„Saulė sodą sodino...“ apie prieverpstes ir raštų galias

„Saulė sodą sodino...“ apie prieverpstes ir raštų galias

 „Tautodailės tyrinėtojai nuolat kreipia dėmesį į ženklus ir simbolius, iš jų sudarytus raštus, kuriais nuo seniausių laikų būdavo aprašomi arba, kaip sakoma šiandien, puošiami buityje naudojami daiktai ir namų aplinka. Šie ženklai yra pati seniausia ir lakoniškiausia energijos ir informacijos perdavimo forma.“ (Zieduonis Karlinis, „Baltų ženklai“).

Mūsų laikais prieverpstės tapo tautodailės meno kūriniais, o verpimo ratelius galime pamatyti nebent muziejuose. Baigia išnykti ir verpimo ratelio dalys – verpstės, prieverpstės, kurias senovėje puošdavo saulės, žvaigždžių, stilizuotų augalų motyvais, meilės simboliais. Išnyko ir paprotys mylimajai prisipažinti apie savo jausmus, dovanojant savo rankomis drožinėtą prieverpstę...

Albinas Šileika yra Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnas, laisvalaikį atiduodantis savo didžiąjam pomėgiui – verpsčių, prieverpsčių, rankšluostinių drožybai. Parodų, kuriose dalyvavo, taip pat apdovanojimų už pavyzdingą darbą policijoje ir kūrybinę veiklą sąrašai yra labai ilgi ir įspūdingi. Albinas Šileika drožinėti pradėjo Vaikų globos namuose ir iki šių metų, kaip rašo savo kūrybinėje biografijoje, yra sukūręs apie 2000 vienetų prieverpsčių bei 100 vienetų rankšluostinių.

 

Jonas Vaiškūnas bene vienintelis Lietuvoje parengė išsamią mokslinę studiją apie verpstėse ir prieverpstėse vaizuojamus simbolius ir ornamentus. Laidoje etnokosmologas pristatys savo tyrinėjimus ir pakomentuos tautodailininko Albino Šileikos prieverpsčių ornamentus.

 

1930 m. savo studijoje apie liaudies meną Lietuvos dailės istorikas ir kritikas Paulius Galaunė rašė, kad ornamentas yra „Tautos gilios praeities tikėjimo, tikybos atspindys, tautą apsupančio pasaulio atvaizdavimas, tautos pažiūrų pasisakymas į pasaulį (...). Jeigu šiandien kai kurių mūsų liaudies mene vartojamų ornamentinių elementų mistinė bei simbolinė reikšmė yra visiškai užmiršta ir žmogus juos vartoja galbūt nesąmoningai, tiktai norėdamas padaryti daiktą gražesnį, tai vis dėlto tuo ornamentu yra palaikomi gyvi gilios praeities ir dabarties ryšiai.“

Laida bus neįprasta. Karantinas, todėl pokalbius iš namų filmavome per kompiuterių ekranus. Dar laidos pabaigoje išgirsite ir pamatysite „Sofos“ choro (Couch Choir) atliekamos dainos „Būti arti Tavęs“ (Close to You), kurią prodiusavo  Pub'o choras, fragmentą. Dėkojame dainos aranžuotojai ir dirigentei Astrid Jorgensen, filmų studijos Miegantis kalnas (Sleepy Mountain Films) montuotojui Paris Owen iš Australijos.

Laidos premjera rytoj, gegužės 10 d. (sekmadienį) 9 val., kartojamai – 11 d. (pirmadienį) 9 val., 12 d. (antradienį) ir 16 d. (šeštadienį) 11.15 val. per Balticum TV

Kūrybinė grupė: Nijolė Jačėnienė (režisierė), Jonas Tumasonis-Adominis (operatorius), Eglė Šilaikaitė (montuotoja), Kristijonas Lučinskas (kompozitorius), Laurynas Bolnis (videografikas), Sigutis Jačėnas (tekstų skaitovas).

VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai: interneto portalas Alkas.lt, dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder