"Padėkos kaukės" vainikavo spektaklių derlingus metus

"Padėkos kaukės" vainikavo spektaklių derlingus metus

Vakar Klaipėdos dramos teatre vykusios ceremonijos metu "Padėkos kaukėmis" apdovanotas šio teatro aktorius Darius Meškauskas, spektaklis "Pašaliniams draudžiama" bei Apeirono teatro spektakliai.

Dvyliktąjį kartą įvykusi apdovanojimų ceremonija šįsyk vyko kitaip nei įprasta. Šiemet "kaukės" buvo dalijamos ne kovo 27-ąją, Teatro dieną, o, ironiška, Tuberkuliozės dieną, šventė buvo trumpa ir vyko itin kompaktiškame antrojo teatro aukšto fojė.

Pirmoji "kaukė" įteikta Klaipėdos dramos teatro spektakliui "Pašaliniams draudžiama" (režisierius Oskaras Koršunovas, nominacija "Metų spektaklis"). Apdovanojimą atsiėmęs teatro literatūrinės dalies vedėjas ir vienas iš spektaklio kūrėjų Gintaras Grajauskas dėkojo visiems prisidėjusiems prie pastarojo spektaklio pastatymo "ne vien už spektaklį kaip rezultatą, bet ir už visą darbo procesą."

"Šie žmonės dirbo kaip antžmogiai. Dar neteko matyti, kad teatralai dirbtų taip intensyviai, noriai ir su tokiu atsidavimu", - sakė jis.

Šio spektaklio pastatymas pačiam G. Grajauskui, kuris sukūrė ir atliko muzikinę dalį, jam buvo labai svarbus.

"Gal anksčiau šia tema pastatyti spektaklio nebuvo sąlygų, drąsos, tačiau pagaliau atėjo tam laikas. Būtina kalbėti apie tai, kas žmonėms svarbu, kas jiems skauda, o kaip į tai bus sureaguota, jau kitų reikalas", - sakė G. Grajauskas.

Audringų ovacijų sulaukė "Padėkos kauke" apdovanotas D. Meškauskas už rotmistro vaidmenį spektaklyje "Tėvas" ir Bitininko - "Pašaliniams draudžiama".

Nors šis apdovanojimas aktoriui labai svarbus, jis jaustųsi įvertintas ar pamalonintas net jei nebūtų jo gavęs. Juk "kauke" apdovanotas spektaklis, prie kurio kūrybos prisidėjo ir jis, nominantu tapo ir buvęs jo studentas, šiandien Klaipėdos dramos teatro aktorius Mikalojus Urbonas.

Trečiąja "kauke" apdovanoti Apeirono teatro spektakliai "Nekrozė", "Psiche" ir "Žinduolių perėja" (nominacija "Metų teatro alternatyva"). Režisierės Greta Kazlauskaitė ir Eglė Kazickaitė apdovanojimuose nedalyvavo, tad prizą atsiėmė Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Komisijos pirmininkė, teatrologė Jūratė Grigaitienė sakė, jog 2016-ieji teatriniu požiūriu buvo itin derlingi, nes uostamiesčio teatrai pristatė net 33 premjeras, o teatralų apdovanojimui pasiūlytos net 63 kandidatūros.

Anot J. Grigaitienės, nuspręsti, kam įteikti "kaukes", šiemet buvo sudėtinga, tad paskutinio komisijos posėdžio metu, po slapto balsavimo, vyko net tris valandas trukusi diskusija.

Be J. Grigaitienės, dvejų metų laikotarpiui išrinktai komisijai taip pat priklausė teatrologė Gitana Gugevičiūtė, teatrologė Rita Bočiulytė, šokio kritikė Vileta Milvydienė, muzikologė Danguolė Vilidaitė, menotyrininkė Kristina Jokubavičienė ir Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja Nemira Trakumienė.

Klaipėdos teatralams įteiktos „Padėkos kaukės"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder