Vasariška muzika parko estradoje

Vasariška muzika parko estradoje

Vasariški muzikos garsai birželio 27-ąją–liepos 24-ąją kvies apsilankyti parko estradoje šalia Klaipėdos koncertų salės. Čia vyks gaivūs kaip pajūrio vėjo gūsis ir lengvi kaip smilgos prisilietimas Vasaros koncertų ciklo renginiai. Klausytojams bus patiektas ypatingo skonio desertas iš klasikinės, pasaulio, populiariosios ir džiazo muzikos kūrinių. Tai bus tikras malonumas klausytis muzikos atvirame ore, žaliuojančios gamtos prieglobstyje. Atlikėjų kuriamą harmoniją papildys natūralios aplinkos „prieskoniai“ – vėjas, paukščiai, medžių lapų šnaresys. Visa tai sukurs ypatingą vakaro nuotaiką ir suteiks daug gražių įspūdžių.

Birželio 27 d., trečiadienis, 20 val.

„Vasaros romansai“

Vasaros koncertų ciklą pradės nuostabi „Vasaros romansų“ programa, kurią klaipėdiečiams ir svečiams dovanos dainininkė Dovilė Kazonaitė, gitaristas Srdjan Bulat (Kroatija) ir pianistė Rūta Mikelaitytė-Kašubienė.

Žavioji solistė D. Kazonaitė profesinį kelią pradėjo Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kurioje įgijo operos solistės magistro diplomą. Pernai ji pelnė „Metų vilties“ titulą tarp jaunųjų operos dainininkų. Dažnai D. Kazonaitę galima išvysti ne tik operos scenoje, bet ir kamerinės muzikos programose.

S. Bulat yra laimėjęs bene visus garsiausius gitaros konkursus. Prieš keletą metų gitaristas su pagyrimu baigė studijas Londono karališkojoje  muzikos akademijoje.

Rūta Mikelaitytė-Kašubienė – pirmoji LMTA Koncertmeisterio katedros aspirantė, įgijusi meno licenciato laipsnį. Ji akompanuoja daugeliui geriausių Lietuvos ir užsienio solistų, su kamerinės muzikos projektais nuolat dalyvauja įvairiuose festivaliuose šalyje ir užsienyje.

Programoje skambės įvairiausių autorių dainos, romansai bei kompozicijos gitarai.

Birželio 29 d., penktadienis, 20 val.

„Dainų šalis“

Lietuva – dainų šalis. Netrukus tai dar kartą įrodys liepos pradžioje Vilniuje vyksianti Lietuvos šimtmečio dainų šventė. Įžanga į bene svarbiausią šios vasaros kultūrinį renginį bus Klaipėdos choro „Aukuras“ koncertas „Dainų šalis“. Kolektyvo meno vadovas ir dirigentas Alfonsas Vildžiūnas koncerto programą sudarė  tik iš lietuvių autorių kūrinių, skambančių ir dainų švenčių programose. Chorui šįkart pritars kanklėmis ir birbynėmis grojantis Klaipėdos apskrities pedagogų liaudies muzikos instrumentų ansamblis.

Tiek pati dainų šventė, tiek jos klaipėdietiška įžanga bus gera proga patirti ir sutvirtinti visuomenės patriotinio bendrumo, vienybės ir pasididžiavimo savo tėvyne jausmus. Tiek scenoje esantieji, tiek klausantieji – visi susijungs iš sielos gelmių sklindančioje dainoje.

Liepos 5 d., ketvirtadienis, 20 val.

„Naktės“

„Merope“ – tai unikalią garsų alchemiją kurianti alternatyvaus folkloro muzikos grupė, sujungianti atlikėjus iš skirtingų Europos šalių. Jų minimalistinėse kompozicijose, įkvėptose senųjų lietuvių liaudies dainų, skamba ir Indijos bei Viduržemio jūros regiono muzikos motyvai, taip pat elektroninės, džiazo, improvizacinės muzikos elementai. Svarbu tai, kad visi tekstai atliekami lietuvių kalba.

Lietuvai grupėje atstovauja dainininkė ir kanklininkė Indrė Jurgelevičiūtė. Ji mokėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur baigė džiazo vokalo magistro studijas, o į klasikinės indų muzikos paslaptis gilinosi studijuodama Roterdamo konservatorijoje (Olandija). Indijos bambukine fleita bansuri groja Jean-Christophe Bonnafous (Prancūzija), gitara skambina ir elektroninius efektus kuria Bert Cools (Belgija).

Užburiančiomis melodijomis, garsinėmis tekstūromis, subtilia harmonija bei poliritmija „Merope“ kuria naujųjų laikų ritualinę muziką. Koncertas „Naktės“ pavadintas pagal jame pristatomą naujausią grupės kompaktinę plokštelę.

Liepos 11 d., trečiadienis, 20 val.

„Mėnesienos serenada“

Kas gali būti maloniau už šiltą vasaros vakarą skambančias  „Mėnesienos serenadas“? Ypač kai jas dainuoja žavingoji Austėja Lukaitė ir publikos numylėtinis Paulius Bagdanavičius.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje operinį dainavimą studijavusi A. Lukaitė yra  universali artistė. Ji ne tik koncertuoja kaip solistė, bet ir vaidina „Domino“ teatre, dainuoja miuzikle, nusifilmavo keliuose lietuviškuose ir užsienio filmuose bei reklamose.

„Jei tik turiu bent kelias laisvas dienas, važiuoju prie jūros, – viename interviu sakė aktyviu gyvenimo būdu besimėgaujanti solistė. – Turi mylėti tai, ką darai, – tiesiog eiti dėl to iš proto ir mylėti artimus žmones. Ir būti mylimai.“ 

P. Bagdanavičius taip pat yra baigęs klasikinio vokalo studijas LMTA, nors publika daugiausia jį pažįsta iš TV projektų bei koncertų su grupe „el Fuego“. Dainininkas teigia, kad į projektus jis niekuomet neina turėdamas tikslą laimėti. „Noriu peržengti savo komforto zonos ribas, išeiti iš klasikos atlikėjo rėmų“, – viename interviu sakė Paulius.

Solistams akompanuos pianistė Gražina Zalatorienė. Programoje – aistringi ir lyriški užsienio bei lietuvių autorių vokaliniai kūriniai.

Liepos 13 d., penktadienis, 20 val.

„Baltas vakaras“

Įpusėjus vasarai saulės ir jūros nugairintus klausytojus pakviesime atsigaivinti muzikos garsais parko liepų pavėsyje. Koncertas „Baltas vakaras“ su „Baltomis varnomis“ ir Klaipėdos brass kvintetu jiems bus netikėtai malonus siurprizas, galimybė patirti džiugaus atradimo džiaugsmą. Šypsenomis spinduliuojančios, pozityvumu trykštančios seserys Milda ir Teresė Andrijauskaitės nuostabiai dainuoja, groja ir kuria. Šiemet bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigiančios etnomuzikologės užaugo ir kasdien gyvena su muzika. Jų autorinė kūryba sujungia dainuojamosios poezijos, folkloro ir  improvizacijos elementus. 

Viename interviu seserys sakė, jog „Baltomis varnomis“ vadinasi ne tik dėl to, kad yra šviesiaplaukės: „Esame truputį „paplaukusios“, linksmos, pasimetusios, užmaršuolės, nenuspėjamos, kitokios.“ Tačiau šioje programoje jos muzikuos kartu su Klaipėdos brass kvintetu, kuris, nepaisant solidžios biografijos, taip pat sugeba savo programas pateikti išradingai ir kūrybiškai. Sigito Petrulio vadovaujamas pūtikų kolektyvas noriai plečia savo repertuarą ir scenos partnerių ratą, visada yra atviras naujiems ir įdomiems sumanymams.

Koncerte skambės klaipėdiečių kompozitorių specialiai šiai programai sukurtos liaudies dainų aranžuotės folkloriniams balsams ir pučiamųjų kvintetui bei dueto „Baltos varnos“ kūryba. Renginyje dalyvaus ir perkusininkė Ingrida Spalinskaitė-Kurienė.

Liepos 17 d., antradienis, 20 val.

„Be baimės, pilnas meilės“

„Daugelis dalykų, kuriuos mes norime pasiekti, neįvyksta todėl, kad mus sukausto mūsų pačių baimės ir abejonės, jos neleidžia mums pastebėti ir mėgautis tuo, kas vyksta aplinkui. Bet aš nenoriu, kad mane valdytų baimė. Man teko įveikti daugybę savo baimių ir įdėti visą savo širdį, kad atsirastų albumas „Be baimės, pilnas meilės“, todėl tikiuosi, kad jis paskatins jus daryti tai, ko jūs bijote labiausiai, groti, kalbėti ir gyventi nuoširdžiai, atidžiai, su meile“, – sako pianistas ir kompozitorius Giedrius Nakas. Vasaros ciklo koncerte „Be baimės, pilnas meilės“ jis pristatys savo naująjį albumą. Jis buvo įrašytas Niujorke 2017 m. spalio mėnesį, surinkus įspūdingą niujorkiečių džiazo muzikantų kolektyvą.

Albume skamba devynios G. Nako kompozicijos, įkvėptos šiuolaikinio džiazo, neo-soul, hiphopo, klasikos ir roko muzikos, pasižyminčios natūralumu, asmeniškumu, patraukliomis melodijomis. Muzika nuolat balansuoja tarp užrašytų partijų ir momentinės improvizacijos, palieka daug vietos soliniams intarpams, todėl kiekvieną kartą skamba unikaliai.

Koncerte Giedriaus scenos partneriais bus lietuvių atlikėjai, itin meistriškai kuriantys plataus spektro muzikines atmosferas: nuo jautrių, intelektualių ar maloniai hipnotizuojančių iki gaivališkos energijos pliūpsnių. Kartu jie siekia kokybiško skambesio, kuriuo tikisi paliesti klausytojus ir sukurti jiems įsimintiną vakarą. 

Liepos 19 d., ketvirtadienis, 20 val.

Klaipėda Piano Masters 2018  atidarymo koncertas

„Invictus“

Aš esu savo likimo valdovas, aš esu savo sielos kapitonas  (iš Ernesto Williamo Henley'aus eilėraščio „Nenugalimas)

Programos pavadinimą „Invictus“ („Nenugalimas“) pianistas Gintaras Januševičius pasiskolino iš Williamo Ernesto Henley’io  poemos, kurios autorius tikėjo, jog kiekvienas esame „likimo valdovas ir savo sielos kapitonas“. Šioje programoje atliekami kūriniai yra tarsi simboliai euforijos ir pergalių, atėjusių po ilgų negandų metų. Kaip jau įprasta, G. Januševičius klausytojams paruošė ne tik virtuozišką programą, bet ir su kūriniais bei jų autoriais susijusias įkvepiančias istorijas.

Pianistas išgarsėjo 2004 metais, tapęs jauniausiu Monrealio tarptautinio konkurso finalininku. Dabar atlikėjas yra jau 15 tarptautinių konkursų prizininkas bei diplomantas, pasirodantis svarbiuose festivaliuose, grojantis su žymiausiais orkestrais, skambinantis rečitalius ir kamerinę muziką. Vokietijoje gyvenantis pianistas vadovauja konkursui „Hanoverio muzikos talentų birža“, pianistų konkursui Einbecker Klavierfrühling, žiemos pianistų akademijai Feuerwerk, skaito paskaitas ir veda atviras meistriškumo pamokas visame pasaulyje. 2017-ųjų vasarą startavo jo inicijuotas projektas Klaipėda Piano Masters, kurio novatoriškas požiūris į pianisto profesiją jau turi pasekėjų visame pasaulyje. 

Liepos 24 d., antradienis, 20 val.

„Jaël – širdžių karalienė“

„Jos balsas apgaubia kaip švelnus kašmyras saulėtą pavasario rytą”, – rašo OK Magazine apie populiariausią Šveicarijos vokalistę Jaël. Ji yra labai laukiama viešnia prestižiškiausiuose muzikos festivaliuose ir koncertų salėse. Klaipėdos kameriniam orkestrui teko laimė pernai su ja koncertuoti Šveicarijoje ir įrašyti kompaktinę plokšelę. Šių metų liepos pradžioje Jaël ir KKO pasirodys Montreux džiazo festivalyje Ženevoje, o mėnesio pabaigoje dainininkė pirmą kartą viešės Lietuvoje ir surengs pasirodymus KKS Vasaros koncertų cikle bei Kristupo vasaros festivalyje Vilniuje.

Jaël pelnė tarptautinį pripažinimą savitu dainavimo stiliumi, frazavimo lengvumu bei originalia crossover stiliaus kūryba. Muzikos kritikų nuomone, ji turi ypatingą dainų rašytojos intuiciją ir  psichologinės lyrikos, kalbančios apie autentiškus išgyvenimus, kūrėjos talentą. Klausytojus iškart sužavi minkštas ir švelnus solistės balsas, jos muzika tiesiog skverbiasi nuo scenos, pripildo salę, palikdama erdvės minties skrydžiui.

Koncerte „Jaël – širdžių karalienė“ skambės originalios dainos iš Jaël CD Orkestra, kurių aranžuotes styginių orkestrui sukūrė Rimantas Giedraitis. Klaipėdos kamerinio orkestro muzikavimas jautriai ir skoningai papildys kerintį jos vokalą.

Esant lietingam orui renginiai vyks Klaipėdos koncertų salėje. Iki pasimatymo vasariškuose koncertuose po atviru dangumi!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder