"Balticum" TV ves "Žemaitijos labirintais"

"Balticum" TV ves "Žemaitijos labirintais"

Jau šį trečiadienį, vasario 2 dieną, po žinių "Balticum" TV eteryje startuoja visiškai šviežias istorinių laidų ciklas - "Žemaitijos labirintais". Laidoje išvysite kultūrinius, šviečiamuosius, kraštotyrinius reportažus apie Žemaitijos paveldą, gamtos paminklus, asmenybes bei kultūrinį palikimą. Laidos kūrėjai - profesionali istorikė ir žurnalistė Asta Dykovienė bei žinomas kraštotyrininkas Eugenijus Bunka.

Pasak Astos, tai bus istorinio-kultūrinio detektyvo žanro laida, kur ji kartu su partneriu Eugenijumi tarsi du detektyvai leisis miesteliais ir kaimais, bandydami atskleisti seniai pamirštas jų paslaptis ar tiesiog mažai kam žinomas tiesas. Laidos tikslas - visai Lietuvai parodyti nežinomą Žemaitiją, prikelti iš užmaršties jos kultūrinį paveldą, kuris yra nepelnytai pamirštas. Parodyti žmonėms, ką mes turime gražaus ir saugotino. Juolab kad apie Vakarų Lietuvą informacija viešoje erdvėje labai ribota.

Tikimasi, jog laida padės kelti pasididžiavimą gyvenamąja vietove, pasiekti, kad jaunuomenė susidomėtų savo tėviškės paveldu, o vyresnioji karta pasidalintų užmarštin nustumta informacija.

Laida "Žemaitijos labirintais" skirta plačiajai auditorijai. Joje informacija bus pateikiama detektyvo forma, kur pagrindinė idėja - intriga, niekur negirdėtas ar mažai kam žinomas faktas, daug metų keliantis smalsumą. Būtent tai teks ištirti, pateikti bei parodyti žiūrovams. Tokia laidos pateikimo forma, ko gero, bus įdomi net didžiausiems šio žanro skeptikams. "Mūsų tyrimai turėtų prikelti iš užmaršties miestelių ir kaimų istorinį bei kultūrinį paveldą, kuriuo pelnytai gali didžiuotis vietos žmonės", - sako laidos kūrėjai.

Tai - šviečiamojo-kraštotyrinio pobūdžio projektas, pateiktas populiaria forma. Viena laida - viena istorija. Be žurnalistų Astos Dykovienės ir Eugenijaus Bunkos, menančių miestelių ir kaimų praeities mįsles, be abejonės, bus įtraukti ir įvykių liudininkai, muziejininkai, kraštotyrininkai, vietos šviesuoliai ir mokslininkai-ekspertai.

Iš viso bus parodyta 30 laidos dalių. "Žemaitijos labirintais" vaikščiosime kiekvieną trečiadienį 20.25 val.

Svajonė

"Daug metų apie tai svajojau, - sako A. Dykovienė. - Mano profesija - istorikė. Nors ir spėjau užsimiršti, nes prie to reikia nuolat dirbti, tačiau informacijos rinkimo, paieškų įgūdžiai vis dar išlikę."

Anot Astos, ji ir kolega E. Bunka jau seniai galvojo apie panašų projektą. Idėja sklandė apie šešetą ar daugiau metų. Sutiktas Eugenijus vis pasakodavo apie įvairius atradimus, tačiau nebuvo kur jų pademonstruoti, nes įvilkti į anksčiau Astos kurtos laidos formatą buvo sudėtinga.

"Rudenį susitikome ir prasitariau, kad atsirado galimybė padaryti tai, apie ką ilgai svajojome, nes kaip tik Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas paskelbė tokio pobūdžio laidų konkursą. Suderinom temas, apsvarstėm, kaip viską padaryti. Tai buvo pirmasis mano rašytas projektas, ir pirmasis blynas pavyko, nors ir negavome tiek pinigų, kiek prašėme. Šiaip kultūrinių, istorinių laidų yra nemažai, tačiau nenorime, kad "Žemaitijos labirintai" su kuo nors dubliuotųsi, bandysim viską padaryti originaliau. Nesinori būti viena iš tų laidų, kuri tik iš pareigos, gavus pinigus, kuriama bet kaip", - pasakojo naujosios laidos kūrėja.


Istorinio-kultūrinio detektyvo žanras, laidos kūrėjų manymu, šiam projektui labai tinka. "Yra tokių dalykų, apie kuriuos žmonės nėra net girdėję. Pavyzdžiui, vienas kaimas, kuriame stovi vienišas kapas. Iš to vieno vienintelio kapo galima padaryti tokią įspūdingą istoriją. Tas kapas - sovietų pasieniečio žmonos, kuri praktiškai viena pati kelioms valandoms sulaikė besiveržiančią vokiečių diviziją. Išlydėjusi vyrą į šaudymo pratybas ir nesulauksi sugrįžtant išėjo ieškoti ir pastebėjo ateinančius vokiečius. Ji šaudė iš pabūklo tol, kol pasibaigė šoviniai. Ją vėliau nušovė miestelio aikštėje, žmonės palaidojo, o vyras apie tai net nežinojo", - intriguojančius faktus pasakojo Asta, kuri teigė, jog panašių istorijų jos kolega Eugenijus yra prikaupęs ne vieną. Žadama į pernelyg dideles mistikas nesigilinti, tačiau laidoje paslaptingų istorijų tikrai netrūks.

Pozityvumas

Pirmoji laida trečiadienį pasakos ne ką mažiau įdomius faktus. Išgirsime apie nepelnytai visų užmirštą Rietavą. "Tikiu, kad ši laida bus įdomi ir netikėta patiems rietaviškiams. Juk ne kiekvienas žino, kad šiame mieste 30 metų anksčiau negu visoje Rusijos imperijoje buvo panaikinta baudžiava. Tai nutiko dėl ypač šviesių žmonių. Ten žmonės suprato, kad su vergu baudžiauninku tu neišvystysi savo ūkio. Reikia laisvo žmogaus, kuris būtų viso tavo ūkio garantas ir tavo verslo raidos perspektyva. 4 tūkstančiai žmonių buvo paleisti į laisvę! Eugenijus daugybę metų rinko tuos faktus ir šioje laidoje mes būsime lygiaverčiai partneriai. Pagaliau tas istorijas paversime filmais", - pasakojo A. Dykovienė ir pripažino, jog nagrinėjant tokius faktus jai, kaip istorikei, atsigauna širdis.

Pagaliau su E. Bunka darysianti tai, kas labiausiai traukia, A. Dykovienė nebeves "Naujienų iš Vakarų". "Tiesiog nepatempčiau dviejų projektų, o ši laida bus lengvesnė dar ir emociniu atžvilgiu. Juk tai, ką dariau iki šiol, padarė mane nepageidaujamu asmeniu. Bet tegul tie, kurie galvoja, kad daugiau nedorų darbelių nenagrinėsiu, negalvoja, kad gali lengviau atsipūsti. Aš informaciją ir toliau kaupsiu, svarbiausius įvykius galėsiu sudėti į žinių reportažus", - "Naujienų iš Vakarų" herojams žadėjo Asta.

Tačiau laida "Žemaitijos labirintais", pasak jos kūrėjų, turėtų būti tiktai teigiama. A. Dykovienė sako, jog nebenori pasakoti blogų istorijų, nes Lietuvos žmonėms ir taip yra sunku, todėl norisi kažko gražesnio: "Esu labai laiminga. Ne tik man, bet ir žiūrovams bus lengviau. Norisi tą buką įžūlumą pakeisti kažkuo geresniu. Tegul žiūrovai pamato, kad yra šitiek šviesių žmonių, tiek neatrastų faktų. Nors truputėlį gėrio. Tai ne kultūra, tai - mūsų gyvenimas."

Laidoje žadama nagrinėti ne globalius valstybinius reikalus, bet konkrečias gyvenvietes, žmones, istorijas. Klaipėdos reikalai paliekami nagrinėti kolegei iš laidos "Kultūra +". "Keliausime tik "Žemaitijos labirintais", - šypsojosi Asta.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder