Užgavėnių linksmybės Blynų amžiaus miestelyje

Užgavėnių linksmybės Blynų amžiaus miestelyje

Nors žiema Klaipėdoje ką tik prasidėjo, tačiau sekmadienį miestiečiai jau prašė ją bėgti "lauk iš kiemo". Linksmoje ir triukšmingoje Užgavėnių šventėje, kuri šiemet surengta Jono kalnelyje, atlikti visi būtini žiemos išvarymo ritualai ir apeigos.

Etnokultūros centro organizuojamos Užgavėnės Klaipėdoje kasmet būna tematinės. Šiais metais interpretuota archeologijos tema ir klaipėdiečiai pakviesti į ekskursiją po rekonstruotą Blynų amžiaus miestelį.

Itin gausiai į ekskursiją susirinkę dalyviai žavėjosi medgraužių kalvės meistrų darbais ir patys bandė drožti iš medžio kaukes, triukšmo meistarnėje visi stengėsi apsirūpinti kuo didesnį triukšmą keliančiomis tarškynėmis. Moteriškės viliojosi išbandyti SPA procedūras sveikatos šakarmakar palapinėje, o tiems, kas pašalo, stiprių ir veiksmingų vaistų skyrė primityviosios gydyklos daktarai. Veikė miestelyje ir k(v)ailių karšykla, atsimainymo cechas, iškasenų krautuvė, paštas, voliojimosi trasa, bendras dušas, veselės suolelis. Ir visur vaikščiojo spalvingi Užgavėnių persirengėliai: gervė ir garnys, ožys, meška, velniai, daktarai ir vestuvininkai. Čigonų ir žydų kompaniją šiemet papildė musulmonės, dėvinčios spalvinga burkas.

Lašininio ir Kanapinio kampe buvo organizuojamos įvairios rungtynės ir varžytinės. Čia vyko muštynės su šiaudų prikimštais maišais, lenktynės su kojūnais, netikrų žuvų žvejyba ir kitos atrakcijos, kurias vainikavo lemiama pagrindinių Užgavėnių herojų Lašininio ir Kanapinio kova.

Kadangi per Užgavėnes reikia daug ir sočiai valgyti miestelyje įrengtas Blynkepių skveras ir Šiupinio prospektas. Tiesa, jie buvo kitapus ožio pieno užtvankos. Tad norintieji pilvus prisikimšti turėjo progos ir šiek tiek pasivaikščioti. Smagią Užgavėnių šventė vainikavo žiemą simbolizuojančios Morės sudeginimas. Ši iškilminga ceremonija įvyko pačiame Blynų amžiaus miestelio centre. Šiaudinė Morės supleškėjo. Laukiam pavasario.

Užgavėnės Klaipėdoje

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder