Britas dvi paras praleis su augalais

Britas dvi paras praleis su augalais

Britų geologas 48 valandoms užsidarys hermetiškoje patalpoje su augalais ir kvėpuos vien jų pagaminamu deguonimi.

Plimuto universiteto profesorius Iainas Stewartas 12 kvadratinių metrų patalpą rugsėjo 16–17 dienomis dalinsis su dešimtimis specialiai parinktais augalais. Kambaryje taip pat bus hamakas, nešiojamasis kompiuteris ir dviratis-treniruoklis, praneša naujienų agentūra AFP.

Iš peršviečiamo organinio stiklo pagaminta patalpa visą laiką iš vidaus ir išorės bus apšviečiama, kad augalai būtų aprūpinami fotosintezei reikalinga energija.

Pagaminamo deguonies ir anglies dvideginio lygiai bus atidžiai stebimi, kaip ir I. Stewarto sveikatos būklė.

"Toks eksperimentas su žmogumi dar niekada nebuvo atliktas. Viliojantis iššūkis pamatyti, ar augalai gali palaikyti žmogaus gyvybę", – kalbėjo I. Stewartas.

Šis sumanymas atkartoja mokslininko Josepho Priestly 8-ajame XVIII amžiaus dešimtmetyje atliktą eksperimentą, kurio metu jis pademonstravo, kad pelė gali išgyventi hermetiškoje patalpoje su augalais, tačiau ji žūsta uždaryta dėžėje be jų.

Šį eksperimentą filmuos BBC televizijos dokumentinio serialo kūrėjai.

"Mes dažnai nepastebime, kokią reikšmę gyvybės išlikimui Žemėje turi augalai. Tikimės, kad tai televizijos žiūrovams įtikinamai ir aiškiai parodys, kokie jie svarbūs mūsų egzistencijai", – kalbėjo televizijos prodiuseris Andrew Thompsonas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder