Festivalis "TheATRIUM" pristatys modernų teatrą

Festivalis "TheATRIUM" pristatys modernų teatrą

Vakar Klaipėdos dramos teatras paskelbė tarptautinio teatro festivalio "TheATRIUM" pradžią. Iki pat birželio pabaigos klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės pamatyti dešimt spektaklių ir teatralizuotų koncertų iš Lietuvos ir užsienio.

Idėja Klaipėdoje surengti tarptautinį teatro festivalį kilo prieš ketverius metus, tačiau organizaciniai darbai prasidėjo prieš pusantrų metų.

"Filosofas Leonidas Donskis, kuris buvo mūsų teatro meno tarybos narys, išgirdęs apie šią idėją, suplojo rankomis ir entuziastingai pasakė: "Darom!" Deja, jis taip ir nesulaukė šios dienos, tačiau tylomis šį festivalį dedikuojame jam", - atskleidė dramaturgas Gintaras Grajauskas.

Teatro vadovas Tomas Juočys pažymėjo, kad festivalis "TheAtrium" yra ypatingas tuo, kad jis yra šimtu procentų klaipėdietiškas produktas. Lietuvos kultūros taryba neskyrė jam nė cento, tad organizuojant finansiškai esą prisidėjo Klaipėdos miesto savivaldybė ir verslininkai.

"Kol kas Lietuvoje vyrauja požiūris, kad Klaipėda yra užkampis, kuriam nereikia nei universiteto, nei tarptautinio festivalio. Tačiau mes norime paneigti šį požiūrį ir sakome, kad klaipėdiečiams įdomus ir reikalingas modernus, naujas, tarptautinis teatras", - kalbėjo vadovas.

Vakar festivalį oficialiai atidarė viešnios iš Lenkijos - menininkų grupė "Sutari", atlikdamos teatralizuotą koncertą. Įdomu, jog grupės kūrybą inspiravo lietuviškos sutartinės, o jų pavadinimas kilo iš lietuviško žodžio "sutarti". Nors merginos savo teatralizuotus pasirodymus jau rengė daugelyje pasaulio šalių, Lietuvoje joms bus pirmas kartas.

"Mes ieškojome formos, kaip galėtume atlikti lenkiškas dainas trimis labai skirtingais balsais. Lankydamosi festivaliuose mes išgirdome lietuviškas sutartines ir nusprendėme pasinaudoti jų pavyzdžiu savo kūryboje", - prieš festivalio atidarymą pasakojo merginos ir pridūrė, jog joms esą labai smalsu, kokios sulauksiančios žiūrovų, išgirdusių "kitokias" sutartines, reakcijos.

"Sutari" šeštadienį Klaipėdos dramos teatre pasirodys darsyk ir pristatys projektą "Arbūzas" ("Watermellon"), kuriame merginos muzikos instrumentais pavers kasdienius daiktus: vandens pilną vonią, kibirus, skudurus, virtuvės įrankius ir kita.

Festivalyje taip pat dalyvausiantis "Nowy teatr" iš Lenkijos pristatys Michalo Borczucho spektaklį pagal Tomaszo Spiewako dramaturgiją "Apokalipsė", kuris pelnė pagrindinį prizą prestižiniame lenkų teatro festivalyje "Boska Komedia".

Į festivalį pakviestas ir vienas įdomiausių šiuolaikinių Estijos teatrų "Teatr NO99", pernai sužibėjęs tarptautiniame Avinjono festivalyje. Liepojos dramos teatras kviečiamas parodyti spektaklį "Stavangeris" (režisierius Konstantinas Bogomolovas), kuriame vaidina aktorių Veltos ir Vytauto Anužių kurso studentai.

Be to, festivalio lankytojai pamatys Nacionalinio dramos teatro, Vilniaus miesto teatro OKT bei Klaipėdos dramos teatro spektaklius. Klaipėdos žiūrovams taip pat bus pristatomas naujas prancūzų ir lietuvių šokio projektas "Shake That Devil".

Birželio 25 dieną festivalį vainikuos "juodojo kabareto" grupė "The Tiger Lillies" iš Didžiosios Britanijos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder