Atgautas milžiniškas Ispanijos lobis - muziejuje

Atgautas milžiniškas Ispanijos lobis - muziejuje

Ispanijoje eksponuojamas vienas didžiausių kada nors iš nuskendusio laivo iškeltų lobių. Po ilgus metus trukusio teismo proceso JAV turėjo Ispanijai grąžinti 200 metų senumo šimtų milijonų eurų vertės monetas ir aukso plyteles.

Brangusis radinys, aptiktas jūros dugne gulinčiame laive "Nuestra Senora de las Mercedes", pradėtas eksponuoti muziejuje. Laivas 1804 m. nuskendo prie Portugalijos krantų ir į vandenyno gelmes nugramzdino didžiulį lobį. Kaip pranešė šalies Kultūros ministerija, beveik 600 000 senovinių aukso ir sidabro monetų galima pamatyti povandeninės archeologijos muziejuje Pietų Ispanijos Kartagenos mieste.

2013 metų antrojoje pusėje dalis lobio bus demonstruojama kilnojamosiose parodose kituose Ispanijos miestuose. XVIII a. pabaigoje ir XIX a. pradžioje Lotynų Amerikoje nukaldintų aukso ir sidabro monetų vertė siekia daugiau kaip 350 mln. eurų. 14,5 tonos sveriantį krovinį iš JAV į Madridą atgabeno du Ispanijos karinių oro pajėgų lėktuvai. Grįžtantį iš Pietų Amerikos monetas gabenusį ispanų laivą "Nuestra Senora de las Mercedes" 1804 m. prie Portugalijos krantų netoli Gibraltaro nuskandino britų karo laivai. Tuo metu laive buvo 200 žmonių.

JAV firma "Odysey Marine Exploration" 2007 m. iškėlė sidabrą ir nugabeno į Floridą. Po beveik penkerius metus trukusio bylinėjimosi JAV apeliacinis teismas 2012 m. sausį nusprendė, kad firma radinį privalo perduoti Ispanijai. Ispanijos kultūros ministerija monetas laiko nacionalinio paveldo dalimi ir atmeta galimybę jas parduoti valstybės skoloms apmokėti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder