"Turtuoliai - vargšai" atskleis visuomenės toleranciją

"Turtuoliai - vargšai" atskleis visuomenės toleranciją

"Turtuoliai - vargšai" - naujas skandalingas TV3 televizijos socialinės realybės projektas. Turtingi, žinomi, išskirtine prabanga ir dėmesiu besimėgaujantys Lietuvos žmonės priima vargetų jiems mestą iššūkį. "Kai tokia didžiulė atskirtis tarp turtingųjų ir vargšų, norisi atkreipti dėmesį tų žmonių, kurie gyvena gerai ar net lemia Lietuvos likimą, į situaciją šalia mūsų. Jie nebeįsivaizduoja, ką reiškia neturėti duonos ar stogo virš galvos. Mes norime, kad jie bent trumpam atsigręžtų į kitus. Kai suprasime, kad visi esame tos pačios šalies gyventojai ir mums ne vis vien, kaip gyvena artimas, tik tada galėsime prisipažinti esantys tolerantiška, sumania visuomenės dalimi", - sako naujos TV3 laidos "Turtuoliai - vargšai" prodiuseris Saulius Urbonavičius - Samas.

"Turtuoliai - vargšai" - socialinis projektas, skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į esančius šalia mūsų. Žinoma, vienas iš svarbiausių dalykų - prabanga ir išskirtiniu gyvenimu besimėgaujančiuosius bent kelioms valandoms įstumti į socialinių nepriteklių turinčiųjų kailį. Todėl projekte dalyvaujantieji neatpažįstamai pakeičiami su specialaus grimo pagalba ir turi papasakoti, kaip jaučiasi, kaip į juos reaguoja visuomenė, artimiausi žmonės, ar pagalbos ranką jiems ištiesia draugai. Projekte dalyvaus aštuoni visuomenės veikėjai, pramogų pasaulio žmonės, televizijos laidų vedėjai, Seimo nariai.

"Žiūrovams bus įdomu pamatyti reakciją tų žmonių, kurie spindi televizijos ekranuose. Ar jie žino, ką reiškia neturėti pakankamai pinigų maistui, neturėti namų, važinėti vien tik visuomeniniu transportu ir net neįsivaizduoti, kas tai yra atostogos užsienyje ar kaip atrodo paprastų paprasčiausias kino teatras? Jų tikri išgyvenimai, emocijos, išpažintys atsiskleis bent parą pabuvus visų atstumtu, beturčiu, niekam nereikalingu žmogumi. Žinoma, ne mažesnį įspūdį daro nesuvaidintas vaikiškas džiaugsmas, kai tu bent sekundę tampi normalios visuomenės nariu. Švariai nusiprausi, gražiai apsirengi ir po dvidešimties metų nueini į kiną", - sako S. Urbonavičius - Samas.

Nauja viltis

Laidoje ne tik žymūs žmonės persikūnija į neatpažįstamus personažus, bet ir socialiai atskirti asmenys bent trumpam sugrąžinami į normalų gyvenimą.

Benamiai - labai vienpusiška socialinė grupė. Projekte dalyvauja ne vien benamiai, bet ir socialiai vargstantys išsilavinę žmonės, pavyzdžiui, pensininkai. Vargingai gyvenančius asmenis su unikaliomis gyvenimo istorijomis rekomendavo bendradarbiaujančios įstaigos, nakvynės namai, socialinės rūpybos institucijos, labdaros valgyklos ir panašiai.

"Mūsų tikslas - nors akimirkai sugrąžinti benamius, socialiai atskirtus asmenis į normalų gyvenimą. Galbūt tai padės jiems užsikabinti už vilties šiaudo. Juk ne viskas blogai, gal dar įmanoma išlipti iš duobės, į kurią jie grimzdo dėl susiklosčiusios situacijos ar pačių kaltės", - sako projekto prodiuseris.

Nijolei Pareigytei, kuriai pirmajai teko dalyvauti projekte "Turtuoliai - vargšai", buvo labai sunku pakeitus išvaizdą prašyti išmaldos.

Pagyventi vargetų, skurstančių pensininkų ar konteineriuose maisto ieškančių valkatų gyvenimą jau pasiryžo Seimo nariai, pramogų pasaulio garsenybės, garsūs visuomenės veikėjai.

Pirmajai dalyvauti socialiniame TV3 realybės projekte "Turtuoliai - vargšai" teko dainininkei, grupės "69 danguje" narei Nijolei Pareigytei. Šis projektas iš Nijolės pareikalavo daugiau, nei ji tikėjosi - dainininkei buvo labai sunku pakeitus išvaizdą prašyti išmaldos. Jos emocijos buvo audringos - Nijolė nesulaikė ašarų ir prašė pakeisti užduotis.


Visiškai neatpažįstamu vargeta taps ir pramogų pasaulio banginiu vadinamas Egmontas Bžeskas, pripratęs prie prašmatnių blizgučių ir stulbinančio populiarumo.

"Visuomenėje daug pasiekusius žmones, pamiršusius ar nežinančius, ką reiškia neturėti už ką pavalgyti, neturėti stogo virš galvos ir vandens nusiprausti, profesionalaus grimo pagalba paversime neatpažįstamais žmonėmis. Jie atsidurs situacijose, atitinkančiose kuriamo personažo - elgetos, vargano senuko, engiamo čigono, gyvenimo būdą", - sakė projekto vadovė Violeta Karaliūnaitė.

Tikslas - socialinių vaidmenų mainai

Laidos misija - perteikti niekada tame kailyje nebuvusio asmens lūpomis socialiai atstumtų, atskirtų asmenų gyvenimiškosios realybės istoriją.

Perrengtas žmogus nuvedamas į jo mėgstamas vietas, darbovietę ir stebima, kaip reaguoja jo aplinka, ir svarbiausia - kokia reakcija užklumpa sulaukus neigiamų replikų.

"Toje pačioje serijoje rodomas ir žmogus, gyvenantis gatvėje. Papasakosime jo istoriją, ir bent kelioms minutėms grąžinsime į ankstesnį gyvenimą dovanotos vakarienės, bilietų į kiną ar teatrą pagalba", - pasakojo projekto vadovė.

"Ši laida - ne šou, tai itin jautrus realybės projektas", - tikino V. Karaliūnaitė. Iš žinomų žmonių buvo atrinkti aštuoni, kuriems toks socialinis eksperimentas įdomus. Jie meta sau patiems iššūkį - ar susitvarkys, ar realybė pateisins jų lūkesčius? Žmoniškumas projekte - svarbiausia. Pavyzdžiui, patirti, kaip jaučiasi žmogus, kuris duonai pinigus turi susirinkti elgetaudamas, nes neužtenka pensijos, ir panašiai.

Dalyviai dieną praleidžia vykdydami užduotis, bandydami išgyventi, užsidirbti. "Pasitelkiamos įvairiausios filmavimo kameros - naktinės, dieninės, slaptos, nes dirbančios komandos neturi matyti gatve einantys ar įvairiuose pastatuose dirbantys žmonės", - teigė V. Karaliūnaitė.

Pasiruošimas laidoms vyko beveik mėnesį. Tai pokalbiai su socialiai atskirtais asmenimis, specialios technikos paruošimas, darbas su dizaineriais, stilistais, kurie visiškai pakeis žinomus asmenis. Paruošiamųjų darbų buvo daug ir laidos kūrybinė grupė tikrai neatostogavo. Projektas vyks visą vasarą.

Socialinis projektas - smūgis vargšams?

Dar neprasidėjus šiam projektui, internetas mirgėjo nuo komentarų apie naująją laidą. Tinklalapiuose galima rasti daug prieštaringų komentarų. Daugelis mano, jog šis projektas nieko gero neduos, kad tai tik pramoga turčiams, kurie iš neturėjimo ką veikti sugalvojo gana žiaurų žaidimą. Komentatoriai mano, kad negalima taip elgtis su vargstančiais - vienai dienai juos aprengti, pavalgydinti, o kitą dieną vėl grąžinti prie konteinerių. Jų nuomone, jei norima iš tikro jiems padėti, reikia benamius įdarbinti. Komentatorių manymu, nesuprantama, kodėl socialiniais vaidmenimis apsikeičiama tik dienai, o ne mėnesiui ar pusmečiui. Juk per vieną dieną turtingieji nieko nepajus, nes žinos, kad visa tai greitai baigsis.

TIKSLAS. "Turtuoliai - vargšai" prodiuserio Sauliaus Urbonavičiaus - Samo teigimu, šiuo projektu norima atkreipti dėmesį tų žmonių, kurie gyvena gerai ar net lemia Lietuvos likimą, į situaciją šalia mūsų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder