Kodėl valstybės tarnautojai televizijoje skandalingi?

Kodėl valstybės tarnautojai televizijoje skandalingi?

Birželio 23 dieną minima Valstybės tarnautojo diena. Šia proga „TV publika“ klausė Valstybės tarnybos departamento direktoriaus Osvaldo Šarmavičiaus, kokį įvaizdį apie valstybės tarnybas kuria televizija, ar televizijoje yra valstybės tarnautojams tobulėti padedančių laidų ir kokių laidų valstybės tarnautojai pasigenda.

Osvaldas ŠARMAVIČIUS:

- Reikia pripažinti, kad televizijoje, kaip ir visoje žiniasklaidoje, valstybės tarnybos įvaizdis nėra toks, kokio norėtųsi ir kokio nusipelno daugybė sąžiningai savo valstybei tarnaujančių žmonių. Kodėl taip yra? Priežastis ne viena. Tokia mūsų visuomenė, kad visgi daugiau dėmesio sulaukia negatyvios istorijos, skandalai. Manau, normalu ir sveikintina, kad žiniasklaida iškelia į viešumą nederamus ir valstybės tarnautojo vardo nevertus poelgius.

Tik gaila, kad geros, gražios valstybės tarnybos istorijos retai randa vietos televizijoje. Tiesa, čia iš dalies priekaištas ir mums, valstybės tarnautojams, - mes patys per mažai apie save pasakojame, per mažai su visuomene dalijamės savo sėkmės istorijomis, gerais darbais.

Daugelis žmonių labai mažai žino apie tai, kuo užsiima konkrečios įstaigos, kas yra ta valstybės tarnyba, kam ji reikalinga, kokia jos prasmė, kokią ji sukuria vertę. Tad natūralu, kad skandalingos ir, sakyčiau, išimtinės istorijos formuoja ne visai patrauklų valstybės tarnautojo paveikslą.

Valstybės tarnautojai nėra kokia išskirtinė grupė, tad per televiziją žiūri tai, ką ir kiti Lietuvos žmonės. Manau, daugelis domisi laidomis, susijusiomis su jų tiesiogine veikla, o valstybės tarnautojų darbas apima daugybę sričių - nuo statybos iki personalo valdymo, nuo užsienio politikos iki aplinkosaugos, nuo vaiko teisių iki viešojo saugumo. Gal tik tokių teminių, specializuotų laidų, turinčių profesinės naudos, nėra labai daug. Aš pats, prisipažinsiu, labai retai įsijungiu televizorių. Nebent žinias pasižiūriu.

Manau, būtų naudinga, jeigu plačiajai auditorijai skirtose laidose atsirastų daugiau vietos valstybės tarnybai, jei žmonėms būtų daugiau pasakojama apie tarnautojų darbą, apie tai, kam valstybės tarnyba yra reikalinga. Kuo daugiau žmonės žinos apie valstybės tarnybą, tuo geriau.

Parengta pagal priedą „TV publika“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder