Kaip klaipėdietis Romualdas Luotė ant menčių garsųjį Mesingą paguldė

Kaip klaipėdietis Romualdas Luotė ant menčių garsųjį Mesingą paguldė

Kai kurie skaitytojai pažįsta klaipėdietį Romualdą Luotę, kaip žmogų, sumaniusį pakeisti prieš šimtmetį sukurtą ir sėkmingai prigijusį pagrindinį olimpinių žaidynių simbolį - olimpinius žiedus. Tačiau daug mažiau žmonių žino jo nedidelę paslaptį: buvo laikas, kai net pats garsusis magas Volfas Mesingas Klaipėdoje pripažino klaipėdiečio slaptąsias galias.

"Buvau gal dvylikos metų amžiaus, - pasakoja Romualdas, - kai išgirdau, kad į Klaipėdą žada atvažiuoti garsus aiškiaregys Volfas Mesingas. Tikslios datos nežinojau, todėl kone kasdien eidavau į Karininkų namų (dabar Klaipėdos koncertų salė) kasas ir klausinėdavau darbuotojų, ar jau parduodami bilietai."

Ir vieną šviesią dieną klaipėdiečiui nusišypsojo laimė. Kasininkė ramiai pardavė bilietą. Ir ne bet kur, o pirmojoje eilėje ir dar per patį vidurį.

Paslaptinga asmenybė

Volfas Mesingas - bene viena įdomiausių ir kartu paslaptingiausių XX a. asmenybių. Tūkstančiai žmonių matė jo talentą, kurį jis pats vadino prakeiksmu. Jis konsultuodavo net patį sovietų imperijos lyderį J. Staliną, o daugelis jo pranašysčių išties išsipildė.

Baisiausia aiškiaregystės dovanos savybė - žinios, kurių negali atsikratyti, aiškino visiems V. Mesingas.

Jis tiksliai žinojo savo mirties datą ir stengėsi kuo rečiau apie tai galvoti. O kai terminas atėjo, jis išvykdamas operuotis pasisuko į savo namą ir pasakė: "Na, štai ir viskas, Volfai, tu čia daugiau nebegrįši." Taip ir įvyko - netikėtai sutriko pranašo inkstų veikla ir 1974 m. lapkričio 8 dieną jis mirė.

Po Antrojo pasaulinio karo, kai buvo pradėta statyti Berlyno siena, 1961 metais Volfas pasakė, kad šis darbininkų triūsas yra bevertis, kadangi siena neišstovės nei trijų dešimtmečių. Ir tą kartą aiškiaregys buvo teisus, Berlyno siena buvo nugriauta praėjus 28 metams - 1989 m. lapkričio 9 d.

Hipnotizuotojas, aiškiaregys, Froido mokinys, jis galėjo paveikti žmones savo valiai ir numatyti ateitį. Prisilietimu gydė nepagydomas ligas. Milijonai žmonių matė jo talentą, kurį jis pats vadino prakeiksmu.

R. Luotė, kartu su kitais žiūrovais, su didžiausiu malonumu stebėjo, ką su Klaipėdos žiūrovais išdarinėjo garsusis pranašas ir aiškiaregys.

"Pamenu, kad stovėdamas scenoje jis paprašė vieno iš žiūrovų nueiti į kažkurią iš eilių ir paprašyti iš atsitiktinio dalyvio kišenių ištraukti konkrečius daiktus."

Klaipėdiečiai buvo sužavėti

Pasak R. Luotės, salėje susirinkę klaipėdiečiai žavėjosi, kaip tiksliai garsusis pranašas atspėdavo, kur ir kokie konkrečiai daiktai saugomi žiūrovų kišenėse ar damų rankinėse.

"Pamenu, kad vieną moterį Mesingas užhipnotizavo, - toliau tęsia R. Luotė. - Ir ji kybojo ore virš taburečių. Kad įrodytų, jog ji niekur nesiremia, jis pro ją kelis kartus pertraukė apvalius žiedus."

Vėliau, pasak pašnekovo, Mesingas paėmė storą virvę, kuri jo rankose akimirksniu tapo standi kaip metalinis strypas. Ir ta standžia virve Mesingas įsliuogė į viršų ir nusileido. Po to virvė vėl prarado standumą ir tapo lanksti. Tai buvo tikras stebuklas...

"Žmonių karininkų namų salėje buvo susirinkę tiek daug, kad žirniui nebuvo kur nukristi", - tą garsųjį pasirodymą uostamiestyje prisimena Romualdas.

Mesingą sutrikdė paauglys

Romualdas buvo girdėjęs, kad aiškiaregiai ir magai nemėgsta stiprų energinį lauką turinčių žmonių, nes jie juos trikdo, trukdo susikaupti. Tačiau tikrai nesitikėjo, kad tokiu "trikdžiu" taps jis pats.

Įpusėjęs savo pasirodymą Volfas Mesingas priėjo tiesiai prie R. Luotės, sėdinčio pirmojoje eilėje ir garsiai pasakė: "Jūs man trukdote" (Vy mnie miešajiete - rus.)

Tada garsusis magas pakėlė iš vietos tada dar visai jaunutį Romualdą ir, nuvedęs atokiau, pastatė prie šoninės kolonos. Tada kažkodėl jau tyliau pasakė jaunajam žiūrovui: "Tu būsi labai turtingas."

Į R. Luotės vietą svečias kažkodėl pasodino kažkokį aukšto rango karininką.

Visą likusį pasirodymą "išsišokėlis" jaunuolis stebėjo stovėdamas prie kolonos.

Į klausimą ar garsiajam Mesingui trukdė R. Luotės energinis laukas, pašnekovas dar ir šiandien, praėjus 70 metų, neturi tikslaus atsakymo.

Bilieto neišsaugojo

Bilietą į Mesingo pasirodymą R. Luotė saugojo kaip savo akis. Saugiai laikė tarp vienos iš mėgstamų knygų puslapių. Deja, grįžęs po tarnybos armijoje, bilieto neberado.

Jeigu nieko nepainioja, pamena, kad tada bilietas į Mesingo pasirodymą kainavo šešis rublius.

"Tais laikais tai buvo pasakiški pinigai", - juokiasi pašnekovas.

Romualdas įsiminė, kad garsaus mago veidas pasirodymo metu buvo labai paraudęs, oda įsitempusi, kakta prakaituota. Susidarė įspūdis, kad V. Mesingui pildyti klaipėdiečių pageidavimus, atsakinėti į jų klausimus ir pranašauti reikėjo labai didelių pastangų.

Mesingo gyvenimo faktai

Volfas Mesingas gimė 1899 metais skurdžioje žydų šeimoje nedideliame Lenkijos miestelyje. Jau būdamas vaiku, Mesingas išsiskirdavo iš kitų savo bendraamžių. Vos šešerių skaitydavo Torą ir išsyk įsimindavo net po keliasdešimt jos puslapių.

Kai kas nors paklausdavo garsiojo aiškiaregio, kaip jis atspėja ateitį, jis paprastai atsakydavo: "Aš nežinau. Tiesiog sąmonės gilumoje savaime atsiranda suvokimas, kad tiesa tokia, o ne kitokia."

Pirma tiksliausia pranašystė jaunajam V. Mesingui vos nekainavo gyvybės. Ji nuskambėjo iš Berlyno teatro scenos, kai jis vokiečių karininkų pilnai salei išpranašavo Antrojo pasaulinio karo pradžią. Bet paskui iš jo lūpų nuskambėjo baisiausia pranašystės dalis, kad fašistinio režimo laukia neišvengiamas krachas.

Po tokios pranašystės teko gelbėti gyvybę. Jam pavyko pasprukti į SSRS.

Antrojo pasaulinio karo metais V. Mesingas, SSRS jau gerai žinomas, buvo evakuotas į Novosibirską, ten karo iškamuoti žmonės plūdo į koncertų sales, kad pamatytų gyvą legendą.

Motinas ir žmonas, išlydėjusias savo sūnus ir vyrus į frontą, domino viena - ar gyvi jų vyrai. Tūkstančiai žmonių jam rašė ir mėgindavo susitikti po seanso.

1943-iaisiais Novosibirsko operos teatre vienas iš žiūrovų su kitais perdavė raštelį, kuriame buvo klausimas: "Kada baigsis karas?" Perskaitęs sakinį, V. Mesingas iškart išpyškino datą - gegužės 8-oji, tiesa, tada metų nepasakė.

Volfas Mesingas buvo palaidotas Rusijoje. Ant jo kapo užrašyta: "Tavo reta dovana įėjo į žmonijos istoriją."

Manoma, kad Bulgakovas savo romane "Meistras ir Margarita" velnią pavadino "mesiru Volandu" dėl sąskambio su "Mesing Volf".

Europą sunaikins pabėgėliai

Beje, pastaruoju metu, kai Europai tenka atlaikyti nesuvokiamą pabėgėlių srautą iš Artimųjų Rytų, vėl prisiminta Volfo Mesingo asmenybė ir jo pranašystės.

Volfas perspėjo, kad Europai liks džiaugtis lygiai pusė amžiaus, o vėliau jos lauks tamsūs ir niūrūs laikai.

"900 milijonų afrikiečių ir arabų galutinai palaidos Europą iki XXI amžiaus vidurio", - šie pranašo 1961 metais per vieną pasirodymą pasakyti žodžiai tada mažai kam galėjo padaryti įspūdį. Tačiau šiuo metu vis didėjant pabėgėlių skaičiui iš Artimųjų Rytų, galima nesunkiai suvokti, kad ir ši V. Mesingo pranašystė gali būti neįtikėtinai tiksli.

Remiantis prognozėmis, iki 2050 metų Europoje norės apsigyventi iki 950 milijonų žmonių iš Afrikos ir arabų šalių.

Iki 2050 metų Vidurio Afrikos gyventojų skaičius padidės beveik dvigubai, t.y. iki 2,5 milijardo.

O jau 2040 metais pusę iki 30 metų amžiaus grupės Žemės gyventojų sudarys afrikiečiai.

Politikams ir demografinių institutų specialistams jau dabar aišku, kad jie patrauks į Europą, nes nepanašu, jog gyvenimas jų gimtinėje bent kiek nors pagerės ar atsiras perspektyvų.

Ar tokius srautus ir įvairialypę kultūrą galės atlaikyti Europa? Jeigu tikėsime Volfo Mesingo žodžiais, Europa bus tiesiog palaidota.

R. Luotė tiki pranašystėmis

Jau minėjome, kad klaipėdiečiui R. Luotei garsusis Volfas Mesingas išpranašavo didelius turtus. Kadangi jis jų dar neužgyveno, tai Romualdas linksmai juokauja, anksčiau ar vėliau garsiojo aiškiaregio pranašystės išsipildys.

Tuo labiau kad R. Luotė jau daug metų aktyviai propaguoja savo seną idėją pakeisti olimpinių žaidynių simbolį.

"Mano siūlomi žiedai yra tikrai olimpiniai, nes jie gali riedėti. O dabartiniai yra sujungti tarpusavyje ir neatitinka olimpinės dvasios: greičiau, toliau, aukščiau..." - juokiasi pašnekovas.

Jis tikisi, kad kada nors jo simbolis bus paviešintas, ilgainiui prigis ir bus naudojamas kuriose nors olimpinėse žaidynėse.

Mesingo citatos

Telepatiniai gebėjimai kartais leidžia man išgirsti apie save tai, nuo ko, kaip sakoma, net "ausys nusvyra". Deja! Kiek daug žmoguje gimsta minčių, kurių nereikėtų girdėti kitiems aplinkiniams ir apie kurias įprastai garsiai nekalbama...

Ar malonu išgirsti apie save įžūlią, grubią, klastingą nuomonę?

Hipnozė - tai pavojingas ginklas. Ją reikia naudoti protingai, kaip ir atominę energiją.

Kai žmogus įtemptai galvoja apie ką nors, tai galvos smegenų ląstelės perduoda impulsus į visus kūno raumenis. Jų judesiai man yra lengvai suprantami.

Aš demonstruoju psichologinius bandymus. Ir nieko daugiau. Ir man nemalonu, kai galvoja, kad aš esu šarlatanas ir apgavikas.

Hipnotizuotojo įtaiga hipnotizuojamam žmogui gali persiduoti iš smegenų į smegenis. Tokius eksperimentus hipnotizuotojai atliko daug kartų, skirtingu metu ir skirtingose šalyse.

Tiesą sakant, nuo šio reiškinio atradimo ir prasidėjo telepatija.

Baisiausias dalykas yra tai, kad žmonės, baigę vieną karą, pradeda ruoštis kitam.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder