Lietuvą paliekančių gandrų laukia pavojai

Lietuvą paliekančių gandrų laukia pavojai

Rugpjūčio pradžioje pirmieji gandrai pakėlė sparnus ir Lietuvoje pasirodys jau tik kitais metais. Tiesa, gamtininkai sako, kad toli gražu grįš ne visi.

"Rugpjūtį galima pamatyti vadinamąsias gandrų mokyklas, kuriose susirenka jaunikliai", - pasakojo ornitologas Borisas Belchevas.

Šiuo metu jaunikliai mankštinasi, nes prieš kelionę turi sustiprėti paukščių sparnai. "Jie skrenda nedidelius atstumus, aktyviai maitinasi, mokosi gaudyti karšto oro sūkurius, kuriais gandrai pasiekia aukštį, kadangi šiltas oras kyla į viršų. Jie pakyla kiek įmanoma ir sklendžia. Taip gandrai gali nuskristi 500 kilometrų per dieną", - aiškino ornitologas.

Prie gandrų prisegti siųstuvai parodė, kad jaunikliai ir tėvai skrenda atskirai. "Jaunikliai renkasi tiesesnį, kiek įmanoma trumpesnį kelią į pietus", - pasakojo B. Belchevas.

Specialistas kalbėjo, jog rugpjūčio mėnesį paukščiai pajunta, kad rytai vis šaltesni, laiko išskristi geru oru lieka vis mažiau.

"Rugpjūtį padaugėja šaltų rytų, atsiranda rūkas, prasideda pirmosios šalnos. Jei išskris vėliau, tikėtina, kad ras ir mažiau maisto", - sakė B. Belchevas.

Ornitologas vardijo, kad skrisdami į pietus, gandrai praskrenda Baltarusiją, Rumuniją, Bulgariją, o tuomet renkasi skristi per Viduržemio jūrą arba sklęsti palei Izraelį.

"Jie pasiekia pačią Pietų Afrikos Respubliką", - kalbėjo jis.

Per 4-5 dienas gandrai, sakė specialistas, gali nuskristi net 2 tūkst. kilometrų.

Tačiau iš pietų grįžta ne visi gandrai. Dalis jų žūva dar keliaudami į Afriką.

"Talibane vyrauja barbariška tradicija, kad jie medžioja visus migruojančius paukščius, jiems nesvarbu, kad tai Lietuvos ar kokios nors kitos šalies nacionaliniai paukščiai. Taip pat daug gandrų žūva nuo neapsaugotų elektros stulpų. O iš kolegų esu girdėjęs, kad dalis karališkųjų erelių matinasi jaunais gandrais, kadangi randa juos lizduose", - sakė B. Belchevas.

Tiesa, kai kurie gandrai, ruošdamiesi kelionei į pietus, susižeidžia. Būna, kad lūžta sparnai, jaunikliai iškrenta iš lizdo.

"Yra keli variantai, ką daryti pastebėjus paukštį, akivaizdžiai negalintį išskristi. Jei sulaužytas sparnas, galima garantuoti, kad paukštis tikrai neišskris. Tokiu atveju rekomenduoju kreiptis į ūkininkus, kurie gali tą gandrą žiemos metu pamaitinti ir prižiūrėti. O jei sužalojimas nežymus, galima kreiptis į organizaciją "Laukinė lesė", kuri užsiima sužalotų paukščių gydymu. O Vilniuje veikia organizacija "Atgal į gamtą", kuri gelbėja laukinius paukščius ir užsiima jų reabilitacija", - sakė ornitologas.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder