Specialiai „Graiko Zorbos“ premjerai: atlikti Džono partijos atvyksta žymus primarijus iš Bulgarijos - Nikola Hadjitanev

Specialiai „Graiko Zorbos“ premjerai: atlikti Džono partijos atvyksta žymus primarijus iš Bulgarijos - Nikola Hadjitanev

Rugpjūčio 10 d. legendinio Mikio Teodorakio baleto „Graikas Zorba“ premjeros Palangoje metu Džono partiją šoks Sofijos nacionalinio operos ir baleto teatro pagrindinis solistas Nikola Hadjitanev, atvykstantis specialiai šiam spektakliui. „Graiką Zorbą“ Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre su geriausiais šalies baleto šokėjais stato pasaulinio garso choreografas ir kūrinio libreto autorius Lorca Massine.

Prieš baleto premjerą - trauma

„Traumos - neatsiejama baleto šokėjo gyvenimo dalis. Ir pasireiškia tada, kai labiausiai nelaukiama,- pasakojo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės vadovas Donatas Bakėjus. – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto šokėją Joną Laucių balete „Graikas Zorba“ šokantį Džono partiją netikėtai ištiko kojos trauma. Jam teks gydytis apie tris savaites. Džiaugiamės, kad trauma nėra labai sunki – šokėjams pasitaiko ir rimtesnių, tad tikimės, kad jau rudenį Klaipėdos publika J.Laucių išvys „Graiko Zorbos“ spektakliuose“.

Rugpjūčio 10 d. Palangos koncertų salėje numatyta pasaulinio garso baleto „Graikas Zorba“ premjera, tad pasitelkus choreografą Lorca Massine skubiai ieškota kas gali pakeisti J.Laucių. Kadangi L.Massine šį baletą statė daugiau nei 35-iose pasaulio šalyse, parodyta daugiau nei 5000 spektaklių, greitai pavyko rasti baleto primarijų galintį atvykti atlikti Džono partijos į Palangą.

L.Massine pažįsta daug Džono partiją atlikusių baleto šokėjų. Vienas jų - bulgaras Nikola Hadjitanev - garsiojo choreografo pastebėtas vos šešiolikos metų bei šią partiją šokantis apie penkiolika metų. Kaip „Graiko Zorbos“ solistas N.Hadjitanev yra lankęsis ne vienoje pasaulio šalyje bei šią partiją šokęs kone šimtą kartų.

„Džiugu, kad mums pavyko suderinti, jog primarijus N.Hadjitanev rugpjūčio 6-ąją po spektaklio Sofijoje skuba į lėktuvą bei jau rugpjūčio 7 d. pradeda repeticijas Klaipėdoje“,- pasakojo D.Bakėjus.

Rugpjūčio 15 d. baleto „Graikas Zorba“ premjeroje Palangoje Džono partiją, kaip ir planuota, šoks Ignas Armalis (Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro šokėjas).

 

Nikola Hadjitanev

Nuo 2006 m. Nikola Hadjitanev Sofijos nacionalinio operos ir baleto teatro primarijus. Kaip solistas jis šoko baletuose "Žizel", "Gulbių ežeras", "Don Kichotas", "Spragtukas", "Kopelija", "Graikas Zorba" ir kituose prestižiniuose teatro pastatymuose.

Dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Rusijoje, Italijoje, Graikijoje ir Vokietijoje bei 2006 m. tapo Tarptautinio baleto konkurso Varnoje finalistu.

Nikola Hadjitanev yra daugybės apdovanojimų laimėtojas, įskaitant 2006 m. Baroko Sicilijoje, Modica (Italija) laimėtą specialų prizą bei 2002 m. laimėtą pirmą vietą, skirtą kaip geriausiam šokių partneriui, Tarptautiniame meno festivalyje Fivizanoje (Italija).

2006 m. Akademijos "Bulgarijos ateitis" apdovanotas garbės medaliu už  meninius pasiekimus baleto srityje, taip pat 2005 m. apdovanotas Bulgarijos kultūros ministerijos garbės diplomu "Slavų kultūros ir literatūros diena".

Nikola Hadjitanev pasirodė kaip solistas Italijoje, Austrijoje, Danijoje, Graikijoje ir Ispanijoje, kur su didžiule sėkme šoko spektakliuose "Spragtukas", "Don Kichotas", "Gulbių ežeras", "Graikas Zorba", "Žizel" ir kt.

2009 m. kovą ir balandį, "Serdica Music" kvietimu, Nikola Hadjitanev kartu su Rusijos baletu lankėsi Ispanijos sostinėje, kur Madrido teatre šoko ištraukas iš spektaklių kaip Zigfridas "Gulbių" Ežeras " ir  Albertas "Žizel".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder