Smiltynėje skambės gydantys garsai

Smiltynėje skambės gydantys garsai

Teigiamas muzikos poveikis sveikatai ne kartą įrodytas moksliniais tyrimais. Vienas efektyviausių garsų – gongo skambesys. Išgirsti ir pajusti šio instrumento teikiamą naudą jau nuo šiandien kiekvieną antradienio vakarą bus galima Smiltynėje.

Muzikos terapijos užsiėmimai, priklausomai nuo muzikos žanro, skambančių instrumentų, gali pagerinti ne vieno organo veiklą, tačiau bene populiariausiai jie naudojami mažinti nuovargį, stresą.

Jau ketvirtus metus raktą nuo greito kasdienio tempo ir jo sukeliamos įtampos siūlo muzikos pedagogas, studijų „Grock“ ir “Dabartis” vadovas ir įkūrėjas Linas Švirinas.

„Smiltynė – ypatinga vieta, kur laikas sustoja. Čia jis – realistiškesnis, nes negali jo pagreitinti, ritmą diktuoja pati gamta, mariomis atskirta jos prieiga. Dėl to tampi ir žymiai pastabesnis viskam, kas pro akis praslysta  žemyninėje dalyje,“ – teigia užsiėmimų organizatorius.

Jo įsitikinimu, gamtos apsuptis: šiuo metu čia žydinčios liepos, netoliese ošianti jūra, nuolat girdimas vėjo ūžesys, paukščių čiulbesys, - tinkamiausia aplinka muzikiniams seansams. Gamtos ir muzikos garsai vienas kitą papildo, sukuria harmoniją. Tai iliustruoja ir kelios L. Švirino pasakojamos istorijos: „Kai man teko prisijaukinti pusiasalio erdvę, atvykau pagroti vienas, sau. Greitai susirinko būrelis pirmųjų klausytojų – varnos. Panašiai nutiko ir vieno festivalio metu Nidoje. Tuomet, išgirdusios skambančius gongo garsus, į Parnidžio kopą užkopė vietinės gyventojos ožkos. Supratau, kad ši muzika tikrai netrukdo gamtai. Atvirkščiai – sutaria su ja, ją užpildo.“

Gongo išskirtinumas – labai platus garso diapazonas, galimybė atkurti daugybę skirtingų dažnių. Remiantis mokslininkų tyrimais, šių dažnių vibracija labai gerai pasklinda po visą žmogaus kūną, kurį daugiau nei 70 % sudaro vanduo – puikus vibracijos laidininkas. Šią gongo sukuriamą galią L. Švirinas lygina su apsilankymu audros metu prie jūros: gamtos jėga teikia malonumą, kai žinai, kad esi saugus ant kranto. Girdint malonius garsus, nevalingai slopinama simpatinė nervų sistemos dalis, kuri yra atsakinga už sukuriamą įtampą, nuolatinę kovą su tam tikra grėsme. Gongo garsų seanso metu suaktyvinama parasimpatinė nervų sistemos dalis, kuri padeda sveikti, atpalaiduoja, mažina stresą, depresiją.

„Klausantis kai kurių muzikos instrumentų, pavyzdžiui, fortepijono, neretai reikalingas tinkamas išsilavinimas, pasirengimas, kad teisingai būtų priimta siunčiama žinia. Gongo garsai nereikalauja išankstinio pasirengimo, todėl yra lengviau paveikūs,“ – tai, kodėl savo seansuose pasirinko skambinti gongu, įvardija muzikos pedagogas.

 L. Švirino vedamų harmonizuojančios muzikos „Garsų kalba“ užsiėmimų metu gongų skambesį papildys ir krištolinių dubenų melodijos. Anot muzikanto, krištoliniai dubenys sukuria kontrastą gongo garsams – jie yra aukštesni, melodingesni.

Smiltynėje, šalia Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojų centro, kiekvieną vasaros antradienį 18.30 val. bus galima pajusti šią gamtos ir muzikos sukuriamą harmoniją, pagerinti savo darbinį efektyvumą, atkuriant jėgas, kurių neretai trūksta tinkamai neišsiilsėjus.

O čai nuomonės ir įspūdžiau jau apsilankiusių ankstesniais metais. E. Cibulskienė: “Man garsų kalba yra tas metas, kuomet galiu sustoti čia ir dabar, gamtos ir Lino skambančių garsų darnos paklausyti, į savąjį Aš sugrįžti, nurimti, virš žemės pakilti, o pakilus dar ir į tolį nuskrieti. Kiekvienas kartas būna vis kitoks, vis kitaip ypatingas, vis įvarių pojūčių pripildantis”. I. ir V. Kulikauskiai: “Senasų metu potyriai leidžia pajausti savo vidinę būseną, pažadina miegančius pojūčius, nukelia į vietas, kur norėtum sugrįžti ar nuvykti. Mintimis leidžia keliauti po savo vidines platybes. Po garsų kelionės jautiesi sustiprėjęs, kupinas jėgų, labai pailsėjęs. Garsų kalba: lietus, audra, žaibas, vandens čiurlenimas, liepsnos liežuviai, paukščio skrydžiai, krioklio ar jūros šniokštimas, vėjo pustomas smėlis tavo vidinėje kelionėne per visas gamtos stichijas.”

„Harmonizuojančios muzikos seansai nėra orientuoti į tam tikrą amžiaus grupę – dalyvauti gali tiek vaikas, tiek senjoras. Kiekvienas atvykęs pasirenka sau patogią vietą, susikuria savo erdvę. Kviečiu atsinešti pleduką, pagalvėlę, kad būtų patogiau įsitaisyti ant pievos – muzikos garsų rekomenduojame klausytis atsigulus bei užsimerkus, susikoncentruojant tik į garsą,“ – sako L. Švirinas.

Anot „Garsų kalbos“ organizatoriaus, nė vieno užsiėmimo, kuris vyko praėjusiomis vasaromis, metu nė karto nelijo – tai tam tikras fenomenas. Jei dangus šiemet nuspręstų nustebinti, užsiėmimams taip pat yra skirta erdvė šalia esančioje viloje Smiltynės g. 12.

Po garsų seanso dalyviai kviečiami neskubėti ir ilgiau pasidžiaugti supančia gamta, saulėlydžiu prie suneštinių vaišių: arbatos puodelio, užkandžių ne tik sau, bet ir kitam.

 ***

Harmonizuojančios muzikos seansai „Garsų kalba“ vyks liepos-rugpjūčio antradieniais 18.30 val. dauboje prie Kuršių nerijos nacionalinio parko Smiltynės lankytojų centro.

Garsų kalba. Harmonizuojančios muzikos seansas Smiltynėje

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder