„Žemėj Lietuvos 2018“: Mažosios Lietuvos patriarcho atminimo vakaras

„Žemėj Lietuvos 2018“: Mažosios Lietuvos patriarcho atminimo vakaras

Rugpjūčio 7 d. prieš 160 metų Bitėnuose gimė Martynas Jankus – Mažosios Lietuvos spaudos, tautinio sąjūdžio veikėjas, publicistas, Tilžės akto signataras (1918).

Martyno Jankaus (1858–1946) visuomeninė veikla prasidėjo 1885 m. steigiant pirmąją kultūros draugiją „Birutė“. Jam teko būti ir jos organizatoriumi, ir vadovu. Nuo 1889 iki 1923 metų M. Jankaus spaustuvėje, su pertraukomis veikusioje net penkiose vietovėse, pasirodė apie 400 knygų ir brošiūrų ir 25 periodiniai leidiniai. Jie buvo skirti Mažajai ir Didžiajai Lietuvai, lietuvių išeivijai, vokiečių ir kaimyninių šalių tautoms. Jo įmonė ir namai Bitėnuose tapo viena svarbiausių carinės valdžios draudžiamos lietuviškos spaudos gamybos ir transportavimo į Didžiąją Lietuvą centrų Vokietijos valstybėje.

Politiniuose sprendimuose Martynas Jankus buvo nuoseklus ir ryžtingas, visada tikėjo Lietuvos valstybės ateitimi. Jos interesams atstovavo kelionėse į Amerikos ir Skandinavijos šalis. Atpildo sulaukė garbioje senatvėje. Buvo apdovanotas aukštais Lietuvos ir užsienio šalių ordinais, pelnė visuomenės pripažintą Mažosios Lietuvos patriarcho titulą, dar gyvam (vieninteliam) laikinojoje sostinėje Kaune buvo pastatytas paminklas.

Deja, dėl nacistinės Vokietijos invazijos į Klaipėdos kraštą M. Jankui teko palikti gimtinę, vėliau bėgti nuo antrosios sovietinės okupacijos. Mirė perkeltųjų asmenų stovykloje, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę palaikai perlaidoti gimtųjų Bitėnų kapinaitėse.

Šiandien 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje festivalis „Žemėj Lietuvos 2018“ kviečia į vakarą, skirtą Mažosios Lietuvos patriarcho Martyno Jankaus atminimui.

 

Susitikimo metu istorikė, dr. Silva Pocytė pasidalins įžvalgomis apie istorinį kontekstą, kuriame gyveno ir dirbo Martynas Jankus, primins milžinišką jo indėlį į Prūsijos Lietuvoje leidžiamos lietuviškos spaudos gabenimą į Didžiąją Lietuvą, apžvelgs lietuvininkų ir didlietuvių bendradarbiavimą, sugyvenimą, o taip pat –  Martyno Jankaus vaidmenį bei vokiečių ir lietuvių santykius autonominiu Klaipėdos krašto laikotarpiu 1923-1939 metais.

Atminimo vakare skambės Pagėgių savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblio „Kamana“ (vad. Aksavera Mikšienė) dainuojamos Martyno Jankaus ir Elzės Jankutės dainos.

Projektą iš dalies finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, globoja Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka, apie renginius informuoja dienraštis „Vakarų ekspresas”. Istorijos, kultūros ir menų festivalį „Žemėj Lietuvos 2018”, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo ir Tilžės akto šimtmečiams paminėti, organizuoja VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder