I. Simonaitytės bibliotekoje - spektaklis "Noktiurnas"

I. Simonaitytės bibliotekoje - spektaklis "Noktiurnas"

Rugpjūčio 22 dieną klaipėdiečiai kviečiami į I. Simonaitytės biblioteką, kur vienas žymiausių Lietuvos režisierių, pastatęs daugiau nei 100 spektaklių Lietuvoje ir užsienyje, Gytis Padegimas kartu su teatro, kino ir televizijos aktoriumi Dovydu Stončiumi pristatys spektaklį "Noktiurnas". Tai - festivalio "Žemėj Lietuvos 2018" programos dalis, pasakojanti apie tai, kaip gyvenime svarbu atleisti.

Ieškojo gylio

Pasak spektaklio režisieriaus G. Padegimo, sumanymas spektaklį rodyti bibliotekose arba knygynuose kilo natūraliai - spektaklyje aktorius vaidins knygos autorių, kuris viešai pristatys savo kūrinį.

"Taigi tinkamiausia vieta rodyti tokį spektaklį ir yra knygynas arba biblioteka. Pats pirmasis spektaklis vyko knygų mugės metu ir jis sulaukė didelio žiūrovų dėmesio. Vietos pasirinkimas pasiteisino, knygynų ir bibliotekų aura abejingų nepalieka", - įsitikinęs G. Padegimas.

Prieš spektaklio pristatymą uostamiestyje režisierius neslėpė jaudulio - esą išvyka į Klaipėdą taps pirmosiomis ilgai brendusio spektaklio gastrolėmis.

"Po to, kai perskaičiau pjesę, ilgai ją nešiojausi galvoje. Vėliau iš aktoriaus Dovydo Stončiaus sulaukiau laiškelio, kad jis nori su manimi dirbti. Iš pradžių pasikviečiau jį atlikti Aleksandro vaidmenį "Karalienėje Luizėje" Klaipėdos dramos teatre. Kadangi jam puikiai pasisekė, vėliau ieškojau jam didesnio vaidmens. Taigi pasikviečiau jį kartu kurti monospektaklį "Noktiurnas". Prie šio kūrinio dirbome net dvejus metus, repetavome ir Vilniuje, ir Kaune, ir pas mane kaime. Tai buvo labai intensyvus ir įdomus kūrybinis procesas", - ilgą priešistorę atskleidė režisierius.

G. Padegimas gyrė aktoriaus darbštumą, paieškas ir norą repetuoti. "Dovydas labai ieškojo gylio, naujų spalvų. Tikiu, kad klaipėdiečiams, kurie vietoj paviršutiniško teatro renkasi prasmingus spektaklius, tai bus tikra dovana", - įsitikinęs G. Padegimas.

Vienu produktyviausių Lietuvos režisierių laikomas G. Padegimas atskleidė, kad jam nereikalingas poilsis tarp spektaklių. "Teatras yra ir mano darbas, ir hobis. Turbūt dėl to ir pastačiau daugiau nei 110 spektaklių", - juokėsi režisierius.

Terapijos seansas

Aktorius D. Stončius atskleidė, jog spektaklio rodymas tokiose netradicinėse vietose kaip knygynai ar bibliotekos, reikalauja ypatingo aktoriaus meistriškumo. "Nepasislėpsi už šviesos ar širmos. Aktorius nuo žiūrovų nutolęs vos pusantro metro ir šie mato, ar aktorius scenoje nedėvi kaukės. Aš matau žiūrovų akis, o jie manąsias. Taigi repetuojant šiam spektakliui, didžiausias iššūkis ir buvo pasiekti tą tikrumą", - atskleidė pašnekovas.

Dovydas Stončius džiaugėsi, jog trupę pasiekė tik geri žiūrovų atsiliepimai. "Žmonės labai jautriai priima šį spektaklį, ne vieno jų akyse mačiau ašaras. Tai - lyg terapijos seansas", - aiškino klaipėdietis aktorius.

Spektaklį pristato Kauno kamerinis teatras. "Noktiurnas" kuriamas pagal to paties pavadinimo amerikiečių rašytojo, dramaturgo, režisieriaus Adamo Rappo pjesę, kurioje 32-jų metų personažas skaudžiai išgyvena paauglystėje įvykusį tragišką nelaimingą atsitikimą. Pusantro dešimtmečio desperatiškai siekdamas atpirkimo, ji stengiasi susidoroti su skausmu ir susvetimėjimu. Rašydamas knygą spektaklio herojus iš naujo išgyvena skausmingą praeitį, bet tuo pačiu sunaikina nuoskaudą, negatyvius išgyvenimus. Rašymas jam leidžia sugrįžti į pilnavertį gyvenimą.

Spektaklis bus rodomas Klaipėdos istorijos, kultūros ir menų festivalio "Žemėj Lietuvos 2018", skiriamo Lietuvos valstybės atkūrimo ir Tilžės akto šimtmečiams paminėti,~kvietimu,~ Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje (konferencijų salė), pradžia - 17 val. Bilietus platina "Tiketa".

Renginio organizatorius - VšĮ "Vieno aktoriaus teatras".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder