"Plartforma": apie laisvę ir tapatybę

"Plartforma": apie laisvę ir tapatybę

Rugsėjo 13-20 dienomis Klaipėdoje vyks XII tarptautinis menų festivalis "Plartforma". Šiemet klaipėdiečiai galės pamatyti originalių naujojo cirko spektaklių, šiuolaikinio šokio pasirodymų bei dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

"Kai prieš dvylika metų pradėjome rengti festivalį, Klaipėdoje nebuvo eksperimentinio šiuolaikinio teatro, šokio, cirko ar performansų. Taigi mes norėjome aprėpti visas šiuolaikinio meno sferas ir jas pristatyti miestiečiams, - pasakojo viena iš fesitvalio organizatorių Goda Giedraitytė. - Tačiau atsiradus tokiems šiuolaikinio teatro festivaliams kaip Jauno teatro dienos ir "TheAtrium", vietoj teatro šiemet nusprendėme parodyti daugiau šokio ir naujojo cirko spektaklių."

Nagrinės laisvės temą

Tarp vienų įdomiausių šiųmetinio festivalio akcentų - trupės "Tangaj Dance" iš Rumunijos šokio spektaklis "Priešingas kūnas", kuris šiemet buvo įtrauktas į vieną svarbiausių Europos šokio tinklų "Aerowaves Twenty 18" programą. Kasmet šis šokio tinklas atrenka 20 perspektyviausių Europos choreografų ir visus metus pristato jų kūrybą pasauliui. Kaip teigia patys spektaklio kūrėjai, šis šokio, instaliacijos ir muzikos spektaklis paremtas dekonstrukcijos, destrukcijos ir iškūnijimo pastangomis. Vaizdo įrašai, tekstas ir muzika dekonstruoja ir perkuria judesio erdves, akcentuodami nuolatinę kūno transformaciją į erdvę ir atvirkščiai.

TEMA. Šokio spektaklis "Du arba dešimt" pasakos apie Čekijos žydų poeto Jiri Orten, kuris mirė vos 21-erių, gyvenimą ir kūrybą. Organizatorių nuotr.

G. Giedraitytė išskyrė ir trupių "VerTeDance" ir "Clarinet Factory" iš Čekijos šokio spektaklį "Taisymas". Šis darbas pelnė daugybę apdovanojimų ir yra vadinamas Čekijos šiuolaikinio šokio "perlu", kuris pasakoja apie laisvės trūkumą ir galimybę priimti sprendimus. Spektaklio kūrėjai su humoru teigia, kad laisvės siekimas dažnai susijęs su praradimais.

Dar vienas įdomus darbas iš Čekijos - choreografo Marek Menšik šokio spektaklis "Du arba dešimt". Šis spektaklis pasakos apie Čekijos žydų poeto Jiri Orten, kuris mirė vos 21-erių, gyvenimą ir kūrybą. Spektaklyje daug nuorodų į mirtį, spektaklio tema - vienatvė.

"Šiandien vienatvė nebėra svarbi ir neretai yra nepasiekiama, o kartais netgi nepageidaujama ir gąsdinanti. Tačiau spektaklyje kalbama apie vienatvę, kuri sukuria intymią erdvę ir veda mus link pačių savęs", - sako spektaklio kūrėjai.

G. Giedraitytė rekomendavo pamatyti ir trupės "El Nucleo" (Kolumbija / Prancūzija) naujojo cirko spektaklį "Somos". Pagrindinė kūrinio mintis - nesvarbu, iš kur esi kilęs, tavo kūryba ir gyvenimas yra aktualūs, svarbūs visur, kad ir kur būtum.

"Šokis dulkių siurbliui ir tėčiui" - tai intriguojantis jaunos choreografės Gretos Grinevičiūtės spektaklis, kuriuo siekiama pavaizduoti moters pasaulį.

"Šiuo iš dalies autobiografiniu spektakliu norima parodyti, kokioje aplinkoje formuojasi moteris ir jos statusas, kaip ji mato vyrus. Tai - labai įdomus ir intriguojantis darbas", - teigė festivalio organizatorė.

Vienas įdomiausių šių metų festivalio programos akcentų - naujojo cirko spektaklis "Humanopt?re", kuriame vaidina net septyni žonglieriai. Spektaklis iš Prancūzijos dar sykį pristatys naująjį cirką kaip teatro, šokio, muzikos, vaizdo ir tam tikrų tradicinio cirko elementų sintezę.

Apskritai, pasak pašnekovės, taip jau sutapo, kad daugelis festivalio projektų kalba apie išsilaisvinimą: ką reiškia būti laisvam, drąsiam, kaip išreikšti savo poziciją ir tapatybę.

Kvies į nemokamus seminarus

Festivalio metu dar vyks nemokami edukaciniai užsiėmimai. Scenos menų kritikai iš Klaipėdos ir kitų miestų kviečiami į seminarą, kurį ves vienas įdomiausių dramaturgų, knygų autorius, kritikas iš Slovėnijos Rok Vevar.

Taip pat vyks šokio kino seminaras ONE[R], kurį ves choreografė iš Rumunijos Simona Deaconescu.

"Seminaro metu bus parodyta, kaip kuriamas šokio filmas. Seminare, kuriame bus kuriamas trumpas filmas, kviečiami dalyvauti ne tik kino kūrėjai, bet ir šokėjai bei choreografai", - į trijų dienų užsiėmimus kvietė G. Giedraitytė. Beje, festivalio metu vyks ir nemokamos šokio filmų peržiūros.

Organizatoriai džiaugiasi, kad šiemet spektakliai rodomi ne tik Klaipėdoje, bet ir Vilniuje, tačiau apgailestavo, kad nė vienas spektaklis nebus rodomas industrinėje erdvėje.

"Mūsų festivalio esmė - spektaklius rodyti netradicinėse, industrinėse erdvėse. Pernai mes įsiveržėme į "Klaipėdos energiją", intensyviai ieškome naujų erdvių, tačiau šiemet projektams buvo reikalingos tam tikros techninės sąlygos, tad nusprendėme nerizikuoti. Vis dėlto pažadame, kad ateityje žiūrovus vėl kviesime į netradicines erdves", - pasakojo pašnekovė.

Apskritai festivalio programa kruopščiai formuojama visus metus ar net anksčiau. Dalis kūrėjų patys kreipiasi į organizatorius, tačiau daugiausiai spektaklių festivalio rengėjai atsirenka patys, dalyvaudami įvairiuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder