"Kultas": kas nutinka, kai kūrėjas parduoda savo dvasią?

"Kultas": kas nutinka, kai kūrėjas parduoda savo dvasią?

Apeirono teatras savaitgalį pristatė pirmąją penktojo sezono premjerą - spektaklį "Kultas", kuriame analizuojama, kas nutinka, kai intelektualųjį meną bandai priartinti prie masės, o masinį meną - prie intelektualaus žmogaus.

"Kas tuomet įvyksta su kūrėju, žiūrovu, rėmėjais ir kitais grandinės dalyviais?" - klausia aktorė, režisierė, viena iš teatro įkūrėjų Greta Kazlauskaitė.

"Vis klausdavome savęs, kas yra kokybė? Kas yra gurmaniška, o kas masėms? Ar šias žmonių grupes reiktų atskirti, ar tiesiog ieškoti bendro vardiklio, organizuojant masinius renginius? Kaip kelti masinių renginių kokybę, bandant įtikti abiem pusėms? Apie tai diskutavo ir mūsų teatras, ir mes priėjome išvadą, jog vis dėlto, bandydami sujungti lengvąją ir sunkiąją atletiką, mes gauname olimpinę šaką, kuri neįeina į olimpines žaidynes. Taigi bandymas sujungti tai, kas nesujungiama, veda į išsigimimą", - toliau mintimis dalinosi pašnekovė.

Ši problema esą aktuali ir pačiam Apeirono teatrui, kuris nuolat ieško būdų, kaip išsilaikyti finansiškai, tačiau sykiu neparsiduodant. Laviravimas, anot kūrėjų, virsta tikru absurdu. Daug klausimų teatro kūrėjams iškilo ir po praėjusių metų diskusijų, miestui rengiant "Lietuvos kultūros sostinės" bei "Europos kultūros sostinės" projektus.

Spektaklio siužetas pasakoja apie menininkus, kurie nori kurti intelektualųjį meną, tačiau nesulaukia tinkamo aukštuomenės įvertinimo, tad nusivylę jie ryžtasi kurti rėmėjams ir masėms patrauklią produkciją už pinigus.

"Spektaklyje pamatome, kas nutinka su kūrėju, kuris parduoda savo dvasią", - sakė pašnekovė.

Paklausta, kaip atrodytų Apeirono teatro kūryba, jei nebereiktų sukti galvos dėl išgyvenimo, ir galėtų kurti, ką norintis, režisierė trumpai pamąsčiusi atsakė, kad greičiausiai kūrėjų spektakliai taptų šviesesni. "Tikėtina, kad mūsų kovines temas, kurios gimsta iš aktualijų, pakeistų pozityvios temos apie taiką. Juk su gėriu ateina gėris", - juokėsi teatro kūrėja.

"Kulto" dramaturgiją, kaip įprasta, kūrė Apeirono teatro kūrybinė grupė. Kūrybą inspiravo David Maddsen romanas "Sapnų dėžutė" bei Franz Kafka kūriniai.

Spektaklį kūrė režisierės Greta Kazlauskaitė, Eglė Kazickaitė, kurios kartu su Kristina Švenčionyte ir Ričardu Bartašiumi taip pat įkūnija personažus.

Apeirono teatras netrukus klaipėdiečius taip pat pakvies į prieš pat sezono pabaigą pristatytą spektaklį "Palikuonis", netrukus prasidės spekaktaklio "Delyras" repeticijos. Premjera numatoma gruodį.

Taip pat planuojama surengti eksperimentinį projektą-žaidimą "Gruzas - ne tas, kuris gruzina, o tas, kurį gruzaviku vežame".Tai, anot pašnekovės, bus tarsi koncertas-pokštas, kuris bus rodomas ne tik Apeirono teatro erdvėse, bet ir mieste.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder