„Eglė žalčių karalienė” – ir vandenyje, ir žemėje

„Eglė žalčių karalienė” – ir vandenyje, ir žemėje

Marijus Jacovskis Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui pristatė būsimojo Martyno Rimeikio šokio spektaklio „Eglė žalčių karalienė” scenografiją.

M. Jacovskis 1996 m. baigė scenografijos studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1991 m. sukūrė scenografiją ir kostiumus daugiau  nei šimtui spektaklių daugelyje Lietuvos teatrų. Taip pat yra dirbęs Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vengrijoje. Bendradarbiauja su žinomais Lietuvos režisieriais (Yana Ross, Rimu Tuminu, Dalia Ibelhauptaite, Cezariu Graužiniu ir kt.) ir garsiausiais nūdienos choreografais – Anželika Cholina bei Martynu Rimeikiu. Daug kartų buvo nominuotas „Kristoforo“ bei „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimams (paskutinį kartą – pernai už scenografiją M. Rimeikio baletui „Procesas“). „Auksiniu scenos kryžiumi“ buvo apdovanotas dukart: 2009 m. už scenografiją spektakliui „Visada tavo. Ana Frank“ (kartu su kostiumų dailininke Aleksandra Jacovskyte) bei 2014 m. už scenografiją spektakliui „Mūsų klasė“.

Į Klaipėdą atvykęs M. Jacovskis teigia, kad pirmojo „Eglės žalčių karalienės“ veiksmo scenografija sąlygiškai vaizduos sausumos, o antrojo – povandeninį pasaulį. Susitikimo metu aptartos detalės, kaip spektaklio dekoracijas būtų galima pritaikyti skirtingų dydžių scenoms, mat „Eglė žalčių karalienė” planuoja daug gastrolių.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasiruošęs sudominti šiuo spektakliu ne tik lietuvaičius, bet ir gausų į pajūrį atvykstančių turistų būrį. Trumpąją spektaklio versiją vasarą planuojama pristatyti Juodkrantėje, kultūros centro amfiteatrinėje scenoje.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė tikisi, kad pamario krašto tematika, šiuolaikiškai sukomponuota muzika ir šokis, stilinga scenografija bei kostiumai praplės teatro žiūrovų ratą ir darys spektaklį patraukliu visoms žiūrovų grupėms, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, amžiaus, socialinės, ekonominės padėties.

Šokio spekaklį pagal Eduardo Balsio baleto „Eglė žalčių karalienė“ muziką Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre kuria choreografas M. Rimeikis. Jis savo kolekcijoje taipogi turi du „Auksinius scenos kryžius“: 2015 m. apdovanojimas jam buvo skirtas už baleto „Visur kur mes nebuvom“, o 2018 m. – už baleto „Procesas“ choreografiją.

Klaipėdietiško „Eglės žalčių karalienės“ pastatymo muzikos vadovu taps dirigentas Modestas Barkauskas, 2017 m. laimėjęs III vietą prestižiniame tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse Lenkijoje. M. Barkauskas yra Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, garsėjančio universalumu, profesionalumu bei menine vaizduote, meno vadovas.

XX a. lietuvių muzikos klasiko E. Balsio sukurtas neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė“ yra vienas populiariausių šio žanro nacionalinių kūrinių – po 1960 metų, kai Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvyko kūrinio premjera, baletas buvo inscenizuotas dar tris kartus - 1976, 1995 ir 2015 m. Be to, 1965 m. pagal šį baletą buvo sukurtas televizijos filmas. 1960 m. už baletą „Eglė žalčių karalienė“ E. Balsiui buvo skirta valstybinė premija.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras šįmet daug renginių ir premjerų skiria jaunystę Klaipėdoje praleidusio kompozitoriaus E. Balsio (1919-1984) jubiliejiniams metams. Metų pradžioje Žvejų rūmuose įvyko iškilmingas E. Balsio simfoninės muzikos koncertas. Vasarą Palangos koncertų salėje žiūrovų lauks „Eglės žalčių karalienės“, o rudenį Klaipėdos Žvejų rūmuose – vienintelės E. Balsio sukurtos operos „Kelionė į Tilžę“ premjera.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder