Svajonė - ekologiškai išprusę miestelėnai

Svajonė - ekologiškai išprusę miestelėnai

Radijas

Į radijo stotį "Radijas-9" vesti laidos "Žalioji banga" Dalia Žukienė dažnai atvažiuoja dviračiu

Kiekvieną pirmadienį "Radijas-9" transliuoja laidą "Žalioji banga". Tokio pobūdžio laida - vienintelė visoje Klaipėdoje. Joje kalbama ir diskutuojama apie mūsų miestui svarbias ekologines problemas, aptariami miesto plėtros padariniai ne tik aplinkai, bet ir mūsų sveikatai. Šią laidą veda daugeliui gamtosaugininkų ir visuomenei pažįstama Dalia Žukienė.

"Eteris" laidos vedėjos teiravosi, kaip pasirenkamos temos, kaip jos gvildenamos ir ar pasiekiama rezultatų mūsų ekologinės aplinkos kokybei gerinti.

Kad veiktum, reikia žinių

D. Žukienė šios laidos ėmėsi baimindamasi, kad nenutrūktų visuomenės švietimas ekologiniais klausimais. "Anksčiau tokios laidelės buvo rengiamos ir vietinio radijo, ir televizijos eteryje. Šiandien šios tradicijos jau yra nutrūkusios. O žmonėms labai svarbu žinoti, kokiais plaučiais miestas kvėpuoja. Svarbu suprasti ir tai, kokią įtaką miesto plėtrai gali turėti kiekvienas pilietis. Todėl būtinos gamtosaugos žinios - kokiais įstatymais vadovaudamiesi galime ginti savo teisę gyventi sveikoje ir švarioje aplinkoje. Todėl laida "Žalioji banga" vadinama švietėjiška", - teigė D. Žukienė.

Temas diktuoja patys klausytojai

Gamtosaugininkė, dažnai laidas vesdama su žurnaliste Rasa Pangoniene, džiaugėsi, kad į jų gvildenamas temas reaguoja radijo klausytojai. "Ypač širdį glosto, kai pajuntu, jog kalbame ne į tuščią eterį. Į diskusijas įsijungia radijo stoties klausytojai, siūlydami ir juos pačius jaudinančias temas. Pavyzdžiui, apie miesto taršą. Kelias laidas kalbėjome apie galimus potvynių padarinius ir jų grėsmę, ką daryti, kad išvengtume materialinių nuostolių. Rezonanso susilaukė ir laida apie Klaipėdos bei jos apylinkių vandens telkinius, kurie, deja, vis labiau užteršiami", - "Žaliosios bangos" laidų tematiką pristatė jos vedėja.

Kviečia specialistus

Į valandos trukmės "Žaliosios bangos" laidą kviečiami ir įvairių sričių gamtosaugos specialistai - ornitologai, vandenų švaros puoselėtojai ir saugotojai. Į studiją užsuka ir valdininkai, kuriems specialistai pateikia nemalonius klausimus. "Tokią konfrontaciją ypač mėgsta radijo klausytojai. Jie savo patirtimi ir pastebėjimais šliūkšteli alyvos ugnin ir laidos svečius kartais įvaro į kampą ",- pasakojo metus laiko eteryje gyvuojančios laidos vedėja.

Ekologinė kultūra

D. Žukienė įsitikinusi, kad laidos klausytojai - ekologiškai išprusę žmonės. "Mano svajonė, kad tokie būtų visi klaipėdiečiai. Ir dar didesnė svajonė, kad kiekvieną pirmadienį, dvyliktą valandą, visi neabejingi savo gyvenamajai aplinkai, įsijungtų "Radijas-9" laidą "Žalioji banga". Keliu sau tikslą aktyvinti klaipėdiečių pozicijas. Tam tikslui įsteigiau ir nevyriausybinę organizaciją "Žalioji banga", - sakė D. Žukienė.

Gražina JUODYTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder