Ragins savyje atrasti juodą dėžutę

Ragins savyje atrasti juodą dėžutę

"Kiekviename iš mūsų slypi juoda dėžutė, kurioje laikomi mūsų prisiminimai. Praeitis kartkartėmis sugrįžta ir mums yra tokia pat reali kaip ir dabartis", - taip pirmąją šių metų Klaipėdos dramos teatro premjerą pristatė režisierius Darius Rabašauskas.

Jau šeštadienį ir sekmadienį teatras pakvies į spektaklį "Juoda dėžutė", sukurtą pagal baltarusių kilmės dramaturgo Pavelo Priažko to paties pavadinimo pjesę.

P. Priažko pristatomas kaip viena labiausiai intriguojančių šiuolaikinės dramaturgijos figūrų. Jis jau parašė per trisdešimt pjesių, kurios buvo apdovanotos daugybe prizų. Paradoksas, bet savo gimtoje Baltarusijoje žiūrovams jis beveik nežinomas.

"Juoda dėžutė" yra naujausia dramaturgo pjesė, iki šiol dar niekur nebuvo pastatyta. Taigi spektaklio kūrėjai džiaugiasi galimybe klaipėdiečiams pristatyti pasaulinę premjerą ir tikisi, jog gegužę teatre apsilankys pats pjesės autorius. Šia proga planuojama surengti ir kūrybines dirbtuves.

Šio kūrinio herojai patenka į savotišką laiko kilpą ir persikelia iš dabarties į savo pačių praeitį - mokyklą-internatą. Herojai bando "peržaisti" savo istoriją, tačiau žaidimas išeina kraupokas, kupinas neišsakomo nerimo ir nebylaus siaubo.

Anot spektaklio kūrėjų, pats P. Priažko pjesę vadina tiesiog tekstu, kuris esąs skurdus, specifinis, kažkuria prasme "dirbtinis" ar net valdininkiškas.

"Visa tai suteikia keistą kūrinio logiką, kurią narplioti labai įdomu, tačiau ir nelengva", - kalbėjo režisierius.

Pjesės autorius savo tekste gausiai naudoja remarkas ir istoriją labiau pasakoja ne per kalbą, o per judesius, žvilgsnius ir nutylėjimus, pačią kalbą palikdamas tarsi už borto. Anot D. Rabašausko, pjesėje paliekamas atviras takas asociacijoms ir interpretacijoms - tam, kad ir žiūrovas savyje atrastų tą "juodą dėžutę".

Scenografiją ir kostiumus sukūrė Laura Luišaitytė, muziką - Jonas Jurkūnas, šviesų dailininkas - Darius Malinauskas. Spektaklyje vaidina jaunosios kartos Klaipėdos dramos teatro aktoriai Mikalojus Urbonas, Jonas Baranauskas, Vaidas Jočys. Taip pat ir kviestiniai - studentai arba Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai - Justina Vanžodytė, Karolina Kontenytė ir Donatas Stakėnas.

"Visada įdomu dirbti su naujų, jaunų žmonių komanda, su kuria gali įvykti nemažai netikėtumų", - komentavo D. Rabašauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder