Spektaklis "Birthmark": skausmingos patyčių pasekmės

Spektaklis "Birthmark": skausmingos patyčių pasekmės

Antradienį vakare Kultūros fabrike susirinkusiems šiuolaikinio šokio gerbėjams buvo pristatyta šokio spektaklio "Birthmark" (liet. "Gimimo žymė") premjera Klaipėdoje, kurio choreografiją kūrė ir atliko šokėjas Niels Claes. Auksinio scenos kryžiaus laureatas šiuolaikinio šokio solo pasirodymą, nagrinėjantį patyčių temą, pirmą kartą atliko festivalio "Kultūros naktis" metu Vilniuje.

Pasirodymas prasidėjo dar gerokai prieš nurodytą laiką. Susirinkę žiūrovai turėjo galimybę stebėti spygliuota viela įrėmintos erdvės viduryje gulintį susigūžusį, bejėgį, baimės ir nevilties apimtą žmogų.

Ši spektaklio dalis, pasak choreografo, buvo skirta žmogaus, kenčiančio patyčias, pirminei būsenai išreikšti.

"Patyčių objektu patapęs žmogus jaučiasi taip, tarsi jo rankos būtų surištos - jis nežino, kaip elgtis, apsiginti ir išsilaisvinti iš nesibaigiančio patyčių rato. Jis - įkalintas, įstrigęs, tarsi spąstuose, nes, rodos, nėra jokio būdo ištrūkti. Nesvarbu, kaip jis bepasielgtų, visi visada suras priekabių, būdų manipuliuoti juo ir tiesa, o tai privers jį vėl pasijusti nevykėliu, auka. Tai nuolatos stiprina jausmą, jog nėra jokios išeities", - sakė choreografas.

 

N. Claes teigimu, šis sumanymas puikiai atspindi tikrovę, kuri grįsta aplinkinių abejingumu ir šaltumu. Idėjos autorius pabrėžia, jog užgauliojamą žmogų dažnai visi stebi iš šalies, mato jo kančią ir fiksuoja nederamą elgesį su juo, tačiau nedrįsta prieiti ir padėti.

Pagrindinė spektaklio dalis truko vos 20 minučių, tačiau per šį trumpą laiko tarpą šokėjas sugebėjo papasakoti visą patyčias išgyvenančio žmogaus istoriją, atskleisti jo skaudžius potyrius ir situacijos tragizmą. Pagrindinė žinutė, kuri turėjo pasiekti kiekvieną žiūrovą, yra susijusiu su vidiniu skausmu, kurio kiti nepastebi.

"Mes dažnai girdime pasakojimus apie patiriamas patyčias, bet niekada nesugebame iki galo pajusti, ką tą žmogus iš tiesų jaučia. Didžioji skausmo dalis lieka su pačiu žmogumi ir nepasiekia viešumos", - tvirtina šokėjas.

N. Claes pasirodymą atiko skambant grupės "Nirvana" muzikai. Ji pasirinkta neatsitiktinai.

"Norėjau dirbti su roko muzika, nes anksčiau nesu to daręs. Išbandžiau ne vieną grupę, bet "Nirvana" man taip patiko! Ji puikiai išreiškė jausmus, kuriuos norėjau pavaizduoti, nes dainavo apie savo vietos nerandančius žmones ir kalbėjo apie problemas, kurios aktualios ir šiais laikais", - teigė N. Claes.

Choreografas pasakojo, jog įkvėpė ir šios roko grupės lyderio Kurto Cobaino gyvenimo istorija. K. Cobainas buvo labai vienišas, nepritapęs, kentėjo nuo depresijos, galiausiai įvykdė savižudybę. Dažnai panašus likimas lydi ir patyčių aukas.

Kurti paskatino ir asmeninės patirtys

Paklaustas, kaip gimė šio pasirodymo idėja, šokėjas patikina, jog jį įkvėpė asmeninė patirtis: "Paauglystėje ir vaikystėje aš pats buvau patyčių auka. Pastebėjau, kad patyčių problema visuomenėje niekur nedingo - ji neišsemiama. Jau prieš porą metų panorėjau sukurti ką nors, kas augintų žmonių sąmoningumą ir skatintų spręsti šią problemą. Pamaniau, kad būtų naudinga tai paremti savo paties patirtimi, nes tai - kur kas įtaigiau. Vis dėlto, nors pats išgyvenau patyčias ir nemažai žinojau apie tai, kaip jos paveikia žmogų, papildomai atlikau dar daug tyrimų. Išsiaiškinęs, kokią įtaką ilgalaikiai užgauliojimai turėjo kitiems žmonėms, galėjau palyginti, ar tai juos paveikė panašiai, ar ne. Šios žinios leido man labiau įsigilinti į patyčių problemą ir savo vaidmenį."

 

N. Claes teigia, jog lemiamu postūmiu visgi tapo jo šeimos narės savižudybė, kuri, būdama 60 metų, nusprendė nutraukti savo gyvenimą dėl patyčių, kurias patyrė vaikystėje.

"Ji net per tiek metų nesugebėjo su tuo susigyventi. Daugeliui žmonių nepavyksta to padaryti. Neretai jie susiduria su depresija, vienatve ir neviltimi, tačiau aš noriu parodyti žmonėms, kad jie - ne vieninteliai tokie. Daugybė kitų jų likimo brolių ir sesių sugebėjo tai ištverti ir išsilaisvinti. Pavyko ir man. Esu didelis svajotojas ir šventai tikiu, jog mano pasirodymas transliuoja teigiamą žinutę, jog visada yra viltis", - sakė choreografas.

Spektaklio žiūrovai po pasirodymo atrodė sužavėti.

"Labai paliečiantis pasirodymas, priverčiantis apmastyti savo paties gyvenimo sunkumus", - tvirtino pasirodymą stebėjusi Karolina.

"Labai sunku suvokti spektaklį, kai nežinai pačio šokio minties ir skleidžiamos žinutės. Kai vėliau sužinojau, kokia buvo šio spektaklio idėja, likau sužavėta. Šokėjas labai talentingas ir jausmingas, buvo matoma jo ekspresija ir užsidegimas", - pritarė kita žiūrovė Marija.

Niels Claes yra Lietuvoje gyvenantis belgų kilmės choreografas, šokėjas ir šokių mokytojas, baigęs Fontys šokio akademiją Olandijoje. Šokėjas dirbo Sally Maastricht, dansgroep Amsterdam ir kituose projektuose Vokietijoje, Izraelyje ir Olandijoje, taip pat Lenkijos šokio teatre, o 2015 - 2017 metais - Kauno šokio teatre "Aura".

 

Šiuo metu N. Claes dirba laisvai samdomu šokėju šiuolaikinio šokio teatre "PADI DAPI Fish" Klaipėdoje. 2017 metais choreografas kartu su to paties teatro šokėja Gintare Marija Ščavinskaite tapo "Auksinio scenos kryžiaus" laureatais kaip geriausi metų šokėjai. 2017-2018 metais choreografas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dirbo šiuolaikinio šokio technikos mokytoju 3-iojo kurso studentams, taip pat priklauso Lietuvos šiuolaikinio šokio asociacijos mokytojų komandai, rengiančiai šiuolaikinio šokio pamokas profesionaliems šokėjams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder