Kvies pažvelgti į tamsiąją krikščionybės pusę

Kvies pažvelgti į tamsiąją krikščionybės pusę

Rytoj Apeirono teatras klaipėdiečius pakvies į paskutinę šių metų premjerą - spektaklį "Delyras". Patys kūrėjai šį darbą vadina kliedesių epopėja, kurios dėmesio centre - krikščionybė.

Pjesės autorė ir režisierė Greta Kazlauskaitė "Vakarų ekspreso" skaitytojus supažindino su naujausiu teatro kūriniu: "Religinė tema yra pati kontroversiškiausia pasaulyje. Mes apie ją diskutuojame po spektaklių, pamąstėme, kad šia tema pasikalbėti reiktų ir pasitelkiant teatrinę formą. Daugeliui pažįstama frazė: "Visagalis Dievas aukoja savo sūnų tam, kad išpirktų pasaulio nuodėmes. Kas yra tas, kuriam jis savo sūnų aukoja? Nejaugi jis pats, Dievas, sau aukoja?"

Šis nesusipratimas teatralams priminė valdžios požiūrį į piliečius: esą pats žmogus pakišamas kaip kaltininkas, kaltės vykdytojas ir atpirkėjas. Nors iš tiesų tai tik esą "aukštesniųjų" žaidimas.

Pasak režisierės, mintis parašyti pjesę ir statyti spektaklį kilo tuomet, kai prasidėjo diskusijos, ar įsileisti į savo kraštą musulmonus, kurių religija dalį mūsiškių gąsdina. Tačiau G. Kazlauskaitė nusprendė paskaityti Mahometo raštus ir palyginti juos su Biblija. Keisčiausia, kad Senajame Testamente požiūris į moteris, homoseksualus, nesantuokinius vaikus režisierei pasirodė kur kas žiauresnis ir tiesmukesnis.

"Spektaklyje žiūrovai išgirs daug šokiruojančių citatų iš Senojo Testamento. Dauguma mūsų, lietuvių, be pasirinkimo tapome katalikais, tačiau iš tiesų nepažįstame savo religijos. Vis dėlto, manau, susipažinti reikia", - įsitikinusi G. Kazlauskaitė.

Beje, artėjant šventėms teatras pristato socialinę akciją. Gruodžio 21 d. teatre bus rodomas spektaklis "Nekrozė". Visi pinigai, surinkti už spektaklio parodymą, bus skirti VšĮ Telšių vyskupijos "Caritas" Klaipėdos regiono senelių globos namų gyventojams. Šiuo metu globos namuose gyvena 34 senyvo amžiaus bei negalią turintys žmonės, kuriems reikalinga nuolatinė globa ir slauga.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder