„Saulė sodą sodino...“ apie Kuršmarių vėtrunges ir senovės lietuvių peilius

„Saulė sodą sodino...“ apie Kuršmarių vėtrunges ir senovės lietuvių peilius

Šį sekmadienį laidoje „Saulė sodą sodino...“ papasakosime apie tradicinių amatų meistrą Vaidotą Bliūdžių iš Švėkšnos, restauruojantį ir kuriantį vėtrunges, o po savaitės – apie peiliadirbį Vykintą Motuzą iš Andrioniškio, gaivinantį tradicinę lietuvių peiliadirbystę.

Tradicinių amatų meistro Vaidoto Bliūdžiaus Dailidžių dirbtuvėje restauruojami archajiški medžio reliktai, raižomi stoginių žirgeliai ir daugeliui mūsų jau pamirštos paskirties mediniai namų apyvokos daiktai. Dailidės proseneliai ir iš motinos, ir iš tėvo giminės buvo medžio meistrai. Vaidotas Bliūdžius domisi laivybos ir laivų istorija, nes restauruoja senuosius medinius Kuršmarių žvejų laivus ir laivelius, stengiasi atkurti menkiausią jų detalę. Taip pat ir vėtrunges, kurias seniau buvo įprasta iškelti ant kurėno stiebo, idant matytųsi, iš kokio žvejų kaimo jis yra.

 

Pasak etnologo, prof. Liberto Klimkos, „Seniau kiekvienas kurėnas Kuršmarių bangomis ant pagrindinio stiebo išdidžiai nešdavo iškeltą „karūną“ – iš medžio lentelės išpjaustinėtą ir nuspalvintą vėtrungę. Jos paskirtis būdavo ne tiek rodyti vėjo kryptį, kiek identifikuoti burvaltę. Nieko panašaus nėra ir kitose Europos žvejų tradicijose. Tiesa, apie vėtrunges žinoma tik nuo 1844 metų, kai buvo priimti Karaliaučiaus valdymo apygardos priimti žvejybos inspekcijos nuostatai. Buvo standartizuoti vėtrungių dydžiai, nustatyti ženklai kaimams. Tačiau tai neužkirto kelio žvejų meninei saviraiškai ir senajai tradicijai.“ (Iš kn. Antanas Varanka, „Kuršių nerijos žvejų burvalčių vėtrungės“, 2008 m.)

Laida apie apie unikalų tautodailės reiškinį – vėtrunges ir dailidę Vaidotą Bliūdžių bus rodoma spalio 18 d. 9 val. ir kartojama spalio 20 d. 9.30 val., 21 d. 11.20 val., 22 d. 16.10 val., 24 d. 11.30 val. per Balticum TV. 

Po savaitės viešėsime Aukštaitijoje. Kaimo sodyboje susitiksime su jos šeimininkais – peiliadirbiu Vykintu Motuza ir jo žmona, profesionalia keramike Kristina Motuziene. Kalbėsime ir apie senųjų keramikos dirbinių rekonstrukcijas, ir apie mažai tyrinėtą lietuvių tradicinį amatą – peiliadirbystę.

 

Seniausi archeologų atrasti titnaginiai peiliai buvo gaminami jau prieš pusę milijono metų. Per tūkstantmečius keitėsi ir peilių gamybai naudojamos medžiagos, kito ir peilių išvaizda bei paskirtis. Primityvius kaulinius ir akmeninius peilius iš pradžių pakeitė žalvariniai, o žmonijai išmokus apdoroti geležį, galutinai įsivyravo plieniniai peiliai.

Vykintas Motuza daugiausia dėmesio skiria peilio geležtės geometrijai, nes pagal ją galima spręsti apie peilio paskirtį. Meistras siekia atkurti įvairių istorinių laikotarpių senovės lietuvių peilius, naudotus ne tik buityje, bet ir baltų genčių kovose.

Laida bus rodoma spalio 25 d. 9 val., kartojama spalio 27 d. 9.30 val., 28 d. 11.15 val., 29 d. 16.25 val., 30 d. 14.50 val. ir 31 d. 11.30 val. per Balticum TV.

VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Partneriai: Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Lietuvos nacionalinis kultūros centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, informaciniai partneriai – dienraštis „Vakarų ekspresas“, interneto portalas Alkas.lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder