„Baltų šventadieniai” – krivio Jauniaus metams

„Baltų šventadieniai” – krivio Jauniaus metams

Lietuvos Romuva šiuos metus paskyrė etnologo, folkloristo, religijotyrininko Jono Trinkūno  (1939–2014) atminimui. Naujausioje „Baltų šventadieniai” laidoje krivis Jaunius į mus prabils iš archyvinių vaizdo įrašų, Etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Dalia Urbanavičienė ir etnokosmologas Jonas Vaiškūnas pasidalins savo prisiminimais apie šią iškilią asmenybę, skambės Romuvos apeigų grupės „Kūlgrinda” (vadovė Inija Trinkūnienė) giesmės.

© Alkas.lt nuotr.

„Lietuviškas Ąžuolas… Retai kada turėdavau galimybę bendrauti su kitu tokiu sielos prasme atviru žmogumi kaip Romuvos krivis Jonas Trinkūnas, nors nedažnai, bet ir jo sodyboje, ir namuose, visada jausdavau gilią ramybės atspirtį, tarsi priglusdamas prie giliai į Lietuvos žemę šaknimis įsikibusio Ąžuolo, – be socialinių žaidimų, formalių diskusijų, intelektualinių spekuliacijų, – kaip prie ramybę ir sąmoningą dvasios tvirtybę teikiančios atramos…

Tai buvo ir bus Jono didžioji galia, kuri pritraukė daugybę žmonių prie Jo ir prie Romuvos sąjūdžio per Jį, tuos kurie ieškojo iš sielos gelmių skausmingai kylančio atsako apie mūsų kultūrinę ir religinę tapatybę, apie mūsų senosios baltų kultūros vietą pasaulyje ir mumyse…“ – prieš penkerius metus rašė filosofas Audrius Beinorius, atsisveikindamas su Jonu Trinkūnu.

Tryliktoji ciklo laida bus rodoma šį sekmadienį (05 26 d. 9 val.), kartojama 27 d. 9 val. , 28 d. 11.30 val. , 29 d. 17.00 val. ir 31 d. 15.10 val. per Balticum TV.

„Baltų  šventadienius“ parengė režisierė Nijolė Jačėnienė, filmavo ir montavo Jonas Tumasonis, tekstus skaitė Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui,  Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, informaciniams partneriams dienraščiui „Vakarų ekspresas“ ir interneto portalui Alkas.lt, už filmuotą archyvinę medžiagą ir nuotraukas –Virginijui Kašinskui, Lietuvos Romuvai, „Kūlgrindai“. Laidas iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras”.  

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder