Teatro elinge - pasirinkusieji dar neįžengtą kelią

Teatro elinge - pasirinkusieji dar neįžengtą kelią

Saviti ir atviri ieškojimams jaunieji uostamiesčio menininkai lapkričio 15-17 dienomis Klaipėdos "Švyturio menų doke" (Naujoji Uosto g. 3) įsikūrusiame Teatro elinge pristatys savo kūrybinius manifestus. Tai puiki proga klaipėdiečiams susipažinti su scenos menų profesionalų kūryba.

"Nors meno specialistų rengimas - viena iš Klaipėdos tradicijų, absolventams progų ir erdvių pristatyti savo kūrybinę produkciją mieste nėra daug. Ką jau kalbėti apie kitokius iššūkius: studijų metais neužmezgusiems tvirtų profesinių kontaktų perspektyvos įsidarbinti kurioje nors kultūros įstaigoje bei pristigusiems ryžto veikti savarankiškai tenka svarstyti skaudų pasirinkimą - visai atsisakyti kūrybinės profesijos ir rinktis "žemišką" darbą", - sakė Teatro elingo iniciatorius, režisierius Vaidas Kvedaras.

Tad šį kartą žiūrovai pamatys tuos jaunuosius kūrėjus, kurie neišsigando sunkumų, neišsižadėjo savo pasirinkimo ir kursto savyje kūrybinę ugnį. Idėja sulaukė palaikymo: jaunųjų uostamiesčio teatralų kūrybai skirtas svaitgalio renginių projektas sulaukė Klaipėdos miesto savivaldybės paramos pagal Jaunimo programą.

Taisyklės aukštyn kojomis

Lapkričio 15 d., ketvirtadienį, 19 val. - premjera. Dainininkės Roisin Murphy muzikos intepretaciją "Geroji ir išvirkščioji pusės" pristatys prieš dvejus metus įsikūręs Memelio teatras. Choreografas Karolis Barčius, statydamas spektaklį, dirbo su kūrybingų uostamiesčio šokėjų komanda, prie kurios prisijungė aktorius Karolis Makauskas.

Spektaklio pavadinimas sufleruoja kūrėjų gvildenamą mūsų iliuzijų ir tikrovės susidūrimą, primenantį skirtumą tarp siuvinio pusių. Progą naujai jį įvertinti suteiks specialiai šiam projektui sukurti futuristiniai kostiumai, kurių kiekvienas gali būti tiesiog scenoje modifikuotas į bent penketą skirtingų variantų. Tai - jaunosios dizainerės, Vilniaus dailės akademijos absolventės Gretės Petkevičiūtės fantazijos ir darbo vaisius.

"Kaip žmogus gali būti dvilypis, taip ir spektaklis. Tai yra šokio ir mados spektaklis ir mes norėjome sujungti mados ir muzikos ikonos Roisin Murphy kūrybą su džiazo muzika. Vienas iš spektaklio kūrėjų yra ir klaipėdietis muzikantas, elektroninės muzikos projekto "Driezhas" įkūrėjas Kristijonas Lučinskas", - sakė Memelio teatro režisierė Rūta Bunikytė.

Anot jos, spektakio moto yra tai, jog mes gyvename įsispraudę į taisykles, kuriame įvairiausias prognozes, viską bandome sudėlioti į stalčiukus ir bijome nukrypti į šalį. Tačiau Memelio teatras visas taisykles pabandė apversti aukštyn kojomis, išversti neva savo blogąją sielos siuvinio pusę, kurioje galbūt yra labai gražių ir netikėtų dalykų.

Kūno perkusija ir mistiniai ritualai

Režisieriaus, aktoriaus ir teatro pedagogo Valentino Masalskio suburta trupė, šį pavasarį gavusi Klaipėdos jaunimo teatro statusą, lapkričio 16 d. 18 val. kviečia pamatyti iškart du spektaklius - "Žinią" ir misteriją "Už linijos".

Veržliai į uostamiesčio kultūrinį gyvenimą įsiliejusi 24 jaunų aktorių komanda, kurią jau įsiminėme, stebėdami jos pasirodymus netradicinėse meno akcijose įvairiose miesto erdvėse, Teatro elingo publikai pristatys rečiau rodomus V. Masalskio režisuotus spektaklius. Muziką sukūrė kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė, scenografiją - Renata Valčik.

Spektaklis "Žinia" - tai veržlumu trykštantis šaukinys, kuriame susilieja skudučiai, savadarbiai būgnai, kūno perkusija, ritmas ir dainos. Mačiusieji šį spektaklį patikino, jog tai - tikras energijos užtaisas, neribotų kūrybinio kolektyvo galimybių ir pedagogo indėlio iliustracija, žavinti darna ir polėkiu.

Misterijoje "Už linijos" - tai scenoje kuriamas ritualas, kuriame siekiama atkartoti pasaulio cikliškumą: nenutrūkstamą jo kūrimo tėkmę ir susidūrimą su riba, kurią peržengus susinaikinima.

Su juodu humoru

Dar vieną premjerą lapkričio 17 d., šeštadienį, 18 val. pristatys trečius metus gyvuojantis Apeirono teatras, šį rudenį iš neformalios bendraminčių grupės tapęs savarankiška įstaiga. Naujajame spektaklyje "Fliuchšteino moterys" pagal filosofo, teologo ir psichoterapeuto Davido Madseno romaną "Sapnų dėžutė" nagrinėjama kasdienybės absurdo supamo individo pasaulėjauta.

Barokine juodąja komedija vadinamas britų autoriaus kūrinys inspiravo režisierę Gretą Kazlauskaitę eksperimentinei komedijai su tragedijos motyvais. "Kokią ribą pasiekė visuomenė, kur asmenybė, turinti sveiką ir šviesų požiūrį, ima abejoti visa ko tikrumu?" - klausia spektaklio kūrybinė komanda.

Anot G. Kazlauskaitės, situacijoje, kai išpažįstančiajam žmogiškumo idealus tenka svarstyti, ar jis yra "normalus", tenka rinktis - pritapti prie aplinkos arba kovoti su vėjo malūnais. "Fliuchšteino moterys" - apie tai, kas nutinka, kai pasirinki drąsesnį kelią. Taigi žiūrovams siūloma alternatyva Lietuvoje gyvuojančioms teatro formoms ir kūrybiniams sprendimams.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder