Svečiuose – italų muzikos meistrai

Svečiuose – italų muzikos meistrai

 „Manau, kad didžiausias muzikantų džiaugsmas yra muzikuoti kartu ir dalintis meile muzikai per pačią muziką“, – sako violončelininkas ir dirigentas Enrico Dindo. Jis yra Italijoje susibūrusio ansamblio „I Solisti di Pavia“ („Pavijos solistai“) įkūrėjas ir meno vadovas. E. Dindo ir jo ansamblis lapkričio 27 dieną, antradienį, 18.30 valandą koncertuos Klaipėdos koncertų salėje.

Kaip solistas violončele koncerte grieš ir pats meno vadovas. Jis yra pelnęs I premiją tarptautiniame M. Rostropovičiaus violončelininkų konkurse Paryžiuje, po kurio maestro sakė: „Šis talentingas violončelininkas ne tik laimėjo pirmąją premiją tarptautiniame konkurse. Jo pasirodymas tapo tikru triumfu. Jis turi nuostabų garsą, prilygstantį itališkam vokalui.“

Įdomu, kad būdamas 22-ų metų amžiaus, E. Dindo tapo violončelių grupės koncertmeisteriu garsiajame Milano „Teatro alla Scala“ orkestre ir šiose garbingose pareigose buvo net 11 metų. Laimėjęs I vietą anksčiau minėtame konkurse, atlikėjas pasinėrė į solisto karjerą, pradėjo intensyviai koncertuoti įvairiose šalyse, griežė su tokiais kolektyvais kaip BBC, Sankt Peterburgo ir Roterdamo filharmonijų, Pracūzijos nacionalinis, Tulūzos kapitolijaus, Milano „Filarmonica della Scala“, San Paulo, Tokijo, Toronto, Čikagos, Leipcigo „Gewandhaus“ simfoniniai orkestrai, bedradarbiavo su tokiais dirigentais kaip Jurijus Temirkanovas, Paavo Järvi, Valerijus Gergijevas, Riccardo Muti bei Mstislavas Rostropovičius ir kitais.

Greta aktyvios solisto veiklos E. Dindo kūrybingai darbuojasi su savo ansambliu „I Solisti di Pavia“, susibūrusiu 2001 metais. Po to, kai buvo viešai paskelbta, kad „garsusis violončelininkas ir dirigentas Mstislavas Rostropovičius sutiko būti ką tik susikūrusio kamerinio orkestro „I Solisti di Pavia“ garbės prezidentu“, muzikantai iškart pradėjo koncertinę veiklą. 2002 m. kolektyvas surengė pirmas gastroles užsienyje, o 2006 m. – intensyvų koncertinį turą pagrindinių Pietų Amerikos teatrų scenose. 2011 m. ansamblis debiutavo Milano „La Scala“ scenoje bei Sankt Peterburgo „Ermitaže“. 2014 ir 2015 m. kolektyvas surengė gastroles po Europos šalis, Kiniją, Pietų Ameriką. Jau tradicija yra tapę ansamblio rudeninių koncetų ciklai bei velykiniai pasirodymai gimtojoje Pavijoje..

„I Solisti di Pavia“ būdingas paslankumas ir universalumas, kas lemia jų atliekamų programų įvairumą. Muzikantai gali groti ir kaip mažas ansamblis, ir kaip kamerinis orkestras. Tai suteikia galimybę aprėpti plačią kamerinės muzikos panoramą.

Suvokdami šių dienų pulsą, atlikėjai pasitelkia ir įvairias medijas. Pavyzdžiui, pastaruoju metu jie įgyvendina originalų projektą, kuriame naudojamos ir kompiuterinės technologijos. Ansamblis daug dėmesio skiria jauniems kūrėjams bei edukacijai.

Kolektyvo repertuare apstu įvairių kompozitorių muzikos – nuo senosios iki šiuolaikinės, be to, nemažas dėmesys tenka italų dabarties kompozitorių kūrybos sklaidai. Tai liudija ir koncertų salėje pristatoma programa – įvairių epochų ir stilistikų vėrinys, jungiantis romantizmo žaismingumą (G. Rossini) bei svajingumą (J. Sibelius), argentinietiškojo tango aistrą (A. Piazzolla), italų dainingumą (R. Molinelli) ir XX a. kūryboje vyravusį racionalumą (B. Bartókas).

Maloniai kviečiame pasimėgauti italų muzikos meistrų programa!

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder