Savaitgalį nuskambėjo jaunųjų džiazo dainininkų balsai

Savaitgalį nuskambėjo jaunųjų džiazo dainininkų balsai

Šeštadienį, gegužės 4 d. Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijos Klaipėdos menų fakulteto mokomojo teatro salėje  įvyko I-asis tarptautinis vaikų ir jaunimo džiazo vokalistų konkursas "Jazz Wind".

Renginio organizatorius - Klaipėdos J. Kačinsko muzikos mokykla. Konkurso iniciatoriai – šios mokyklos džiazinio dainavimo mokytojai. Pagrindinė priežastis, dėl kurios kilo sumanymas organizuoti džiazinio dainavimo konkursą, buvo noras sukurti galimybę gabiems jauniems dainininkams, mylintiems džiazo muziką, išmėginti save scenoje, kurioje skambės vien tik džiazas.

Dalyvių gausa maloniai nustebino renginio sumanytojus. Klausytojai ir žiuri komisija, išklausė per 60 atlikėjų iš Lietuvos, Latvijos bei Baltarusijos. Komisijos pirmininkės Indrės Dirgėlaitės bei komisijos narių Editos Bodrovaitės – Rukienės ir Kęstučio Sovos nuomone, dalyviai buvo labai stiprūs ir juos vertinti bei išrinkti geriausius buvo labai sunku. Įvairiose amžiaus kategorijose, pradedant nuo pačių mažiausiųjų iki studentų, prizines pirmąsias vietas pelnė: Marija Kisieliūtė (mok. I. Keinienė), Vesta Barasaitė (mok. R. Veretenčevienė), Emilija Bučinskaitė (mok. A. Smičiūtė – Butkevičienė), Vakarė Bivainytė (mok. J. Miliauskaitė), Justinas Marozas (mok. I. Keinienė) bei Gabrielė Urbonaitė (konkursui pasiruošė pati).

Konkurse varžėsi ne tik solistai bet ir ansambliai, duetai, tercetai. Komisijos nuomone geriausiai pasirodė Jazz trio „Step by step“ (mok. J. Zvėrkienė), ansamblis „Vocalis“ (mok. E. Tverijonienė) bei Jūratės Miliauskaitės vadovaujama vokalinė grupė „LDo“. Specialią nominaciją - pasirodymą su  Klaipėdos džiazo orkestru pelnė charizmatiškoji jauniausia konkurso dalyvė Marija Kisieliūtė. Renginio globėjos Ingos Grubliauskienės įsteigti prizai – džiazo knygos atiteko visiems pirmųjų ir antrųjų vietų laimėtojams. Jas įteikė džiazo atlikėjas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Pagrindinė konkurso koordinatorė J. Kačinsko muzikos mokyklos džiazinio dainavimo mokytoja Irma Keinienė su komanda džiaugėsi pavykusiu renginiu. „Visko buvo: įtampos, malonių rūpesčių, tačiau tokiais momentais supranti, kad gyveni čia ir dabar, tiesiog  improvizuoji – tai savotiškas gyvenimo džiazas.

Smagu išgirsti džiazuojantį jaunimą, matyti kaip jie išgyvena muziką, kuri, regis, ne tokia populiari tarp jaunosios kartos atlikėjų, kaip kiti muzikos stiliai. Tai tik dar labiau sutvirtina džiazo ir Klaipėdos miesto draugystę“. UNESCO gen. direktorė Irina Bokova, kažkada rašė:  „džiazas – visuotinė aistros ir geranoriškumo kalba. Ji vienija skirtingų kultūrų, religijų ir tautybių žmones, puoselėja ir stiprina bendravimą tarp įvairių grupių, skatina taikos procesus ir rodo, kiek daug mes turime bendro".

Konkursas nebūtų įvykęs be generalinio konkurso partnerio - VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir kitų įmonių, bei individualių asmenų pagalbos. Jų parama, paaukotas laikas ir pastangos padėjo įgyvendinti sumanymus, sėkmingai žengti į nuostabios atlikėjų kūrybiškumą puoselėjančios tradicijos pradžią.

Konkurso idėjas įgyvendinti padėjo Lietuvos Muzikos ir Teatro akademija, Studija „Grock“, UAB “RSV PROJEKTAI”, daugybė kitų įmonių bei asmenų: vieni darė scenos dekoracijas, kiti filmavo, fotografavo, viešino renginį. Labai tikimės, kad "Jazz Wind" konkursas pritrauks vis daugiau džiazo mylėtojų į Klaipėdą ir taps kasmetine švente jauniesiems džiazo atlikėjams  - sakė I. Keinienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder