Į jokią kitą nepanaši pirmoji repeticija- Klaipėdoje darbą pradėjo režisierė Agata Duda-Gracz

Į jokią kitą nepanaši pirmoji repeticija- Klaipėdoje darbą pradėjo režisierė Agata Duda-Gracz

Klaipėdos dramos teatre - šventė. Po ilgos pertraukos šią savaitę prasidėjo repeticijos. Žymi šiuolaikinė lenkų režisierė Agata Duda-Gracz su klaipėdiečiais kuria Michelangelo Merisi da Caravaggio gyvenimo ir paveikslų įkvėptą spektaklį "Tarp Lenos kojų, arba Šventos panelės Marijos mirtis". Tikimasi, kad ši premjera birželio 7-8 d. Klaipėdos dramos teatre atidarys V tarptautinį teatrų festivalį "TheATRIUM".

"Repeticijos nevyko nuo gruodžio 6 d. Aktoriai, taip ilgai nedirbdami, praranda įgūdžius, prasideda psichologinės problemos, technikai pamiršta spektaklio seką. Todėl nuo kovo mėnesio atnaujiname visų spektaklių repeticijas ir pradedame kurti naują spektaklį", - informavo Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Grandiozinis pastatymas

Atidėti spektaklio su lenkų režisiere A. Duda-Gracz kūrybinį procesą, pasak pašnekovo, net nesvarstyta. "Turime išmokti gyventi ir dirbti su COVID-19, nes jis bus ir šiais, ir kitais metais.

Norime dirbti saugiai, jau testavome visą spektaklio kūrybinę trupę, testus darysime kartą per savaitę.

Beliko suderinti praktinius dalykus~- kol kas kiekvienas turi pats registruotis testui. Bandome suderinti, kad būtų galime testuoti visą komandą vienu metu. Aktorių prašome apriboti visus pašalinius kontaktus", - naują kūrybinio darbo specifiką aiškino T. Juočys.

Pasak teatro vadovo, spektaklis "Tarp Lenos kojų, arba Šventos panelės Marijos mirtis" bus vienas didžiausių scenos darbų, kokie tik yra buvę per visą teatro istoriją. "Spektaklyje visi vaidmenys - pagrindiniai. Juos kurs 23 aktoriai. Trys aktoriai yra dubleriai iš Lenkijos, 3 jauni aktoriai iš kitų Lietuvos miestų, kurie dalyvavo A. Duda-Gracz kūrybinėse dirbtuvėse ir buvo atrinkti, ir Klaipėdos dramos teatro aktoriai. Spektaklyje bus daug muzikos, vaizdo instaliacijų, o režisierės darbo sistema yra labai įdomi. Galimybė dirbti su ja atperka bet kokius sunkumus", - tvirtino T. Juočys.

"Prasidėjus repeticijoms neskubu susidaryti išvadų apie savo personažus - su A. Duda-Gracz jų kūrimas yra bendra kelionė", - teigė aktorė Justina Vanžodytė. "Kemel photography" nuotr.

Unikaliu braižu išsiskirianti režisierė tik pirmąją repeticijos dieną aktorius supažindino su pjese ir jiems tekusiais vaidmenimis. Pasak teatro vadovo, A. Duda-Gracz sukuria neįtikėtiną atmosferą repeticijų metu. "Režisierei pirma repeticija svarbesnė nei premjera. Per pirmą repeticiją ji lenkiškai skaitė pjesę ir laiškus kiekvienam personažui. A. Duda-Gracz pabrėžia, kad ji dirba aktoriams, o ne jie jai. Ji kiekvieno prašo prisidėti kuriant jų personažus, rašo juos kartu su aktoriais. Ji žino kiekvieną subtilybę, kiekvieną smulkmeną. Tikrai Klaipėdos dramos teatre dar niekada nebuvo tokios repeticijos", - dalijosi įspūdžiais teatro vadovas.

Džiaugiasi galimybe dirbti

Keturis vaidmenis spektaklyje kurianti Eglė Jackaitė taip pat pabrėžė lenkų režisierės išskirtinumą. "Esu dėkinga už galimybę dirbti su A. Duda-Gracz, mokausi vien būdama šalia jos. Per visus 25 m. teatre dar nebuvo tokio stipriai rezonuojančio ryšio su režisiere~- kaip žmogumi, moterimi, profesionale. Ji labai empatiška kiekvienam žmogui, turi magiškos galios, norisi būti medžiaga jos rankose, ja visiškai pasitikiu."

Aktorė tikino, kad jai labai neįprastas režisierės gebėjimas atverti vaidinančiųjų asmenybes.

"Ji labai jautriai prieina prie kiekvieno žmogaus. Kai skaitė laiškus personažams, atrodė, kad mus pajuto, permatė, atpažino- skyrė tokius vaidmenis, kokie mums labiausiai tinka", - kalbėjo E. Jackaitė.

Spektaklyje tris vaidmenis kurianti Justina Vanžodytė antrino kolegei sakydama, kad galimybė dirbti su A. Duda-Gracz jai labai svarbi: "Labai norėjau savo aktorystės kelyje sutikti šią režisierę. Tai - didžiulis džiaugsmas. Ji mums iš anksto nepasakė, kas būsime, bet į pirmąją repeticiją ėjau ne tik su smalsumu, bet ir ramybe- žinojau, kad su A. Duda-Gracz, nepaisant to, koks vaidmuo, bus nepaprastai įdomu būti kūrybos procese. Ji yra fenomenali režisierė."

J. Vanžodytė pasakojo, kad pirmą kartą A. Duda-Gracz spektaklį pamatė Klaipėdoje 2018 m. Tuomet festivalio "TheATRIUM" programoje buvo parodytas šios režisierės kurtas spektaklis "Ponia bus patenkinta, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaime". "Režisierė mūsų buvo klaususi, kokie mūsų svajonių vaidmenys. Mano svajonė buvo tiesiog dirbti su ja. Prasidėjus repeticijoms neskubu susidaryti išvadų apie savo personažus - su ADuda-Gracz jų kūrimas yra bendra kelionė. Ji leidžia augti ir kvėpuoti personažui, atėjus laikui, jis leidžia žinoti apie save."

Aktorius Liudas Vyšniauskas santūriau kalbėjo apie atsinaujinusias repeticijas, bet pripažino - dirbti gera.

"Ji labai atvira ir tuo aplinkinius priverčia būti labai atvirus", - apie žinomą lenkų režisierę atsiliepė aktorius L. Vyšniauskas. "Kemel photography" nuotr.

"Mūsų darbe pasitaiko pauzių ir ne dėl pandemijos. Bet aktoriai laimingi, kad pradėjome repetuoti. Ne tik aktoriai- visi teatre laimingi." L. Vyšniauskas pasakojo, kad prieš susitikimą režisierė buvo sakiusi aktoriams nesiruošti. "Ji prašė ja pasitikėti, nerinkti informacijos apie tai, ko nežinome, norėjo pati supažindinti su pjese, jos idėja. Tą ir padarė. Viskas buvo naujiena - kas būsiu, ką veiksiu. Žmogui gyvenime naujienų netrūksta, bet ne kasdien jos tokios rimtos.

Labai džiaugiuosi man tekusiu vaidmeniu, dabar bereikia pateisinti jos pasitikėjimą manimi", - sakė L. Vyšniauskas. Aktorius taip pat tvirtino, kad A. Duda-Gracz Klaipėdoje - didelis įvykis: "Lenkijoje ji yra metras. Labai džiaugiuosi, kad ši kūrėja dirbs mūsų teatre. A. Duda-Gracz darbai kalba už save, ji turi ypatingą metodą. Be to, yra labai atvira ir tuo aplinkinius priverčia būti labai atvirus." Anot aktoriaus, jis jau dabar laukia premjeros su žiūrovais. "Net jei šiandieninė realybė pilna kintamųjų, aktoriaus gyvenimas - nežinomybė. Susitaikai su viskuo ir dirbi. Skamba banaliai, bet dirbti yra geras dalykas", - šypsosi L. Vyšniauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder