„Švyturio menų doke“ – teatro kolektyvų premjeros

„Švyturio menų doke“ – teatro kolektyvų premjeros

Lapkričio 15-17 d. Klaipėdoje, „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3) duris atvers Teatro elingas: naująją renginių seriją pradės jaunų ir ambicingų uostamiesčio teatro kolektyvų projektai, tarp jų – dvi premjeros. Savitumo siekiantys ir paieškoms atviros publikos ieškantys jaunieji profesionalai kviečia pamatyti skirtingus spektaklius – savo kūrybinius manifestus.

Anot „Švyturio menų doko“ steigėjo, režisieriaus, Teatro elingo projekto iniciatoriaus Vaido Kvedaro, publikai norima suteikti progą susipažinti su jaunųjų uostamiesčio scenos menų profesionalų kūryba ir planais.

Režisieriaus pastebėjimu, nors meno specialistų rengimas – viena iš Klaipėdos tradicijų, absolventams progų ir erdvių pristatyti savo kūrybinę produkciją mieste nėra gausu. Ką jau kalbėti apie kitokius iššūkius: studijų metais neužsmezgusiems tvirtų profesinių kontaktų, perspektyvos įsidarbinti kurioje nors kultūros įstaigoje bei pristigusiems ryžto veikti savarankiškai tenka svarstyti skaudų pasirinkimą visai atsisakyti kūrybinės profesijos ir rinktis „žemišką“ darbą.

„Norime ne tik pasidžiaugti tais, kurie neišsigąsta sunkumų, neišsižada savo pasirinkimo ir kursto savyje kūrybinę ugnį, bet ir suteikti jiems galimybę pristatyti savo darbus“, – sakė V. Kvedaras. Idėja sulaukė palaikymo: jaunųjų uostamiesčio teatralų kūrybai skirtas renginių savaitgalio projektas pelnė Klaipėdos miesto savivaldybės paramą pagal Jaunimo programą.

Apie tikrumą ir iliuzijas – su Roisin Murphy muzika

Lapkričio 15 d., ketvirtadienį, 19 val. dainininkės Roisin Murphy muzikos intepretaciją „Geroji ir išvirkščioji pusės“ pristatys prieš dvejus metus įsikūręs Memelio teatras. Anot jo vadovės bei naujojo mados ir šokio spektaklio režisierės Rūtos Bunikytės, tai dar vienas jos mėgstamo tarpdisciplinio žanro darbas. Choreografas Karolis Barčius, statydamas spektaklį, dirbo su kūrybingų uostamiesčio šokėjų komanda: Rasa Želnyte, Jolanta Milčiene, Artūru Ženčiumi ir Mantvydu Žilinsku. Juos papildys aktorius Karolis Makauskas.

Spektaklio pavadinimas sufleruoja kūrėjų gvildenamą mūsų iliuzijų ir tikrovės susidūrimą, primenantį skirtumą tarp siuvinio pusių. Progą naujai jį įvertinti suteiks specialiai šiam projektui sukurti futuristiniai kostiumai, kurių kiekvienas gali būti tiesiog scenoje modifikuotas į bent penketą skirtingų variantų – jaunosios dizainerės, Vilniaus dailės akademijos absolventės Gretės Petkevičiūtės fantazijos ir darbo vaisius.

Prieš dvejus metus publikai pristatęs šiuolaikinį miuziklą „(ne)Laimingi žmonės“ pagal Kate Bush dainas, Memelio teatras laikosi pasirinktos krypties – kurti spektaklių, pristatančių iškilias šiuolaikinės kultūros asmenybes, ciklą. Ir kartu primena, kad šie darbai nėra iliustracijos arba žymių kūrėjų mėgdžiojimas. „Vadinčiau šiuos darbus mūsų interpretacija arba įspūdžių vizualizacija, inspiruota pasirinktos asmenybės“, – teigia R. Bunikytė. Tai – viena iš priežasčių, kodėl tarp spektaklio kūrėjų šiuosyk yra ir klaipėdietis muzikantas, garso inžinierius, elektroninės muzikos projekto „Driezhas“ įkūrėjas Kristijonas Lučinskas: iš R. Murphy dainų ir savo muzikos jis sukūrė spektaklio garso takelį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder