Kosta Rikoje sužeistam tukanui bus pagamintas snapo protezas

Kosta Rikoje sužeistam tukanui bus pagamintas snapo protezas

Kosta Rikoje tukaną užpuolę jaunuoliai nuplėšė jam viršutinę snapo dalį - gydytojai nusprendė paukštį išgelbėti ir sukurti snapo protezą, skelbia BBC.

Keturios Kosta Rikos įmonės pasiūlė savo pagalbą šioje neįprastoje operacijoje. Bendrovės naudos trimačius spausdintuvus ir sukurs pirmą tokio tipo protezą regione. JAV jau yra sukurti snapų protezai ereliui ir pingvinui.

Sužeistas tukanas buvo rastas sausį ir tada nugabentas į gyvūnų gelbėjimo centrą. Kosta Rikos spaudoje pasirodžiusios sužaloto paukščio nuotraukos sukėlė didžiulį atgarsį. Žmonės ėmė aukoti pinigus, vietinės įmonės noriai prisidėjo prie gelbėjimo misijos. Keturios iš jų: "Elementos 3d", "Ewa!corps", "Publicidad Web" ir "Grupo Sommerus" antradienį paskelbė, kad jau greitai pristatys snapo protezą sužalotam paukščiui. Snapas tukanams yra gyvybiškai svarbus maitinantis ir reguliuojant kūno temperatūrą.

Tukaną prižiūrinti veterinarė teigia, kad paukštis jau atsigavęs, bet jį vis dar reikia maitinti.

Minėtų įmonių ekspertai, norėdami sukurti tinkamiausią protezo variantą, ištyrė šimtų tukanų snapų formas. Naujasis snapas turės būti lengvas, bet patvarus. Vis dar sprendžiama, kaip pritvirtinti trimačiu spausdintuvu sukurtą snapą. Negalima naudoti jokių chemikalų, mat jie tikriausiai pažeis snapo struktūrą. Kitas variantas - pritaisyti jį varžtais.

Planuojama sukurti kelis skirtingus modelius ir tada nuspręsti, kuris paukščiui tinka geriausiai. Vis dėlto egzistuoja galimybė, kad snapas neprigis arba paukščio organizmas jį atmes.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder