Kaip Mėnulyje atsidūrė žmonių išmatos?

Kaip Mėnulyje atsidūrė žmonių išmatos?

Nuo pat 1959-ųjų, kai Mėnulyje nusileido Sovietų Sąjungos programos „Luna“ erdvėlaivis „Luna 2“, šis Žemės palydovas tapo tikru šiukšlynu. Tačiau jame astronautai paliko ne tik sugedusius visureigius, skirtus važinėti Mėnulio paviršiumi, bet ir nemažai savo išmatų.

Nesijaudinkite, mokslininkai turi paaiškinimą, kaip mūsų visų mylimas Mėnulis tapo tualetu.

„Apollo“ misijų astronautai, kurių pasiekimai tapo žmonijos pažangos simboliu, į Žemę turėjo pargabenti daug tyrimams skirtų Mėnulio akmenų ir uolienų. Norint parskraidinti namo nelengvą krovinį, erdvėlaivyje reikėjo padaryti vietos. Tai reiškė, kad reikėjo kažką palikti.

Taigi, astronautai Mėnulyje iš viso paliko 12 porų batų, tiek pat kamerų, teleskopą ir du golfo kamuoliukus. Taip pat 96 maišelius šlapimo, išmatų ir vėmalų.

„BBC Sciene Focus“ žurnale astrofizikos profesorius dr. Alastairas Gunnas sakė, kad paliktos žmogaus išmatos „Mėnulio aplinkai nepadarė jokio ilgalaikio efekto“.

„Bet kokie žmogaus paliktose atliekose buvę mikroorganizmai negalėjo išgyventi žiauriomis Mėnulyje vyraujančiomis sąlygomis.

Tačiau įmanoma, kad kai kurios atliekos toliau „gyvavo“ pavirtusios neaktyviomis sporomis.

Taigi, po 50 metų Mėnulyje paliktos žmogaus atliekos, kurios dabar tikriausiai yra virtusios dulkių pilnais maišeliais, gali būti sukaupusios svarbios informacijos apie mikroorganizmų išgyvenimą kosmose“, – straipsnyje rašė profesorius.

Ant Mėnulio paviršiaus žmonės nebuvo nusileidę nuo 1972-ųjų, tačiau artimiausiu metu tai padaryti planuoja dvi galingos valstybės – JAV ir Kinija. Prie jų prisidėti nori ir „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas.

NASA, Kinija ir E. Muskas prižadėjo per artimiausius metus į Mėnulį nuskraidinti erdvėlaivį su mokslininkais. Nėra žinoma, ar tarptautinė komanda planuoja sutvarkyti šiukšles, paliktas ten prieš keletą dešimtmečių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder