Savaitgalį Klaipėdoje - renginių gausa

Savaitgalį Klaipėdoje - renginių gausa

Gegužės vidurys Klaipėdoje tradiciškai gausus renginių. Ne išimtis ir šis savaitgalis.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės pramogauti prie vandens, grožėtis laivais, gatvėse klausytis muzikos, lankytis muziejuose, dalyvauti „Vilties bėgime“.

Šeštadienį nuo ryto prasidėsiantys Laivų parado ir Gatvės muzikos dienos renginiai klaipėdiečius džiugins įspūdžių gausa.

Meridianas pakels bures

12 val. Klaipėdos miesto simbolyje burlaivyje „Meridianas“ bus pakeltos burės, paskelbsiančios navigacijos bei vasaros sezono pradžią uostamiestyje.

Tradicija prieš kiekvieną naują sezoną kelti „Meridiano“ bures gyvuoja nuo 2014 m., kai Klaipėdą puošiantis laivas buvo išgelbėtas nuo sunykimo, atstatytas bei sugrąžintas miestui ir visuomenei.

„Meridianas“ iškėlė Klaipėdos proveržio bures nuotrauka, foto

Atiduodant pagarbą daugiau nei 70 metų skaičiuojančiai buvusio mokomojo burlaivio istorijai bei jo pirminei paskirčiai, kaip ir kasmet, bures kels Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklas kursantai. O šios mokyklos choras renginį nuspalvins tradicinėmis jūreivių dainomis - šantėmis, kurias atlikdami vaikinai ne tik dainuoja, bet ir atkartoja darbo burlaivyje judesius.

Ceremonijoje laukiami ir garbūs jūrų kapitonai, dalis kurių pirmąjį jūrinį krikštą gavo būtent „Meridiano“ denyje, kai šis dar plaukiojo jūromis ir lankė Europos, Afrikos uostus. Iš viso per 20 burlaivio plaukiojimo metų nuo 1948-ųjų iki 1968-ųjų jame jūrinės praktikos sėmėsi per 1000 laivavedžių.

Gatvėse suskambės muzika

„Gatvės muzikos diena“ - šventė vienijanti visus kalbančius universaliausia kalba pasaulyje - muzikos kalba. Gegužės 18 d. jau XIII-ąjį kartą, Gatvės muzikos diena kviečia visus miesto muzikantus ne tik parodyti save, bet ir pristatyti savo muziką muziką! Trečiąjį gegužės šeštadienį Lietuvoje į gatves muzikuoti išeis tūkstančiai. Nėra netinkamo instrumento ar idėjos – svarbiausia muzika.

Klaipėdą užlies muzika ir gera nuotaika nuotrauka, foto

Nuo 2007 m. pirmąjį gegužės šeštadienį dainų autoriaus ir atlikėjo Andriaus Mamontovo kvietimu profesionalūs muzikantai ir mėgėjai plūsteli į Lietuvos miestų ir miestelių gatves, kiemus, skverus ir aikštes. Apsiginklavę įvairiausiais muzikos instrumentais jie groja roką, klasiką, džiazą, avangardą, folklorą, muša Afrikos ritmus. Tai laisvos kūrybos, muzikantų ir visuomenės bendravimo šventė.

Šiais metais Gatvės muzikos dienos šūkis - „Pamatyk muziką“, todėl organizatoriai pakvietė muzikantus groti šalia gatvės piešinių, įtraukti vietinius menininkus ir dailininkus.

Laukia nuostabus reginys mariose

Jau 10-ąjį kartą vasara į Klaipėdą atvilnys mariomis kartu su „Laivų parado“ renginiu, dar vadinamu Mažąją jūros švente.

Laivų parado dieną uždainuos net

Laivų paradas Kuršių mariose prasidės 21 val. jo vėliavos-aitvaro pakėlimu. 21.15 val. AB „DFDS Seaways“ keltas šventės dalyvius sveikins garsiniu signalu ir spalvingomis salvėmis. Paradas tęsis apie valandą.

Šiemet laivų kolonos flagmanas, parado vedlys bus istorinis laivas „Vytautas Didysis“, nes klaipėdiečių legendinei jachtai „Lietuva“ šiuo metu atliekamos „grožio procedūros“. Šio laivo kapitonas Simas Knapkis, suprasdamas visą flagmano atsakingumą, jaučiasi gerai ir žada šventės nesugadinti. Beje, su juo ir kitais LTR projekto „Nacionalinė ekspedicija“ dalyviais bus galima susitikti šeštadienį Karlskronos aikštėje nuo 14 iki 15 val. Pasirodo, dar viena ekspedicija vyks burlaiviu „Brabander“, kuriuo iš Rygos parplauks į Klaipėdą. Ko gero, tai bus paskutinė ekspedicija.

22.15-22.25 val. žiūrovus aikčioti privers bendrovės „Towmar Baltic“ jūrinių vilkikų šokis, per 9 metus kaip reikiant ištobulintas.

Jubiliejiniame parade dalyvaus per 50 laivų, pernai jų buvo 42, t. y. užsiregistravusių. Ir šiemet kaip visada bus renkamas gražiausiai apšviestas laivas. Šiemet numatyta net 10 nominacijų. Primename, kad vertinami bus tik užsiregistravę laivai. Komisija, vertinanti laivus, šiemet plauks Klaipėdos universiteto burlaiviu „Brabander“. Taigi, jis vertinamas nebus. Vertinti galės ir žmonės feisbuke. Šventės svečiai bus plukdomi AB „Smiltynės perkėla“ keltu „Nida“, jame bus dalinamos anketos ir irgi bus galima vertinti laivus.

22.30-23 val. paradą kaip visada vainikuos šventinis fejerverkas, kurį miestiečiams jau 9 kartą dovanoja Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija.

Duris atvers muziejai

Tarptautinės muziejų tarybos Lietuvos skyrius, bendradarbiaudamas su Lietuvos muziejų asociacija, kaip ir kiekvienais metais, taip ir šįkart pakvietė Lietuvos muziejus švęsti Tarptautinę muziejų dieną bei dalyvauti Europos muziejų nakties Lietuvoje akcijoje. Šių metų Muziejų nakties tema – „Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“.

Uostamiestyje lankytojus kviečia Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos Pilies muziejus, Prano Domšaičio galerija, Laikrodžių muziejus. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras ir kt.

Sekmadienį - Vilties bėgimas

„Vilties bėgimas“ skelbs registracijos pradžią nuotrauka, foto

„Vilties bėgimo" įdėja kilo broliui Benediktui, kai jis susipažino su keletu parapijiečių, kurių gyvenimus sukrėtė vėžio liga. Žmonių ašaros, maldos bei liudijimai lietė šio brolio širdį ir jis suprato, kad nuo dabar jo gyvenimas bei tarystė turi įgauti konkrečią užduotį - rūpintis tais, kurie praranda viltį. Kaip sako pats vilties šauklys: „Mano širdyje gimė pilietinė iniciatyva - sukurti solidarumo ir vilties kultūrą, kuri pakeistų onkologinių ligonių ir jų artimųjų apverktiną padėtį visuomenėje“. Taigi broliai pranciškonai su Br. Benediktu priešakyje nusprendė pradėti įgyvendinti jau seniai puoselėtą projektą - Klaipėdoje įkurti Vakarų Lietuvos onkologinių ligonių informacijos ir pagalbos centrą.

Pirmiausia kilo iniciatyva - organizuoti paramos akciją „Vilties bėgimas“. Žmonės galėjo bėgti 0,75 km., 2,9 km., 5,9 km. arba 10 km. O šio bėgimo metu surinktas paramos lėšas nutarta panaudoti Klaipėdos Šv. Pranciškaus onkologijos centro statybai.

2008 metais prasidėjusi akcija užaugo iki pusmaratonio ir maratono.

„Vilties bėgimas” sėkmingai vyksta kasmet ir pritraukia gausų bėgikų ir geros valios žmonių būrį (apie 5000-8000 žmonių). Per pirmus 7 metus, nuo pirmo bėgimo pradžios, panaudojus Vilties renginių metu surinktas paramos lėšas, ES paramos lėšas ir privačių rėmėjų lėšas broliai pranciškonai sėkmingai įgyvendino savo idėją ir Šv. Pranciškaus onkologijos centras 2014 metais atvėrė duris.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder