Šokiai dviem fortepijonams

Šokiai dviem fortepijonams

„Šokiai dviem fortepijonams“ – tai naujausia Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto fortepijoninio dueto  programa, kuria ansamblis mini 30 metų kūrybinės veiklos sukaktį. Fortepijoninės muzikos mėgėjus ir minėto ansamblio gerbėjus maloniai kviečiame vasario 7 d., penktadienį 18.30 valandą atvykti į Klaipėdos koncertų salę, kurios scenoje pianistams kompaniją dar palaikys klarnetininkas Rimvydas Savickas.

R. Rikterės ir Z. Ibelhaupto duetas patraukia dėmesį įdomiai formuojamomis programomis, atviru, į platesnius daugiakultūrinius kontekstus kreipiančiu požiūriu, interpretavimo stereotipų nesuvaržytomis idėjomis. Nevengiantis publikos palepinti virtuozine bravūra, fortepijoninis ansamblis puikiai išlaiko ir visus asketiško akademizmo standartus, o kartu drąsiai, kartais net provokuojamai savo klausytojus kviečia pasižvalgyti po dar neištirtas naujosios muzikos platybes. Sudėtingi šiuolaikiniai kūriniai atlikėjams yra profesinis žingsnis į priekį. Suprasdami, kad kai kuriems melomanams jie gali būti sunkiau suvokiami, pianistai mažais žingsneliais plečia klausytojų patirtį, kaskart į programą įtraukdami ir šiuolaikinę muziką. Todėl jų pasirodymai visada gausiai sutraukia tiek profesionalus, tiek muzikos mėgėjus.

R. Rikterė ir Z. Ibelhauptas yra baigę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir jos asistentūrą-stažuotę.  Greta aktyvios koncertinės veiklos abu pianistai jau daug metų dėsto šioje akademijoje, yra Fortepijono katedros profesoriai. Nuo 2011 m. Z. Ibelhauptas yra LMTA rektorius. Abu pianistai taip pat yra M. K. Čiurlionio pianistų konkurso laureatai, 1991 m. pelnė tarptautinio fortepijoninių duetų konkurso Romoje laurus. 1997 m. dueto menas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija.

Duetas skambino rečitalius Šveicarijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Slovėnijoje, Airijoje, Kanadoje, Japonijoje. Jo atliekama muzika skambėjo  svarbiausiuose mūsų šalies ir tarptautiniuose festivaliuose. Duetas koncertavo su simfoniniais (Lietuvos nacionaliniu, Lietuvos valstybiniu, Lenkijos radijo nacionaliniu) ir kameriniais (Lietuvos, Klaipėdos, Kauno, Baltarusijos valstybiniu) orkestrais.

Jubiliejinėje R. Rikterės ir Z. Ibelhaupto dueto programoje „Šokiai dviem fortepijonams“ susipina norvegų, ispanų, lietuvių, argentiniečių ir britų autorių šokių bei romansų garsai. „Trisdešimtmetį nusprendėme atšvęsti linksmai, gal todėl programą rinkome pagal žanrus – šokiai ir romansai“, – teigia R. Rikterė. Pirmojoje dalyje duetas atliks Edvardo Griego ir Manuelio Infantes kūrinius.

Po pertraukos suskambės XX amžiaus kūryba. „Kaip visuomet, lietuvių kompozitorių kūryba mūsų duetui yra prioritetas, tad stengiamės į programą įtraukti bent vieną kūrinį“, – tęsia pianistė. Šįkart duetas pasirinko Broniaus Kutavičiaus Sonatą dviem fortepijonams ir klarnetui „Gervių šokiai“, kurią atliks kartu su klarnetininku R. Savicku. Jis, kaip ir pianistai, yra entuziastingas atlikėjas ir LMTA pedagogas. Įdomu, kad B. Kutavičiaus Sonata parašyta irgi prieš 30 metų, tuomet, kai Rūta ir Zbinevas pradėjo kartu groti duetu. Mistiškas kūrinio skambesys įtraukia ir hipnotizuoja. „Gervių šokiai“ įamžinti ir dueto kompaktinėje plokštelėje.

„Kaskart stengiamės imtis naujų iššūkių. Zbignevas pajuokavo, kadangi nei dainuoti, nei šokti nemokame, tai bent žanrai atspindės šias veiklas. O toks iššūkis dabar yra žinomo britų autoriaus Michaelio Nymano kūrinys “Water Dances” / „Šokiai vandenyje“, sukurtas žymaus režisieriaus Peterio Greenaway’aus filmui “Making a Splash” / „Purslai“. Pats filmas – tai trumpa dokumentika apie sinchroninį plaukimą. Grosime tik dvi dalis. Nymanas dirba klasikinės muzikos srityje, tačiau jam pavyko įgyti ir išlaikyti populiarumą ir patrauklumą“,  – pasakoja Rūta.

Jau 30 metų R. Rikterę ir Z. Ibelhauptą vienija bendras tikslas – muzika. „Abu norime, kad mūsų atliekama muzika skambėtų kuo geriau ir džiugintų klausytojus“,  – viename interviu yra sakiusi pianistė. Esame įsitikinę, kad „Šokiai dviem fortepijonams“ jus tikrai sužavės! Iki susitikimo koncerte!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder