Klaipėdiečiai kviečiami į susitikimus su lietuvišku kinu

Klaipėdiečiai kviečiami į susitikimus su lietuvišku kinu

Uostamiestyje balandžio 7 - gegužės 5 dienomis vyks retrospektyvinis lietuviškų filmų festivalis "5 susitikimai su lietuvišku kinu". Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose vyksiančiame festivalyje bus parodyti 5 lietuviški filmai nuo klasikos iki jaunosios kartos kūrybos. Seansai vyks kas savaitę. Kiekvienas kino seansas bus skirtas tam tikram nacionalinio kino istorijos tarpsniui ar kino kūrėjui, įdėjusiam didelį indėlį į lietuviško kino istoriją, taip pat viena iš savaičių bus skirta dar ateinantiems jauniesiems kūrėjams.

Festivalį organizuoja jaunimo kultūrinė organizacija "Kultūros raktas". Tai prieš kelerius metus įsikūrusi organizacija, kuri vienija kūrybišką jaunimą. Organizacijos siekiai yra ir paprasti, ir kartu donkichotiški - kad kultūra būtų svarbi jauno žmogaus pasaulio dalis, o šalis sudarytų sąlygas jaunimui plėtoti kultūrą.

"Kultūros raktas" imasi kultūros sričių, kurios Klaipėdoje merdi ar tiesiog jaunimas jomis nesidomi. Lietuviškas kinas yra viena iš tokių sričių, todėl organizacija ir ėmėsi rengti tokį festivalį.

Tikslai

"Festivalio tikslas - stiprinti lietuviško kino tradiciją Klaipėdos mieste, taip pat supažindinti miesto bendruomenę, ypač jaunimą, su lietuviško kino paveldu bei pristatyti kino raidą Lietuvoje. Šis festivalis - tai edukacinis projektas. Tai viena iš retų progų ne tik pamatyti lietuvišką filmą, bet ir pabendrauti su jo kūrėjais. Jeigu kino seansai sulauks didelio Klaipėdos bendruomenės dėmesio, projektas bus vykdomas ir kitais metais bei, jei bus sėkmingas, gali tapti miesto tradicija", - sakė festivalio koordinatorė Indrė Girdenytė.

I. Girdenytė pasakojo, jog kiekvieno filmo peržiūroje, pagal temą, dalyvaus kviestinis svečias - įžymus kino srities profesionalas, kuris ne tik pristatys temą, bet taip pat pasidalins savo kūrybine patirtimi, atsakys į žiūrovų klausimus. Pokalbiai su kino kūrėjais bus filmuojami, projekto pabaigoje bus išleistas DVD - mokomoji medžiaga apie lietuvišką kiną su kūrėjų pasisakymais bei ištraukomis iš filmų. DVD bus išplatintas po Klaipėdos bendrojo lavinimo bei aukštąsias mokyklas ir bibliotekas.

Festivalis bus atidarytas Almanto Grikevičiaus filmu "Jo žmonos išpažintis". Taip pat bus rodomas Raimundo Banionio filmas "Vaikai iš "Amerikos" viešbučio", Algimanto Puipos "Vilko dantų karoliai", dokumentinis Janinos Lapinskaitės filmas "Traukinys stovi penkias minutes". Paskutinis festivalio seansas vyks po atviru dangumi, bus pristatomi jaunųjų kino režisierių filmai: Linos Lužytės trumpametražis vaidybinis filmas "Jau puiku tik dar šiek tiek..." ir Jūratės Samulionytės dokumentinis filmas "Šanxai Banzai (Vilniaus Šanchajus)".

Kiekvieną filmą, kartu ir kultūrinį kontekstą, pristatys filmo režisieriai ar kiti kino srities atstovai: Stasys Baltakis, R. Banionis, A. Puipa, J. Lapinskaitė.

Tik klaipėdiečiams

"Nors retkarčiais Klaipėdoje yra parodomi lietuvių kūrėjų filmai, jie dažniausiai įeina į atvežamų festivalių programas. Toks lietuviško kino festivalis, kuris būtų kilęs klaipėdiečių iniciatyva, yra pirmasis. Uostamiestis, atrodo, yra labai toli nuo kino industrijos, kuri visa yra sutelkta sostinėje, tuo labiau kad Klaipėdoje nėra nekomercinio kino teatro, o tai dar labiau apsunkina lietuviškos kino produkcijos sklaidą. Tikriausiai, pastebėjus tokį atotrūkį ir atsirado noras prikelti lietuvišką kiną Klaipėdoje naujam gyvenimui. Praeitų metų pabaigoje pateikėme paraišką Klaipėdos miesto savivaldybės organizuotam kultūrinių projektų finansavimo konkursui ir laimėjom dalinį finansavimą", - pasakojo festivalio koordinatorė.

Šis festivalis vyksta tik Klaipėdoje. Organizatoriai mano, jog jeigu klaipėdiečio, ypač jauno žmogaus, paklaustum daugiau ar mažiau žinomų lietuvių režisierių pavardžių arba lietuviškos klasikos filmų pavadinimų, dažniausiai atsakymas būtų skurdus. "Kultūros raktas" užsidegė idėja atgaivinti kino šurmulį Klaipėdoje, juolab kad uostamiestyje, pajūryje ankstesniais laikais buvo statoma nemažai lietuviškų filmų.

Pasak I. Girdenytės, norėjosi priminti lietuvių klasikos pavardes, tokias, kaip Almantas Grikevičius, Raimundas Banionis ir kitas, kurios šį kartą nepateko į festivalio programą. Per susitikimus bus minimi Vytautas Žalakevičius, Arūnas Žebriūnas ir dar daug kitų. "Per kiną žiūrovas gali susipažinti su istorija, su tuometiniu kultūriniu kontekstu, to ir siekiame. Tuo labiau kad filmus pristatinės patys režisieriai arba žinomi kino srities atstovai", - sakė koordinatorė.

Pasirinkimas

Pasak organizatorių, filmų programa sudaryta pristatant įvairius lietuviško kino laikotarpius, kino kryptis ir skirtingų kartų kūrėjus. Almanto Grikevičiaus filmas "Jo žmonos išpažintis", kuriuo festivalis bus pradėtas, savotiškai atstovauja lietuviško kino pradžiai. Anot I. Girdenytės, šis filmas pasirinktas dėl jautrios temos, kuri vis dar aktuali ir šiandieninėje visuomenėje. Tai - moters pasaulis, šeimos ir karjeros santykis. Raimundo Banionio "Vaikai iš "Amerikos" viešbučio" dvelkia "laisva idėja laisvame kine", pastatytas atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, filmas iki šių dienų puikiai perteikia tuomet vyravusią nuotaiką, kultūrinį kontekstą. Taip pat pristatomas ir ekranizacijų kinas - Algimanto Puipos "Vilko dantų karoliai", lietuviškoji dokumentika, kuriai atstovaus režisierė Janina Lapinskaitė ir jos filmas "Traukinys stovi penkias minutes". Ypač jaunimui bus skirtas paskutinis festivalio seansas po atviru dangumi, kuriame bus pristatomi jaunųjų kino režisierių Jūratės Samulionytės ir Linos Lužytės trumpametražiai filmai.

Raimundo Banionio filmas "Vaikai iš "Amerikos" viešbučio" atspindės temą "Laisva idėja laisvame kine".


"Kiekvienas filmas yra savotiškai įdomus, turintis savąją specifiką. Stasys Baltakis yra sakęs: "Žiūrėdami kino klasiką, nesvarbu, ar lietuvišką, ar pasaulio, turime suprasti, kad filmas buvo statytas tais laikais, filmui turime pridėti tiek metų, prieš kiek jis buvo sukurtas, ir jį žiūrėti atsižvelgiant į tai." Norint susipažinti su lietuviško kino raida, kultūriniu kontekstu, tuometine ir šiandienine kino vieta mūsų visuomenėje, kiekvienas seansas bus įdomus ir privalomas pamatyti", - sakė I. Girdenytė.

Auditorija

Festivalio svečiai, daugiausia filmų režisieriai, o kas geriau nei pats režisierius gali pristatyti savo filmą ir jo kontekstą? "Visi jie kalbūs žmonės, galėsiantys pasidalinti savo patirtimi, išgyvenimais, požiūriu apie lietuvišką kiną. Tik Almanto Grikevičiaus filmą pristatys Stasys Baltakis, kino prodiuseris ir režisierius. Svečiai mielai sutiko dalyvauti festivalyje. Kino žmonės "serga" kinu, todėl ir gali, nori važiuoti į kitą Lietuvos galą pusdieniui pasišnekėti su savo žiūrovais", - pasakojo festivalio koordinatorė.

Organizatorių teigimu, šis festivalis skirtas visai Klaipėdos bendruomenei: žmonėms, kurie domisi lietuvišku kinu, ir tiems, kurie galbūt jį norėtų atrasti iš naujo. Vienas iš festivalio tikslų - pritraukti kuo daugiau jaunimo, todėl bendrojo lavinimo mokyklų mokytojai raginami entuziastingai kviesti mokinius ir eiti į festivalio seansus bei susitikti su tikrai žinomais ir pripažintais kino srities atstovais.

"Tikimės, kad publika priims tokį kino paveldą, koks jis yra. Lietuvių meninis kinas yra toks ir jį mes turime puoselėti. Šiandieniniai režisieriai laužo stereotipus, kai kuriems pavyksta geriau, kitiems prasčiau, bet tik žiūrėdami lietuviškus filmus, suprasdami kino kaitą, galų gale nusipirkę bilietą į lietuviško kino seansą, mes remiame kiną, taip skatindami jo vystymąsi", - sakė I. Girdenytė.

Festivalio "5 susitikimai su lietuvišku kinu" programa:

Balandžio 7 d. 17.30 val. "Sovietinė Rusija: kinas Lietuvoje klesti": Almantas Grikevičius, "Jo žmonos išpažintis" (1983). Filmą pristatys Stasys Baltakis;
balandžio 14 d. 17.30 val. "Laisva idėja laisvame kine": Raimundas Banionis, "Vaikai iš "Amerikos" viešbučio" (1990). Filmą pristatys Raimundas Banionis;
balandžio 21 d. 17.30 val. "Ekranizacijų kinas": Algimantas Puipa, "Vilko dantų karoliai" (1997). Filmą pristatys Algimantas Puipa;
balandžio 27 d. 17.30 val. "Lietuviškos dokumentikos raida": Janina Lapinskaitė, "Traukinys stovi penkias minutes" (2009). Filmą pristatys Janina Lapinskaitė;
gegužės 5 d. 21 val. "Ateinanti lietuviško kino kūrėjų karta": Lina Lužytė, "Jau puiku tik dar šiek tiek..." (2009),
Jūratė Samulionytė, "Šanxai Banzai (Vilniaus Šanchajus)" (2010).
Visi kino seansai nemokami.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder