą ir rudenį rikiuojasi pulkais miškuose, pakelėse, grioviuose ir parkuose. Jauni grybai valgomi. (Pakelėse ir arti miesto geriau nerinkti).

Perpjautas pumpotaukšlis neturi pamėlynuoti ir skleisti aitraus kvapo. Jei taip - meskite lauk.

Ruošdami maistui, nulupkite paviršinį apvalkalą, nuplaukite, bet nemirkykite. Pakepinkite ir dėkite į sriubą.

Kelmučiai

Paprastieji kelmučiai (lot. Armillaria mellea) auga rudenį ant medžių kamienų, prie šaknų, ant kelmų, dažniausiai pulkais.

Iš kelmučių galite pagaminti gardų padažą mėsai, bulvėms, taip pat troškinį su daržovėmis.

Pirmiausiai grybus nuvalykite, nuplaukite ir trumpai (3-4 min.) pavirkite sūriame vandenyje. Nukoškite, supjaustykite ir pakepkite keptuvėje su sviestu, citrinos sultimis, svogūnais, kitais prieskoniais (tinka aštroki). Po to patroškinkite su grietine ir užberkite susmulkintų krapų bei petražolių.

Žagariai

Pilkieji žagariai (lot. Clavulina cinerea) auga nuo rugpjūčio iki spalio - ir pavieniui, ir pulkais spygliuočių ar mišriuose miškuose. Krūmelio formos. Dažniausiai jų rasite eglynuose. Maistui ruošiami jauni vaiskrūmiai, tačiau jų patiekalai laikomi menkaverčiais. Labiau tinka džiovinti ir sumalti į prieskonius.

Mėšlagrybiai

Gauruotieji mėšlagrybiai (Coprinus comatus) panašūs į musmires, todėl pro juos dažniausiai praeiname. Auga nuo rugpjūčio iki vėlyvo rudens Lietuvos miškuose ir patvoriais. Maistui tinka jauni, dažniausiai troškinami su grietine ir svogūnais.

ŽIEMAI

* Džiovinti visus grybus patogiausia orkaitėje, tik procesas - gana ilgas. Parinkite žemiausią temperatūrą, durelių neuždarykite. Grybų neplaukite, tik nuvalykite, sudėkite ant grotelių, porą valandų padžiovinkite, po to leiskite atvėsti, ir vėl džiovinkite porą valandų, - ir taip, kol taps lengvučiai,lankstūs, bet netrupantys. Išdžiovinę galite sudėti į stiklainius arba sumalti į prieskonius. Prieš dėdami į sriubą ar troškinį, ar kepdami, sudžiovintus grybus nuplaukite ir išmirkykite šaltame vandenyje.

* Konservuokite taip: grybus nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite ir virkite su prieskoniais apie 10 min. Po to sudėkite į stiklainį, užpilkite verdančio skysčio, pridenkite dangteliu, stiklainį - į puodą su vandeniu ir kaitinkite dar 20 min.
* Jei norite grybus sūdyti, iš pradžių nuvalykite ir apvirkite, po to atvėsinkite šaltame vandenyje ir nusausinkite. Dėkite į statinaitę arba stiklainį, keraminį indą arba emaliuotą puodą sluoksniuodami su prieskoniais. Uždenkite marle, dangčiu ir paslėkite. Grybus turi apsemti sūrymas (1 l vandens - 50 g druskos). Geriausia laikyti 6-8 laipsn. C temp. patalpoje.

* Grybus galima ir rauginti - kaip agurkus. Iš pradžių apvirkite, tuomet dėkite į indą sluoksniuodami su prieskoniais (vyšnių, juodųjų serbentų lapai, krapai, česnakai, lauro lapai, druska, pipirai). Prispauskite, užsukite dangtelį ir padėkite į šaldytuvą.

Paruoštus žiemai grybus laikykite patalpoje, kurioje ne daugiau kaip 6-8 laipsn. C šilumos. Esant didesnei nei +10 laipsn. gaminasi nuodingos bakterijos. ***

SVARBU!

* Kiekvienas valgomas grybas turi savo nuodingą antrininką. Į krepšį dėkite tik tą, dėl kurio nė mažumėlės neabejojate.

* Geriau rinkite jaunus grybus - jie sveikesni.

* Nelaikykite šviežių grybų neapdorotų ilgiau nei 10 val.

* Būtinai virti bobausius, grūzdus, paliepes (Lietuvoje auga apie 40 rūšių grybų, kurie žali yra nuodingi). Šie grybai verdami po du kartus: išverdama, nupilamas vanduo, nuplaunama, vėl verdama.

* Patiekalus iš grybų suvalgykite tą pačią dieną. Jų nešildykite pakartotinai.

* Sūdytų, marinuotų grybų nelaikykite metaliniuose ir cinkuotuose induose.

* Grybai sunkiai virškinami. Prieš siūlydami mažamečiams ir seneliams, pasitarkite su gydytoju.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder