Kaip darbe neprarasti savo veido ir tapti biuro siela

Kaip darbe neprarasti savo veido ir tapti biuro siela

Dauguma mūsų kasdien vaikšto į darbą. Kai ką jaudina santykiai su vyresnybe ir karjera, kai ką - tik darbo rezultatai ir atlyginimas, o kai kas stengiasi susidraugauti su kolegomis. Jei priklausote tai kategorijai žmonių, kuriems svarbu draugauti su kontoros bendražygiais, pamėginkite pasinaudoti šiomis rekomendacijomis.

Pamilkite savo darbą!

Daugybė žmonių vaikšto į darbą, neįžvelgdami jame jokių teigiamybių, išskyrus reguliariai gaunamus pinigus. Pabandykite rasti pliusų, o jų būna visada ir visur. Kuo gera jūsų veikla, kuo pasižymi jūsų firma? Jei rasite argumentų, kodėl dirbate būtent čia ir užsiimate tuo, kuo užsiimate, į darbą eisite noriau, greitai tai pastebės jūsų bendradarbiai ir jų požiūris į jus ims keistis į gera, pavyzdžiui, jiems tapsite autoritetu.

Nusiteikite pozityviai!

Mums nuolatos tvirtinama, kad norint sulaukti sėkmės reikia mąstyti pozityviai, bet tai įgyvendinti praktiškai nėra taip lengva. Ateidami į biurą galime galvoti, kad A. erzina mus savo kvailais juokeliais, o B., užuot dirbusi, klausosi svetimų pokalbių ir, vos kas, bėga pranešti bosui... Iš anksto „gardžiuodamiesi“ susitikimu su nemaloniais žmonėmis, įeiname į kabinetą atitinkamai nusiteikę. Ir, suprantama, kolegos greitai jus įsiutina. Vos tvardotės, kad neparašytumėte pareiškimo išeiti iš darbo... Pamėginkite iš anksto susikurti teigiamas nuostatas. Pavyzdžiui, „visi su manimi draugiški ir malonūs“ arba „mano bendradarbiai - nuostabūs žmonės“. Juk iš to paties A. visada galima pasiskolinti pinigų iki atlyginimo, o B. kepa skanius pyragėlius ir vaišina visus bendradarbius. Įeikite į kontorą mintyse kartodami nuostatą. „Pakraudami“ kolegas teigiamu nusiteikimu, pamatysite, kad jie vis dažniau atsisuka į jus „šviesiąja“ puse.

Sakykite komplimentus

Komplimentus mėgsta visi. Jei pasakysite bendradarbei, kaip ji šiandien gerai atrodo, kokia jos graži suknelė, jums tai kainuos keletą žodžių, o jos nuotaika pasitaisys visai dienai. Kitas dalykas, kad komplimentai turi būti nuoširdūs. Kitaip tiesiog būsite palaikyti meilikautoju. Nereikia be perstojo girti kolegų, bet jei pretekstas yra - netylėkite.

Nepamirškite gerų manierų

Nereikėtų elgtis taip, kad jūsų poelgiai ką nors atstumtų. Pavyzdžiui, matant kolegoms dėti kojas ant stalo arba garsiai kvatoti, kad skambėtų visas biuras. Nebent pas jus taip priimta... Nepamirškite sakyti „ačiū“, „prašau“, „atleiskite“, sveikintis ir atsisveikinti su bendradarbiais. Žinoma, yra žmonių „be prietarų“, bet geras išsiauklėjimas dar niekam nepakenkė.

Būkite linksmi!

Pas mus nepriimta šypsotis „be priežasties“. Vis dėlto, įeidami į biurą ir sveikindamiesi su kolegomis, būtinai nusišypsokite. Tai jiems bus teigiamas užtaisas pasąmonės lygmeniu. Taip pat neblogai išmokti juokauti. Suprantama, tik ten, kur tinka. Nejuokaujama kieno nors tautybės arba religijos tema. Jei sąmojingumu pasigirti negalite, įpraskite nors dažniau šypsotis, pavyzdžiui, kai kreipiatės į ką nors su prašymu arba kai kas nors ko nors prašo jūsų. Tai savaime pridės jums „taškų“.

Išmokite klausytis

Kai kuris nors bendradarbis jums apie ką nors pasakoja, parodykite, kad jo įdėmiai klausote. Nepertraukite, o pabaigoje užduokite klausimų į temą, taip parodydami, kad pasakojimas jus sudomino. Žinoma, jei turite daug darbo, o jus nuo jo atitraukia plepalais, galite tinkama dingstimi pokalbį nutraukti, bet jei laiko turite, o pokalbio tema susijusi būtent su darbu, geriau išklausykite.

Būkite geranoriški

Paprastai būname geri, kai tai mums nieko nekainuoja. Bet nelengva tokiems būti, pavyzdžiui, konfliktinėje situacijoje. Kam nors „parodydami jo vietą“ arba įrodinėdami savo teisumą mes tiesiog trykštame negatyvumu, net iki oponento įžeidinėjimų. Net būdami įsitikinę, kad esate 100 proc. teisūs, elkitės mandagiai ir inteligentiškai. Nekelkite skandalų, tiesiog ramiai paaiškinkite žmogui, kas būtent jums nepatinka. Patikėkite, skandalisto reputacija jums tik pakenks.

Nesigirkite ir nelyginkite savęs su kolegomis

Nereikėtų kolegoms girtis savo laimėjimais darbe. Jei jų yra, jie juos ir taip pastebės. Nereikėtų stengtis atkreipti dėmesį, kad kas nors dirba blogiau už jus. Prisiminkite: tai, ką kiti galvoja apie jus, yra skaitiklis, o tai, ką galvojame apie save, - vardiklis. Kuo didesnis vardiklis, tuo mažesnė trupmena... Ir apskritai pagyrūnų niekas nemėgsta. Mokėkite taip pat pripažinti savo klaidas, tuo tik pelnysite aplinkinių simpatiją.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder