Kalėduka

Populiariosios masinės kultūros naujadaras, bandantis sujungti Kalėdas ir žydų Chanuką

Kalėduka (Chrismukkah) yra populiariosios masinės kultūros naujadaras, bandantis sujungti į vieną krikščionių Kalėdas ir žydų Chanuką.

Šis terminas išpopuliarėjo pasirodžius TV serialui "Po Kalifornijos saule", kuriame vieno iš pagrindinių veikėjų tėvas - žydas, o motina - protestantė.

Dažniausiai šią šventę mini įvairiakultūrėse šeimose augantys vaikai. Kalėdukos simboliai yra ir Kalėdų eglutė, ir Menora.

Kalėduka visuotiniame leksikone atsirado tik XXI a., bet Kalėdų ir Chanukos junginys švenčiamas jau seniai.

Kalėdų šventė su eglute, giesmėmis ir dovanomis buvo pripažįstama XIX a. Vokietijoje gyvenusių viduriniosios klasės žydų šeimų.

Kai kurie žydai šventė Kalėdas kaip "aplink esančio pasaulio šventę" - be religinės potekstės, o kiti vakarietiškąsias Kalėdų tradicijas drąsiai įtraukė į žydų Chanuką.

2004 m. žydų krikščionių pora iš JAV netgi įkūrė internetinį puslapį www.chrismukkah.com, siekdama skleisti žinią apie šią tarpkultūrinę šventę.

Išpopuliarėjus Kalėdukai, Niujorko katalikų draugija viešai paskelbė nepritarianti jos šventimui. Tiek katalikai, tiek Niujorko rabinų taryba oficialiai pasmerkė Kalėduką ir pavadino tai įžeidimu žydų ir krikščionių religijoms.

Šiaip ar taip, 2004 m. gruodį žurnalas "Time" naujadarą "Kalėduka" pavadino vienu madingiausių tų metų žodžių.

Tais pačiais metais žodis "Kalėduka" buvo įtrauktas ir į oficialų "Chambers" anglų kalbos žodyną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder