Trys dienos KKKC Parodų rūmuose – su garso menu ir diskusijomis apie meną

Trys dienos KKKC Parodų rūmuose – su garso menu ir diskusijomis apie meną

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) 2020 m. rugsėjo 24–26 d. tarptautinio meno projekto „We can be heroes“ / „Būkime herojais“ kontekste klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami į tris skirtingo žanro renginius: garso menininkų koncertą, rašytojų / menotyrininkų diskusiją apie meną ir naujos menininko Žygimanto Augustino knygos pristatymą bei pokalbį su filosofu. Be to, šeštadienį dar vyks ir ekskursija po parodą.

Ketvirtadienį – garso menininkų koncertas

Rugsėjo 24 d. 17.30 val. koncertas „Garso labirintas“. Dalyviai: Donatas Bielkauskas aka DONIS, Kristijonas Lučinskas aka DRIEZHAS, Audrius Šimkūnas aka SALA.

Pasitinkant rudens lygiadienį, trys garso menininkai kviečia į patyriminę kelionę po garsų pasaulį. Klajodami tarsi labirintu iš vienos Parodų rūmų salės į kitą, keliautojai kartu su parodos „We can be heroes“ eksponatais aptiks tris garsų salas su eksperimentinės muzikos kūrėjais / atlikėjais. Projekto dalyviai nežada įprastos formos koncerto: čia nerasite nei kėdžių, nei nuoseklios programos, viskas skambės vienu metu, o klausytojams teliks klaidžioti nuo vieno atlikėjo prie kito ir klausytis jų skleidžiamų garsų arba ir patiems įsilieti į muzikinio audinio kūrybinį procesą.

Paklaustas, ko galima tikėtis „Garsų labirinte“, vienas iš projekto autorių Donis paaiškina: „Visi atlikėjai prieš keletą metų dalyvavo projekte, susijusiame su Klaipėdos garsovaizdžių paieškomis. Taigi, greta kitko, galima tikėtis miesto garsų iš kūrėjų fonotekų. Atlikėjai tikisi į savo pasirodymus įtraukti ir lankytojus, kad šie ne tik pasyviai klausytų, bet ir patys galėtų prisiliesti prie įvairių daiktų, objektų ar instrumentų ir sukelti garsus, kurie realiu laiku įsipintų į tuo metu erdvėje skambantį muzikinį ar garsinį audinį.“

Bilietai parduodami prieš koncertą, kaina – 5,00 Eur / 2,50 Eur.

Penktadienį – diskusija „Vaizdai ir žodžiai“


Rugsėjo 25 d. 17.30 val. įvadinis Klaipėdos knygų mugės renginys – diskusija „Vaizdai ir žodžiai“. Dalyvauja: Ernestas Parulskis, Herkus Kunčius, Ignas Kazakevičius.

Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka jau septintąjį kartą kviečia į Klaipėdos knygų mugę. Šiemet knygų šventė, išaugusi iki tarptautinio kultūros festivalio su šūkiu „Pasiduok traukai“, plečia ne tik programą, bet ir dislokacijos vietas. Vienas iš įvadinių mugės renginių – KKKC Parodų rūmuose vyksianti diskusija „Vaizdai ir žodžiai“, kurios metu menotyros studijas baigę rašytojai Ernestas Parulskis, Herkus Kunčius ir pokalbio moderatorius menotyrininkas Ignas Kazakevičius analizuos meno ir tikrovės santykius.

Ar egzistuoja estetikos ir informacijos sintezė? Ar menas gali būti matuojamas teorinėmis konotacijomis? Ar menininkas atsiribodamas nuo aplinkinio pasaulio kontekstų gali užfiksuoti tikrovę tokią, kokia ji yra? Kada apskritai procesas tampa meno kūriniu? Kiek meno kūrinio vertę lemia atsitiktinumas, o kiek – talentu grįstas subjektyvus požiūris į pasaulį? Kuo grįstas meno vertybinis matas? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškos diskusijos dalyviai.

Bilietai parduodami prieš renginį, kaina – 1,70 Eur / 0,85 Eur.

Šeštadienį – ekskursija po parodą ir knygos pristatymas

Rugsėjo 26 d. 12 val. ekskursija po KKKC Parodų rūmuose iki lapkričio 9 d. eksponuojamą tarptautinio meno projekto „We can be heroes“ / „Būkime herojais“ parodą su menotyrininku, projekto iniciatoriumi Ignu Kazakevičiumi.

Rugsėjo 26 d. 13 val. menininko Žygimanto Augustino albumo „To Žygimantas Augustas“ pristatymas: knygos autoriaus ir filosofo Viliaus Dranseikos diskusija apie mokslingumą ir netikrumą.

Menininko Žygimanto Augustino vardo panašumas į Lenkijos karaliaus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto (1520–1572) vardą jam tapo pretekstu vaizdais kalbėti apie istorinių faktų naudojimą asmeniniais tikslais. Savo kūryboje Ž. Augustinas nesiima spręsti istorinių dilemų, jo tikslas – atkreipti dėmesį į neišvengiamą istorijos subjektyvizavimą, panaudojant šį reiškinį ne kaip politinį įrankį, o kaip pramogos konstravimo principą.

„Beveik visose viešosiose erdvėse į mane žvelgia žmonių atvaizdai. Geriau įsižiūrėjęs matau, kad bene visi šie atvaizdai ką nors meluoja. Meluoja apie skanų maistą užkandinėse, apie idilišką gyvenimą, apie man pasiryžusių padėti politikų nuoširdumą... <...> Stebina paradoksali vaizdo savybė – įtikinti žiūrovą, nors jis žino, kad yra apgaudinėjamas. Jei šios prieštaros panaikinti neįmanoma, gal galima ją palengvinti? Kiek galime žmogaus sukurtais vaizdais pasitikėti, koks yra jų ryšys su tikrove? Ar menininko vaizduotė gali būti „tikresnė” už mokslą? Ar yra vaizdo melo ribos?“ – savo meno doktorantūros darbe – meno projekte „Vaizdo poreikis“ rašo Ž. Augustinas. 

Mokslinio darbo medžiaga tapo ir menininko albumo „To Žygimantas Augustas“ pagrindu. Ką tik anglų kalba išleistas gausiai menininko kūriniais iliustruotas leidinys taps šeštadienio popietės diskusijos objektu. Kartu su knygos autoriumi albumą pristatys kasdienio ir mokslinio mąstymo santykius tyrinėjantis filosofas Vilius Dranseika.

Parodoje „We can be heroes“ eksponuojama Žygimanto Augustino instaliacija „Bandymas tapti karališku“. Kūrinys sudarytas iš keleto segmentų. Vienas iš jų – terminalas su veidų palyginimo programa – suteikia galimybę žiūrovams interaktyviai įsitraukti į kūrėjo meno projektą. Kiekvienas lankytojas gali išsitirti savo ir istorinių asmenybių Žygimanto Augusto ar Barboros Radvilaitės išorinį panašumą. Kompiuterinė programa, išanalizavusi veido bruožus, nustato ir netrukus ekrane pateikia panašumo procentus. Tiesa, prieš tiriantis menininkas rekomenduoja pasistengti atkartoti karalių veido išraišką, antakių liniją, žvilgsnį. Tapti panašiu į pasaulio galinguosius – nelengva.

Bilietai parduodami prieš renginius, kaina – 1,70 Eur / 0,85 Eur.

***

Renginiai yra KKKC 15 metų veiklos jubiliejinių renginių ciklo „Supernova“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Partneris – Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka.

Renginiuose gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl informuojame, kad lankytojai gali būti matomi renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, kurie gali būti skelbiami socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje.

Lankytojai be apsauginių kaukių nebus įleidžiami.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder