Povilas Gaidys nepabūgo "slidžios" komedijos

Povilas Gaidys nepabūgo "slidžios" komedijos

Šį savaitgalį, vasario 9-10 d., Klaipėdos dramos teatro Mažojoje scenoje - premjera: komedija "Paradas" pagal šiuolaikinio rusų dramaturgo Aleksandro Galino pjesę. Spektaklio režisierius Povilas Gaidys teigia, kad tai daugiasluoksnis kūrinys "slidžia tema", turintis ne tik komedijos, bet ir tragedijos bruožų.

Pjesės "Paradas" veiksmas vyksta šių dienų Amsterdame. Kol už lango vyksta garsusis Amsterdamo gėjų paradas, viešbučio kambaryje kaktomuša susiduria du pasauliai: jaunas ir senas, būsimas ir besibaigiantis. Vienas lengvas, kitas sunkiasvoris. Vienas naivus ir patiklus, kitas patyręs ir brutalus. Jų laukia labai keista kova, kuri pasibaigia dar keisčiau.

"Šios istorijos moralas labai paprastas: nepaisant jokių socialinių, ideologinių ar lytinių skirtumų, visi esame tiesiog žmonės. Ir jei norime išgyventi, turime priimti kitus tokius, kokie jie yra, nieko iš jų mainais nereikalaudami. Tai vienintelis iš tiesų svarbus dalykas gyvenime", - rašoma spektaklio anonse.

Režisierius P. Gaidys prieš premjerą surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad A. Galino pjesė jį sudomino savo aktualumu.

"Gal kai kam ji atrodo truputį slidoka savo aplinkybėmis, tačiau labai šmaikščiai, meistriškai parašyta, su spalvingais charakteriais, aštria komiška situacija. Sykiu tai - daugiasluoksnė, rimta, nepaviršutiniška komedija, gal net labiau tragikomedija.

Pjesė kalba apie nejautrumą, šiurkštumą, chamizmą, norą primesti savo pasaulėžiūrą, apie atjautos trūkumą, nepakantumą, jaunimo ir senimo pažiūrų konfliktą ir nesutaikomumą, galų gale apie demokratijos ir laisvės sampratą, apie emigraciją", - pristatė kūrinį P. Gaidys.

Klaipėdos dramos teatro maestro nuomone, Lietuvoje homoseksualų tema yra aktuali, skaudi ir reikalauja kitokio požiūrio nei tas, kuris dominuoja.

"Kartą mūsų laikraščiuose radau įkištą kažkokį reklaminį lankstinuką, informuojantį, kad Vilniuje vyks gėjų paradas. Niekas nesigilina, kas teisūs, kas neteisūs, dėl ko bus paradas, bet jau iš anksto pučiamas niekam nereikalingas skandalas. Mūsų Lietuvoje gėjų paradai vyksta su kažkokiais skandalais, parlamentarai per juos išdarinėja kažkokias klounadas, viskas išpučiama, padaroma net politinė sensacija, bet neatsižvelgiama į esmę - kas, kaip, ką, kas tai per žmonės, ko jie nori, ar jie teisingai reikalauja?" - pažymėjo režisierius.

Paklaustas, kuo spektaklis reikšmingas jo kūrybos istorijoje, P. Gaidys kukliai ištarė: "Eilinis pastatymas, aš jų neskaičiuoju, gal paskutinis... Kas ten žino? Gyvenimas eina į pabaigą ir pastatymų sąrašas eina į pabaigą..."

MEISTRIŠKAI PARAŠYTA. "Gal kai kam pjesė atrodo truputį slidoka savo aplinkybėmis, tačiau labai šmaikščiai, meistriškai parašyta, su spalvingais charakteriais, aštria komiška situacija", - pristatė spektaklį režisierius Povilas Gaidys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder