Elonas Muskas apie kompiuterio ir smegenų tiesioginę sąsają

Elonas Muskas apie kompiuterio ir smegenų tiesioginę sąsają

Verslininkas futuristas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) vėlai antradienį atskleidė, kad jo slapus startuolis „Neuralink“ daro pažangą kurdamas tiesioginę sąsają tarp smegenų ir kompiuterių, ir pridūrė, kad ateinančiais metais gali būti pradėti bandymai su žmonėmis.

E. Muskas jau seniai argumentuoja, kad tiesioginė jungtis tarp žmogaus proto ir mašinų yra būtina, kad dirbtinis intelektas (DI) ilgainiui nepranoktų žmonių. Pasak jo, priešingu atveju gali susiklostyti scenarijaus, kad smarkiai pažengusiam DI žmonės gali pasirodyti nebesantys būtini ir, geriausiu atveju, galėtų būti palikti gyventi „naminių kačių“ teisėmis.

Per San Fransiske organizuotą renginį E. Muskas ir „Neuralink“ darbuotojai apžvelgė savo padarytą pažangą šioje srityje, tikėdamiesi į savo komandą pritraukti naujų programavimo, robotikos, neuromokslų ir kitų sričių talentų.

„Galiausiai galime sukurti visavertė smegenų ir mašinos sąsają, – tvirtino jis. – Pasiekti tam tikrą simbiozę su dirbtiniu intelektu.“

„Neuralink“ pademonstravo šios sąsajos ankstyvąją versiją – mažytį jutiklį su plauko storumo elektrodais, kuriuos per nedidelį pjūvį smegenyse galėtų implantuoti specialus robotas, bendrovės sukurtas šiai didelio tikslumo reikalaujančiai užduočiai.

„Tai mažyčiai elektrodai, ir robotas atsargiai juos įsodina“, – sakė E. Muskas. Jis pridūrė, kad prie smegenų gali reikėti prijungti tūkstančius elektrodų.

„Jį įdėti nebus didelio streso; jis gerai veiks ir yra belaidis“, – aiškino verslininkas.

Šis implantas būtų belaidžiu ryšiu sujungtas su įrenginiu, panašiu į ausines ir palaikančius ryšį išoriniais įrenginiais, nurodė „Neuralink“. Kol kas siekiama, kad žmogus, kuriam yra implantuotas sąsajos prototipas, galėtų mintimis valdyti išmanųjį telefoną, bet ši technologija atveria galimybę naudoti kitus įrenginius, tokius kaip kibernetiniai manipuliatoriai.

„Ji suteikia milžinišką potencialą, – teigė E. Muskas. – Tikimės ateinančiais metais tai bus įdiegta pacientui žmogui.“

Ankstyvuoju etapu komanda tikisi pritaikyti šią technologiją pacientams, kuriems yra sutrikusi smegenų veikla, arba ištiktiems paralyžiaus. Prognozuojama, kad ilgainiui ši technologija bus padaryta pakankamai saugi, patikima ir paprastas, kad ja galėtų naudotis žmonės, norintys papildyti savo smegenų gebėjimus kompiuterių pajėgumais, sakė vienas „Neuralink“ komandos neurochirurgas.

E. Muskas sakė, kad bus siekiama užtikrinti, jog smegenų darbą pagerinantys implantai galėtų būti įsodinami lygiai taip pat paprastai, kaip atliekama akių operacija lazeriu.

„Per daug metų esu daug kalbėjęs apie DI. Manau, kad net ir palankiu scenarijumi būtume palikti nuošalyje“, – prognozavo E. Muskas.

„Turėdami plačiajuostę smegenų ir mašinos sąsają galime iš tiesų žengti šiuo keliu ir užsitikrinti galimybę susilieti su DI. Tai labai svarbu“, – pridūrė jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder