"Borusija" grįžta į senąją vietą. Irakiečiai Klaipėdoje. Kandidatuos į meres?.

Kultūros paveldo specialistai bei paminklotvarkininkai architektams, projektuojantiems Danės krantinę, davė nurodymą atstatyti istorinę tiesą.
Ten, kur dabar stovi Žvejo skulptūra, prieš antrąjį Pasaulinį karą stovėta "Borusijos" paminklo. Turint omeny, kad skverelyje prie Biržos tilto statomas paminklas Klaipėdos krašto prisijungimui - ar prijungimui - prie Lietuvos atminti, buvo nuspręsta, kad ir kitoje tilto pusėje reikalingas istoriją priminsiantis akcentas.
Tarybų Lietuvos metais sukurtasis "Žvejas", Kultūros vertybių apsaugos departamento specialistų nuomone, esantis pernelyg sovietiškas. Siekiant atstatyti istorinę tiesą, siūloma atkurti buvusį paminklą. Projektuotojams iškelta užduotis pamąstyti, kaip geriau atkurtą skulptūrą įkomponuoti vietoje proletariškojo žvejo: ar palikti esamą fontaną, ar įrengti naują, ar išvis jo atsisakyti.
Savivaldybės paminklotvarkos skyriaus specialistai turėtų nuspręsti, kur labiau tiktų pastatyti iškeldintą "Žveją".
Paruošus "Borusijos" atstatymo projektą, visuomenė bus kviečiama išsakyti savo nuomonę tiek dėl šio projekto, tiek dėl to, kur derėtų perkelti dabar prie Danės stovinčią skulptūrą. Savivaldybės specialistai bei architektai tikisi, kad šį kartą visuomenė bus aktyvi dar prieš pradedant planuojamą pertvarką, o ne jai prasidėjus, kaip buvo su garsiąja "Arka".

Irakiečiai Klaipėdoje

Karo Irake atgarsius jau pajautė ir Klaipėda.
Pirmadienio vakare, lydimas pasienio policijos laivų "Lilian" ir "Kihu", į uostą įplaukė laivas be jokių skiriamųjų ženklų ir vėliavos.
Prisišvartavus, pasieniečiai jame aptiko apie penkis šimtus tamsaus gymio žmonių. Atvykėliai tuoj pat paprašė politinio prieglobsčio ir įteikė pasieniečiams miesto merui adresuotą raštą.
Pasak nenorėjusio prisistatyti pasienio policijos pareigūno, manoma, kad nelegalūs migrantai, ar bent dalis jų yra Irako piliečiai. Patys atvykėliai savo tautybes slepia. Raštas miesto merui parašytas arabiškais rašmenimis, todėl jo turinio sužinoti kol kas nepavyko.
Savivaldybės darbuotojai ieško arabų kalbų specialisto galinčio išversti tekstą. Kol kas visi pabėgėliai patalpinti skerdyklos patalpose Liepų gatvėje. Minėtas pasienio policijos pareigūnas baiminosi, kad tokių pabėgėlių galima sulaukti ir daugiau.
Panašus incidentas užfiksuotas sekmadienį kaimyniniame Liepojos uoste. Ten prieglobsčio pasiprašė penkiasdešimt trys nelegalūs migrantai iš Irako. Jie užgrobė latvių žvejybinį laivą "Zvejinieks" ir taip pateko į uostą.

Kandidatuos į meres?

Į preliminarių naujo Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendinių pristatymą geriausiai pasirengusi atkako miesto ekonomikos ir finansų ministrė. Pasidėjusi ant stalo Klaipėdos miesto plėtros strateginį planą garbioji ponia egzaminavo bendrojo plano rengėjus. Itin ilgai buvo aiškintasi, kodėl transporto schemoje nenumatyta atskirų eismo juostų, skirtų autobusams, kaip kad esą sostinėje. Beklausydami ponios svarstymų, miesto politinės valdžios olimpo viršūnėje buvusieji vyrai ilgai dūsavo, kol galų gale vienas pusdievis replikavo: "Ponia, matyt, į meres taiko..."
Atsiminus debatus, jog meras nebūsiąs renkamas iš Tarybos narių, o galės būti tiesiog miesto pilietis, išsakyta prielaida, ko gero, ne be pagrindo...

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder