Kodėl TV tiek mažai socialinės reklamos?

Kodėl TV tiek mažai socialinės reklamos?

Gruodžio 1 dieną minima Pasaulinė kovos su AIDS diena. Ta proga „TV publika“ klausė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus, medicinos mokslų daktaro, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, ar televizijoje pakanka informacijos apie šią ligą ir kodėl apie AIDS socialinių reklamų televizijoje tiek mažai.

- Apie viską, visas ligas, visas socialines problemas niekur, jokioje pasaulio šalyje, informacijos nepakanka. Socialinės reklamos beveik nėra. O jos labai reikia ir ji turėtų būti profesionali, finansuojama. Ypač tą turėtų daryti nacionalinė televizija. Mes, mokesčių mokėtojai, mokame pinigus, o kiek socialinės reklamos matome bet kuria tema?

AIDS yra didelė problema. ŽIV infekuotų asmenų skaičius Lietuvoje artėja prie 2700. Dar gali būti nežinomų atvejų. Europoje manoma, kad galbūt kas trečias užsikrėtęs žmogus apie tai nežino. Lietuvoje prognozės sako, kad gali būti 3100 žmonių, užsikrėtusių žmogaus imunodeficito virusu.

Būtų gerai, kad tų nežinančių, jog jie infekuoti, būtų dar mažiau, kad žmonės nebijotų sužinoti savo ŽIV statusą, ir po to, kai sužino, nebijotų kreiptis į gydytojus. Pas mus kol kas didelė dalis asmenų po diagnozės nustatymo paprasčiausiai nesikreipia į gydytojus, nes jie gal jaučiasi gerai, liga iš lėto dar tik progresuoja, kiti galbūt dėl to, kad didesnė problema jiems yra alkoholis ir ypač narkotikai.

Jie nesikreipia į gydytojus ir negauna gydymo, kuris galėtų sustabdyti ligos progresavimą. Jie gyventų beveik tokį pat gyvenimą kaip neinfekuoti žmonės ir, tai ypač svarbu visuomenės sveikatos prasme, sumažėjus viruso koncentracijai organizme neužkrėstų savo lytinių partnerių.

Užsikrėsti ŽIV galima net to nežinant, nes lytinis partneris gali nežinoti, jog yra infekuotas. Užsikrėsti galima vartojant narkotikus su užsikrėtusiu žmogumi. Gali būti užkrėstas arba pats narkotikas, arba švirkštimosi instrumentai. Reikia neužmiršti tatuiruočių, kosmetologijos salonų, auskarų vėrimo salonų. Jeigu ten nesilaikoma atitinkamų higienos procedūrų.

Televizijoje svarbu papasakoti apie tai, kad žmonės galėtų įvertinti savo riziką, pasitartų su savo gydytoju ir atliktų ŽIV testą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder