Per vieną savaitgalį globotinių "Nuare" - dvigubai daugiau

Per vieną savaitgalį globotinių "Nuare" - dvigubai daugiau

Gyvūnų globos tarnyba "Nuaras" dar niekada neturėjo tiek veislinių šunų kaip dabar. Per praėjusį savaitgalį iš nelegalių veislynų išvaduoti ir tarnybos Klaipėdos skyriui perduoti net 58 šunys.

Skandalas dėl pragariškomis sąlygomis laikomų gyvūnų kilo penktadienį, kai socialiniuose tinkluose pasklido žinia apie nelegalų veislyną Kretingos rajono Padvarių kaime, kuriame netikėtai buvo atrastas prieš dieną dingęs veislinis šuo.

Atrado gyvūnų pragarą

Pasak liudininkų, nebaigtame statyti name buvo sukurtas "slaptas gyvūnų pragaras". Daugiau kaip dvi dešimtys šunų jame buvo laikomi siaubingomis, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto. "Patalpoje buvo siaubingas šlapimo, išmatų tvaikas, trūko oro, buvo sunku kvėpuoti. Gardai su šunimis sustatyti keliais aukštais, kuriuose kai kurie šunys vos tilpo. Šunys neprižiūrėti, išsitepę savo pačių išmatomis, guli šlapimo balose tarp grotų", - socialiniame tinkle "Facebook" išplatintoje žinutėje rašė ponia Veronika.

Prisistačiusi šunų "šeimininkė" teigė, kad sąlygos gyvūnams yra tinkamos ir problemos nematanti, tačiau ponia Veronika dėl gyvūnų kankinimo kreipėsi į policiją, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, gyvūnų globos tarnybas. Įsikišus Kretingos miesto savivaldybės administracijos direktorei ir sutelkus visų tarnybų pajėgas iš veislyno rugsėjo 4-ąją buvo atimti 25 šunys.

"Buvo labai liūdna matyti, kaip šuniukų besilaukiančios kalytės, išleistos iš ankštų, tik gyvūnams transportuoti skirtų narvų, puolė gerti ir ėsti. Jos buvo ištroškusios ir išalkusios. Esu labai dėkinga bendruomenei, kuri informavo apie nelegalią šunų veisyklą ir aktyviai ėmėsi veiksmų, kad problema būtų operatyviai sprendžiama, kad gyvūnai nekentėtų", - sakė Kretingos miesto administracijos direktorė Jolanta Girdvainė.

Globotinių pagausėjo perpus

Net 58 išlaisvinti gyvūnai šiuo metu globojami UAB "Nuaras" Klaipėdos filiale. Dar penktadienį "Nuaro" darbuotojai papasakojo, jog viena kalytė vos išlaisvinta iš veislyno Padvarių kaime ir pajutusi saugią aplinką atsivedė 8 šuniukus, tačiau, pasak filialo vadovės Jurgitos Gustaitienės, vienas šuniukas nugaišo sekmadienį, o ir kiti negyvybingi, o jų mama neturi motinystės įgūdžių. "Gal vienas stipriausias šuniukas išgyvens", - liūdnomis prognozėmis pasidalijo pašnekovė.

Anot J. Gustaitienės, visi (išskyrus vieną) priglausti gyvūnai yra veisliniai. Iš jų 13 šunų yra paženklinti, nustatyti kai kurių šunų veisėjai, tačiau vagystės atvejų nenustatyta. "Nelegaliame veislyne šunys atsidūrė įvairiais keliais: kai kurie buvo padovanoti "gerai šeimai", kai kurie pirkti. Deja, laikyti netinkamomis sąlygomis gyvūnai yra apleisti, išsekę, užsikrėtę parazitais, kai kurie nuplikę, bijo šviesos, žmonių. Visi jie dabar bus gydomi, skiepijami ir, kol vyks tyrimas, laikomi "Nuare". Tikimės, kad policija nenurodys grąžinti gyvūnų atgal į tą pačią aplinką. Mes su tuo nesutiksime", - ryžtingai nusiteikusi J. Gustaitienė.

VEISLINIAI. 57 "Nuare" priglausti šuniukai yra veisliniai.

UAB "Nuaras" Klaipėdos skyriaus vadovė nuoširdžiai dėkojo savanoriams, kurie padėjo priglaustus gyvūnus nufotografuoti, apgyvendinti, maitinti, skyrė jiems dėmesio meilės ir dovanų. Šiuo metu prieglaudoje iš viso laikomas 191 gyvūnas. Norinčiųjų kaip nors padėti globotiniams J. Gustaitienė prašė užsukti į gyvūnų prekių parduotuvę "Kika", su kuria tarnyba jau daug metų bendradarbiauja. Šio tinklo parduotuvės darbuotojai žino, ko labiausiai šiuo metu reikia gyvūnams, tai galima nupirkti ir palikti, o parduotuvės darbuotojai perduos.

"Šiuo metu labai reikia mažiems šuniukams skirto maisto, aukštesnės kokybės maisto prancūzų buldogams, reikia vienkartinių pirštinių, paklotų, lašiukų nuo parazitų. Gal kokia įmonė ar grupė žmonių galėtų padovanoti voljerą", - prašė J. Gustaitienė.

Prisidėti galima ir finansiškai, aukojant į? sąskaitą: VšIĮ "Nuaro Fondas", Į. k. 304151159, SEB banko sąsk. nr. LT94 7044 0600 0806 9194 arba www.paypal.me/nuarofondas

Atliko patikrinimus

Po incidento Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad atsakingų tarnybų tarnautojai kartu su gyvūnų globos įstaigų atstovais savaitgalį surengė reidus augintinių laikymo vietose, Kretingos, Širvintų, Tauragės, Kauno, Šiaulių ir kt. rajonuose. Po jų buvo pradėti tyrimai dėl gyvūnų gerovės ir laikymo sąlygų pažeidimų bei galimo nelegalaus gyvūnų veisimo.

"Kiekvienais metais atliekamų patikrinimų metu nustatome apie 3-5 nelegalius gyvūnų augintinių veisimo atvejus ir ši informacija mus pasiekia taip pat iš aktyvių visuomenės piliečių. Savaitgalį išaiškinti atvejai parodo mastą problemos, kuriai spręsti reikalingas visų už tai atsakingų institucijų įsitraukimas. Bendromis jėgomis su policija, tikiu, kad ir su savivalda, atrasime efektyvesnes priemones, kaip problemą išspręsti, būtina peržiūrėti galiojančius teisės aktus, griežtinti pažeidėjų atsakomybę", - komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Šiuo metu už gyvūnų laikymo pažeidimus pagal administracinę tvarką laikytojams numatytas įspėjimas, piniginė bauda arba gyvūnų konfiskavimas. Baudžiamasis kodeksas už žiaurų elgesį su gyvūnais numato viešuosius darbus, baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Išaiškinant šiuos pažeidimus labai svarbus visuomenės įsitraukimas. Apie pastebėtus gyvūnų sveikatos ir gerovės pažeidimus, įtariamą nelegalią veisimo veiklą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prašo informuoti bet kurį regioninį VMVT padalinį arba telefonu 8 800 40 403.

Taip pat galima kreiptis ir į atitinkamą savivaldybę, kuri savo teritorijoje nustato gyvūnų laikymo taisykles ir kontroliuoja jų įgyvendinimą. Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais (kankinamų, sužalotų ar nužudytų gyvūnų) reikėtų pranešti policijos pareigūnams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder