Programoje „Viva Vivaldi!” klavesino partiją gros klavesinininkas iš Estijos Reinut Tepp

Programoje „Viva Vivaldi!” klavesino partiją gros klavesinininkas iš Estijos Reinut Tepp

Žymus italų smuikininkas E. Onofri pirmą kartą Klaipėdoje pristatys programą „Viva Vivaldi!”

Spalio 18 d., penktadienį, Klaipėdos koncertų salėje klaipėdiečiai ir miesto svečiai turės neeilinę progą išgirsti vieno genialiausio barokinės muzikos italų kompozitoriaus Antonio Vivaldi kūrinius. Programą „Viva Vivaldi!” diriguos pirmą kartą uostamiestyje muzikuosiantis pripažintas visame pasaulyje italų dirigentas ir smuikininkas Enrico Onofri. Garsiam meistrui talkins Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus.

A.Vivaldi – visiems gerai žinomas italų baroko kompozitorius, smuikininkas, sukūręs daugiau kaip 40 operų, oratorijų, instrumentinių koncertų, tarp jų garsųjį ciklą „Metų laikai“. A. Vivaldi sugebėjo kurti neakademinę muziką, kuria žavėjosi ne tik siauras intelektualų ratas, o ir plačioji publika. Jis buvo  inovatyvus savo laikmečio kūrėjas, laužęs formos ir žanro tradicijas. Dėl to A. Vivaldi buvo populiarus net ir tose pasaulio šalyse, kurios tuo metu buvo labai uždaros savo muzikinėje tradicijoje. Sakoma, kad A. Vivaldi galėdavo parašyti koncertą greičiau, negu kas nors kitas suspėtų jį perrašyti į švarraštį. Jis sukūrė daugiau nei 500 koncerto žanrų kūrinių įvairiems instrumentams su orkestru, tarp kurių apie 230 yra skirti smuikui, kuriuo puikiai griežė ir pats kompozitorius. A. Vivaldi laikomas vienu iš kompozitorių, kurie paskatino baroko muziką evoliucionuoti į klasikinį stilių.

Programoje „Viva Vivaldi!“ bus atlikti net 7 skirtingi genialiojo italų kompozitoriaus sukurti kūriniai.

E. Onofri aktyviai muzikuoja visame pasaulyje

Kas geriau galėtų išpildyti A. Vivaldi muziką jei ne kompozitoriaus tautietis, italų maestro E. Onofri.

 „E. Onofri – išskirtinis smuikininkas. Jo atliekamos senosios muzikos interpretacijos yra tiesiog unikalios. Jau prieš dvejus metus pradėjome derinti E. Onofri atvykimą į Klaipėdą. Jis pasiūlė kartu atlikti vien tik Vivaldi muzikos programą, kurioje skambėtų tiek kūriniai smuikui ir orkestrui, tiek simfonijos. Idėja dedikuoti koncertą vienam kompozitoriui labai intriguoja, todėl nekantriai laukiame susitikimo su Maestro“, – pasakojo M. Bačkus.

E. Onofri muzikinė veikla yra nepaprastai įvairiapusė ir intensyvi: šalia nuolatinio kūrybinio darbo paties įkurtame ir vadovaujamame senosios muzikos ansamblyje „Imaginarium“, jis šiuo metu bendradarbiauja su Sevilijos baroko orkestru ir Bochumo simfoniniu orkestru. Ankstesniais metais E. Onofri dirigavo orkestrui „Maggio Musicale Fiorentino“, Sevilijos karališkajam simfoniniam orkestrui, Jeruzalės baroko orkestrui, „Camerata Bern“, Bazelio kameriniam orkestrui, Europos Sąjungos baroko orkestrui, Bilbao ir Sicilijos simfoniniams orkestrams, Olimpiko teatro orkestrui Vičenzoje, Lisabonos miesto orkestrui ir daugeliui kitų.

E. Onofri pasirodė žymiausiose pasaulio salėse, tarp jų: Vienos „Musikverein“ ir „Konzerthaus“, Zalcburgo Mozarteum, Berlyno filharmonijos ir „Unter den Linden Opera“, Frankfurto „Alte Oper“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Niujorko „Carnegie Hall“ ir „Lincoln Center“, Londono „Wigmore Hall“ ir „Barbican“, Ciuricho „Tonhalle“, Paryžiaus „Théâtre des Champs-Elysées“ ir „Théâtre du Châtelet“, Madrido „Auditorio Nacional“, Tokijo „Oji Hall“, Buenos Airių „Colon“ salėje ir kitur. Jis taip pat dažnai kviečiamas diriguoti operų pastatymams.

E. Onofri yra Palermo V. Bellini konservatorijos profesorius, čia dėsto barokinį smuiką ir baroko muzikos interpretaciją. Šių disciplinų taip pat moko meistriškumo kursuose Italijoje, kitose Europos šalyse, Japonijoje ir JAV (Juilliardo mokykloje Niujorke).

Klaipėdos kamerinio orkestro repertuare – ne vienas A. Vivaldi muzikos projektas

Klaipėdos kamerinis orkestras, skaičiuojantis 27-uosius veiklos metus, muzikos kritikų nuomone laikomas vienu dinamiškiausių tarp profesionalių Lietuvos kamerinių orkestrų. Kolektyvas nuosekliai gilinasi į baroko muzikos interpretaciją, dalyvaudamas meistriškumo klasėse su senosios muzikos atlikimo specialistais ir į savo pasirodymus įtraukdamas istorinius instrumentus.

Klaipėdos kamerinis orkestras savo repertuare turi daug A. Vivaldi muzikos, su kuria jis supažindino ne tik suaugusius klausytojus, bet ir jaunimą.  Orkestro edukacinėje programoje vyresniųjų klasių moksleiviams „Antonio Vivaldi – raudonplaukis kunigas“ skambėjo ne tik italų genijaus kūriniai, bet ir įdomūs faktai apie šį kompozitorių ir šventiką viename asmenyje. Taip pat orkestras grojo A. Vivaldi operoje „Orlando furioso“ bei kituose A. Vivaldi muzikos projektuose.

Barokinėje muzikoje klavesinas yra esminis instrumentas, be kurio ji neįsivaizduojama. Mes jau seniai bendradarbiaujame su Reinut Tepp, jis yra ilgametis orkestro bičiulis, todėl pakvietėme jį koncerte atliki klavesino partiją“, – kalbėjo M. Bačkus.

Jau šį penktadienį 18.30 val. Klaipėdos koncertų salė kviečia paklausyti meistriškai atliekamos maestro E. Onofri  ir Klaipėdos kamerinio orkestro programos „Viva Vivaldi!“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder