Vasariška gaiva alsuojantys koncertai

Vasariška gaiva alsuojantys koncertai

 Vasara dar tik įsibėgėja, o liepos pradžia jau prapliupo renginių gausa. Vis ryškiau šviečianti saulė ir vasariškos muzikos garsai neleis liūdėti namuose. Pirmąją liepos savaitę į parko estradą prie Klaipėdos koncertų salės kvies „Vasaros koncertų ciklas“. Jame netrūks muzikinių programų, aprėpsiančių tiek klasikinę muziką, tiek sujungsiančių kelis muzikos stilius, džiazą, dainuojamąją poeziją, folklorą.  Valstybės dienos proga koncertai kvies švęsti vienybę.

„Klasikos provokacijos“

Vasaros ciklą pradės intriguojančios „Klasikos provokacijos“ –  klasikinės ir džiazo muzikos lydinys. Jame savo aistra atliekamai muzikai publiką žavės Klaipėdos kamerinis orkestras vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, ir solistai saksofonininkas Petras Vyšniauskas bei pianistė Aleksandra Žvirblytė.

Klasikiniai kūriniai gana dažni improvizuojančių džiazo muzikantų repertuare. Tačiau vienų kompozitorių temomis improvizuoti lengva, kitų – sudėtinga ar net neįmanoma. Šįkart atlikėjai provokuos klausytojus naujai išgirsti Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeuso Mozarto, Edvardo Griego, Philipo Glasso, Michaelio Nymano ir kitų autorių kūrinius, pagardintus džiazo improvizacijomis. „Klasikos provokacijos“ skambės liepos 4 d. 19 val. 30 min. parko estradoje prie Klaipėdos koncertų salės. 


Klaipėdos kamerinio orkestro  koncertas festivalyje „N žemė“

Klaipėdos kamerinis orkestras vėl atliks Algirdo Martinaičio oratoriją „Gailestingumo altorius“, kuri neseniai nuskambėjo šalies nepriklausomybės atkūrimui skirtame koncerte „LAISVĖ. #KOVO11“. Oratoriją bus galima išgirsti liepos 6 dieną Nidos katalikų bažnyčioje Valstybės dienai skirtame koncerte „N valstybė“.  Tai bus Nidoje vykstančio festivalio „N žemė“ koncertas. Klaipėdos kameriniam orkestrui talkins Kauno vokalinis ansamblis „Acusto (meno vadovas Kęstutis Jakeliūnas), solistės Asta Krikščiūnaitė (sopranas) ir Nora Petročenko (mecosopranas). Renginys prasidės 19 val. 45 min., o 21 val. Nidoje, Kuršių marių krantinėje prie Vytauto Kernagio skulptūros, Klaipėdos kamerinis orkestras ir ansamblis „Acusto” kartu su visais susirinkusiais giedos Tautišką giesmę.


„Tautiška giesmė aplink pasaulį“

 

V. Petriko nuotr.

Liepos 6 d. 21 val. lietuviai visame pasaulyje giedos „Tautišką giesmę“. Esame vienintelė tauta, kurios himnas kartą metuose apskrieja visą Žemės rutulį. Ši idėja, gimusi 2009-aisiais, tapo gyva mūsų laikų tradicija ir neatsiejama Lietuvos identiteto dalimi pasaulyje. Tai visus lietuvius vienijanti šventė ir gyvas įrodymas, kad ir nedidelė tauta gali daryti didelius ir reikšmingus dalykus. Valstybės dienai skirtame koncerte 20 val. 30 min. Klaipėdoje Liepų g. 16 (priešais kariliono bokštą) galėsime paklausyti Kęstučio Kačinsko karilionu atliekamų kūrinių, o 21 val. prisijungs ir „Tautišką giesmę“ kartu su klaipėdiečiais giedos Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas dirigento Alfonso Vildžiūno.


„Muzikos namučiai“

Šią vasarą mažieji klausytojai vėl galės dalyvauti edukacinėje programoje „Muzikos namučiai“. Tai interaktyvus spektaklis-koncertas, kuriantis namų erdvių muzikines istorijas. Renginio dalyviais tampa visi į jį susirinkusieji: imituojami kasdieniai garsai perauga į fleitos, kanklių ir perkusijos palydimas daineles, nesudėtingus instrumentinės muzikos kūrinius. Taip ugdomas vaikų gebėjimas atrasti muziką, visų pirma gimstančią kiekvieno iš mūsų namuose ir tik vėliau persikeliančią į koncertines erdves.

Edukacinėje programoje vykstantys muzikiniai ieškojimai yra įdomūs ir smagūs, atitinkantys vaikiško amžiaus suvokimo galimybes, nes juos kuria mažų mergaičių Solveigos ir Matėjos mamos Justina Orlovskytė (vokalas, fleitos) ir Ingrida Spalinskaitė–Kurienė (perkusija, kanklės). Kartu su dainuojančia aktore Kotryna Šileikaite jos padeda mažiesiems praverti „Muzikos namučių“ duris ir susipažinti su nuotaikingais jų gyventojais.  Į svečius, į „Muzikos namučius“, mažieji klausytojai ir jų tėveliai kviečiami liepos 8 d. 11 val. ir 18 val. 30 min. parko estradoje prie Klaipėdos koncertų salės.


„Baltas liepos vakaras“ 

V. Petriko nuotr.

Tai jau antroji programa, kurią su grupe „Baltos varnos“ rengia Klaipėdos brass kvintetas. Tiesa, prieš porą metų duetu su klaipėdiečių kvintetu pasirodžiusios seserys Milda ir Teresė Andrijauskaitės šiemet pasikvietė pastiprinimą – bosistą Julių Bakanauską (bosinė gitara), mandolina grosiantį Tadą Dešuką ir mušamaisiais ritmą palaikysiantį Tomą Urbanavičių.

Šypsenomis spinduliuojančios, pozityvumu trykštančios seserys Milda ir Teresė nuostabiai dainuoja, groja ir kuria. Jų autorinė kūryba sujungia dainuojamosios poezijos, folkloro ir  improvizacijos elementus.

Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos brass kvintetas taip pat sugeba savo programas pateikti išradingai ir kūrybiškai. Sigito Petrulio vadovaujamas pūtikų kolektyvas noriai plečia savo repertuarą ir scenos partnerių ratą, visada yra atviras naujiems ir įdomiems sumanymams.

 Improvizacijos ir varinių pučiamųjų kvinteto melodijos skambės liepos 9 d. 19 val. 30 min. parko estradoje prie Klaipėdos koncertų salės.


 

„Juodai balta naktis“

 

Juodais ir baltais fortepijono klavišais bėgios vikrūs dviejų pianistų pirštai koncerte „Juodai balta naktis“ liepos 11 d. 18 val. 30 min. ir 20 val. parko estradoje prie Klaipėdos koncertų salės. Du koncertai per vieną vakarą, beveik pavirstantį į naktį, publikai pristatys Eglę Andrejevaitę ir Roką Valuntonį.

Tarptautinių konkursų laureatė pianistė Eglė Andrejevaitė atliks solinę programą, kurios idėja – haiku simbolika muzikoje. Haiku – trumpas, taupus, paprastą žodžio reikšmę peržengiantis japonų poezijos žanras – koncerto programoje virs fortepijono poeto Frederiko Chopino preliudais.

„Scenine charizma apdovanotas jaunasis atlikėjas“ – taip muzikos kritikė Daiva Tamošaitytė apibūdina tarptautinių konkursų laureatą Roką Valuntonį. Apie savo programą pianistas kalba taip: „Vasariška ir jauki programa, kupina įvairių personažų bei kontrastingų charakterių, leis pasimėgauti skirtingų laikų ir šalių muzika. Programą vienija tai, jog visose pjesėse rasite istoriją ar trumpą pasakojimą, leisiantį geriau pažinti muzikos turinį.

Daugiau informacijos apie renginius čia: https://www.koncertusale.lt/Renginiai/repertuaras/repertuaras-1

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder