7 ydingos šeimos santykių taisyklės, kurios neigiamai atsiliepia mums ir suaugus

7 ydingos šeimos santykių taisyklės, kurios neigiamai atsiliepia mums ir suaugus

Kiekviena šeima susikuria ir palaiko savitas taisykles. Išmoktos elgesio taisyklės daro įtaką asmenims užaugus bei išėjus iš tėvų namų.

Dažniausiai yra išskiriamos tokios elgesio taisyklės, būdingos disfunkcinėms šeimoms:

1. Nekalbėti apie šeimos problemas. Jei šeima turi vienokių ar kitokių problemų, bet apie jas drąsiai kalba ir mėgina spręsti, tokia šeima jau yra pusiaukelėje į sėkmę, bet, jei, tarkim, tėtis geria ir tai yra paslaptis, toks vaikas auga nuolatinės apgaulės apsuptyje. Ir suaugę vaikai neišmoksta kalbėti apie savo problemas ir prireikus kreiptis reikiamos pagalbos.

2. Nedemonstruoti savo emocijų. Emocijos yra suvokiamos kaip pavojingos. Suaugę vaikai neišmoksta reikšti ir pažinti savo emocijų. Tada emocijas bando slopinti alkoholiu, vaistais ar maistu.

3. Riboti kontaktus su kitais asmenimis, nes kiti asmenys gali išsiaiškinti šeimos paslaptis. Suaugę vaikai paprastai riboja savo socialinius santykius iki minimumo: vengia artimiau bendrauti su bendradarbiais, neturi draugų, atsiriboja nuo visų aplinkinių. Artimesni santykiai atrodo skaudinantys ir pavojingi.

4. Niekas nėra pakankamai geras, bet reikia siekti nepasiekiamos tobulybės. Suaugę ir toliau siekia tapti tobuli, o tai yra tiesus kelias į depresiją.

5. Reikia stengtis dėl kitų gerovės ir nebūti egoistu. Suaugę vaikai neišmoksta, kaip ir kada reikia tenkinti savo poreikius.

reklama

6. Žaidimas nėra rimta veikla. Suaugę vaikai niekada nesijaučia pakankamai padarę ir pasiekę, kad būtų vertingi ir priimtini kitiems bei nusipelnę leisti laiką savo malonumui.

7. Vengti konfliktų. Suaugę vaikai stengiasi išvengti bet kokių situacijų, galinčių sukelti konfrontaciją.

Tokios taisyklės net suaugus neleidžia žmogui jaustis laimingam, užmegzti ir palaikyti kokybiškus santykius. Išmoktas pamokas šeimoje sunku pakeisti, bet vien jų pastebėjimas ir įsivardijimas yra gera pradžia.

ALFA

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder